DNA a făcut apel în dosarul mitei pentru construirea Sălii Polivalente. Procurorii cer înschisoare cu executare pentru inculpați

0

Procurorii anticorupție au apelat sentința prin care afaceriștii Vasile Munteanu și Codrin Anghel au primit pedepse cu suspendare din partea Tribunalului Bacău, în faimosul dosar privind mita pentru construirea noii Săli Polivalente. DNA susține, în motivele de apel, că pedeapsa cu suspendare pronunțată de Tribunal echivalează cu o minimalizare a infracțiunilor de corupție comise de inculpați. Procurorii mai spun că mita de 1 milion de euro promisă de cei doi afaceriști secretarului municipiului Bacău, Ovidiu Popovici, în vederea câștigării licitației de către un consorțiu de firme agreat, este de natură să discrediteze imaginea Primăriei Bacău, „creând o stare de suspiciune, de neîncredere cu privire la atribuirea contractelor de achiziții publice de lucrări”. Pe 13 mai, prin sentința penală nr. 220/D, Tribunalul Bacău i-a condamnat pe Munteanu și Anghel la închisoare cu suspendare. Primul s-a ales cu o pedeapsă de un an, al doilea de un an și trei luni. 

DNA BCAnghel și Munteanu, administratorii firmelor Nova Casa SRL și Carotino Forest SRL, i-au promis suma de 1 milion de euro lui Popovici, dacă secretarul municipiului Bacău s-ar fi implicat în direcționarea licitației vizând construirea Sălii Polivalente din cartierul CFR către un consorțiu de firme condus de austriecii de la Strabag, din care mai făceau parte societățile Conbac SA (Bacău) și Inocsa Ingienieria din Spania. Potrivit unui articol publicat în decembrie 2014 de portalul Bacau.NET (citește AICI), cei doi afaceriști au fost denunțați în mai 2011 de secretarul municipalității băcăuane. Mita promisă lui Popovici urma să fie „livrată” de afaceriști în cadrul unei excursii la Viena, capitală în care își are sediul potenta companie de construcții Strabag.

Licitația a fost organizată de Primăria Bacău la începutul lui 2011. Contractul a fost estimat de Primărie la 74,5 milioane lei și adjudecat, în iulie 2011, de compania poloneză Polimex Mostostal în schimbul unei oferte de doar 58,1 milioane lei. La licitație s-au înscris firme cu greutate în domeniul construcțiilor, atât în plan local, cât și internațional, dar în cursă au rămas doar două oferte concrete: cea formulată de grupul austriac Strabag (susținut de lobbyiștii Anghel & Munteanu), precum și oferta polonezilor de la Polimex, înscriși în cursă și cu subsidiara din România, Coifer Impex din București, retrasă strategic înainte de formularea propriu-zisă a ofertelor.

Pedepse blânde pronunțate de instanța de fond

curtea_de_apel_bacauPe 13 mai 2015, Tribunalul Bacău a pronunțat pedepse cu suspendare în dreptul celor doi afaceriști, fapt criticat de DNA care a apreciat, în motivele de apel, că judecătorii instanței de fond ar fi minimalizat infracțiunile de corupție comise de tandemul Anghel – Munteanu. Procurorii au solicitat pronunțarea unor pedepse mai aspre, cu executare. „Apreciem că nu a fost avută în vedere natura infracțiunilor săvârșite, acestea fiind din categoria celor de corupție și cu un grad de pericol social ridicat. Promisiunea unor sume de bani în scopul atribuirii unor contracte ce implică bani publici este de natură să afecteze și interesele concrete ale cetățenilor întrucât nu se garantează o concurență reală pe piață și, în consecință, scade nivelul serviciilor achiziționate (…)

În situația în care se promite suma de 1 milion euro pentru a cumpăra influența membrilor comisiei de evaluare a unor oferte periculozitatea faptei este crescută. Faptele comise de inculpații Anghel Codrin și Munteanu Vasile prezintă un grad ridicat de pericol social, în contextul reținut în rechizitoriu și însușit integral de inculpați.

Pronunțarea pentru cei doi inculpați, în astfel de situație, a unei pedepse în regim suspensiv de executare, reprezintă o minimalizare a infracțiunilor de corupție și o încurajare a altor persoane, predispuse la săvârșirea de astfel de infracțiuni, să comită infracțiuni de corupție, pentru că s-ar induce ideea deosebit de periculoasă că, oricum, chiar și în condițiile în care se promite suma de 1 milion de euro se dispune o pedeapsă în regim neprivativ de libertate”, scriu procurorii DNA în motivarea apelului.

DNA: „Executarea pedepsei în regim de detenție constituie un avertisment mai ferm”

camatarie_catuseProcurorii anticorupție cer în apel majorarea pedepselor aplicate celor doi afaceriști, precum și revocarea caracterului suspensiv al condamnărilor. „Majorarea pedepselor aplicate (…) oferă garanții suplimentare pentru reeducarea inculpaților și este justificată. Apreciem că executarea pedepsei în regim de detenție ar conduce, în mod cert, la convingerea că pronunțarea condamnării constituie un avertisment mai ferm că inculpații Anghel Codrin și Munteanu Vasile nu vor mai săvârși alte infracțiuni”, a conchis DNA în motivarea apelului.

Ajuns pe rolul Curții de Apel Bacău, dosarul are termen la 29 septembrie 2015. Sentința instanței de fond a fost apelată și de cei doi inculpați.

„Groapa polivalentă” din cartierul CFR, un șantier fără viitor

polimex mostostalLucrările la noua sală polivalentă au intrat în impas în primăvara lui 2013, odată cu insolvența societății Coifer Impex, subsidiara din România a grupului polonez Polimex Mostostal. Compania poloneză a câștigat contractul de executare a sălii în 2011, în schimbul unei oferte de doar 58 milioane lei. După săparea fundației, în contextul insolvenței Coifer, polonezii și-au închis afacerile din România, Primăria Bacău executând – în cele din urmă – garanția de bună execuție a lucrărilor emisă de bancă pe numele Polimex.

Pe parcursul verii 2013 (iulie – august), „groapa polivalentă” a fost expertizată tehnic, în încercarea de a se vedea dacă lucrările efectuate sunt conform proiectului. Expertizarea tehnică a condus la „umflarea” costurilor proiectului: conform devizului actualizat, la nivelul lui decembrie 2013, sala polivalentă ar avea un cost de peste 108 milioane lei, din care 77,9 milioane lei lucrări de construcții și montaj. Dublu față de valoarea cu care Polimex – Mostostal câștiga, în 2011, contractul pus la bătaie de Primăria Bacău.

Potrivit bugetului pe anul în curs (2015), ce a fost aprobat de Consiliul Local Bacău în ședința de miercuri, 18 februarie, șantierul sălii polivalente are prevăzută suma de 8,15 milioane lei (în jurul a 2 milioane euro – citește mai multe AICI). Banii vor proveni dintr-un împrumut contractat de municipalitate (5,57 milioane lei), respectiv din excedentul bugetar pe 2014 (2,58 milioane lei). Suma a fost înscrisă în buget la cererea expresă a primarului Romeo Stavarache, noua polivalentă fiind – de altfel – un proiect inițiat și susținut de acesta.

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.