Risipă de bani publici. „Groapa polivalentă” primește 2 milioane de euro, din bugetul pe 2015 al municipiului Bacău

0

Deși în impas de mai multă vreme, pe fondul insolvenței constructorului Coifer Impex, șantierul sălii polivalente din cartierul CFR are prevăzut, în bugetul pe 2015 al municipalității, o sumă în aparență deloc de neglijat – aproximativ 2 milioane de euro (8,15 milioane lei). Banii vor fi asigurați, în cea mai mare parte, dintr-un credit bancar contractat în trecut de Primăria Bacău. Valoarea actualizată a proiectului se cifrează însă la peste 93 de milioane lei, fapt ce face nesemnificativă alocarea bugetară dictată de conducerea municipalității (sub 10 la sută din valoarea totală a proiectului).  

Buget 2015, sala polivalenta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În primă fază, șantierul polivalentei ar fi urmat să fie pus în conservare, după modelul deja consacrat de un alt șantier de marcă al Bacăului, cel al Spitalului Municipal. Revenirea lui Romeo Stavarache la conducerea Primăriei Bacău – după 7 luni de arest preventiv și domiciliar – a coincis, între altele, cu repunerea pe tapet a proiectului care are prevăzută, în bugetul pe anul în curs, o alocare de peste 8,15 milioane lei. Cele aproape 2 milioane de euro reprezintă o sumă considerabilă, însă raportate la valoarea actualizată a proiectului, de peste 20 milioane euro, sunt praful de pe tobă.

Lucrările la noua sală polivalentă au intrat în impas în primăvara lui 2013, odată cu insolvența societății Coifer Impex, subsidiara din România a grupului polonez Polimex Mostostal. Compania poloneză a câștigat contractul de executare a sălii în 2011, în schimbul unei oferte de doar 58 milioane lei. După săparea fundației, în contextul insolvenței Coifer, polonezii și-au închis afacerile din România, Primăria Bacău executând – în cele din urmă – garanția de bună execuție a lucrărilor emisă de bancă pe numele Polimex.

sala polivalenta santierLa începutul lui 2014, municipalitatea Bacău părea să fi scăpat de costisitorul proiect administrativ, după ce noua sală polivalentă a fost „plasată” în parohia Companiei Naționale de Investiții (Ministerul Dezvoltării). În baza unui acord administrativ încheiat între Primăria Bacău și Consiliul Județean, construcția noii săli polivalente urma să fie realizată cu fonduri guvernamentale. În contrapartidă, municipalitatea urma să susțină, în proporție de 50 la sută, finanțarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului internațional Bacău, obiectiv aflat în subordinea Consiliului Județean.

La prima ședință a Consiliului Local (CL) Bacău din 2015, aleșii municipali au abrogat hotărârile privind parteneriatul cu Consiliul Județean, astfel încât șantierul noii săli polivalente s-a întors în „curtea” Primăriei Bacău. Potrivit proiectului de buget pe 2015, ce urmează a fi aprobat de CL Bacău la ședința de miercuri, 18 februarie, cele 8,15 milioane lei vor proveni dintr-un împrumut contractat de municipalitate (5,57 milioane lei), respectiv din excedentul bugetar pe 2014 (2,58 milioane lei).

Noua sală polivalentă a Bacăului este un proiect controversat, aflat deja pe masa DNA care a trimis în judecată doi afaceriști locali, acuzați că ar fi promis o mită de 1 milion de euro pentru adjudecarea contractului de lucrări de către Strabag, în 2011. Impresionanta mită urma să fie „livrată” de cei doi afaceriști în cadrul unei excursii la Viena, oraș în care se află și sediul companiei austriece. Primăria Bacău ar fi achitat o sumă considerabilă, aproximativ 3 milioane lei, pentru partea de proiectare, iar în vara lui 2013 (iulie – august) șantierul a fost expertizat tehnic în încercarea de a se vedea dacă lucrările efectuate sunt conform proiectului.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.