EXCLUSIV. Șpaga în dosarul DNA privind sala polivalentă de la Bacău urma să fie dată la Viena

2

La mijlocul lui noiembrie, DNA Bacău trimitea în judecată doi afaceriști băcăuani, într-un dosar de corupție vizând o mită de 1 milion de euro, vehiculată în cazul unei licitații organizată de Primăria Bacău. Contractul public avea ca obiect lucrările ce urmau să fie executate la noua sală polivalentă, în zona cartierului CFR din municipiul Bacău. La originea dosarului lucrat de DNA se află denunțul formulat de un funcționar cu atribuții de conducere în cadrul municipalității băcăuane. Mita de 1 milion de euro urma să fie dată în cadrul unei excursii la Viena.

sala-polivalenta-bacau varaÎn prim-planul investigației DNA Bacău se află afaceriștii Vasile Munteanu și Codrin Anghel, ambii destul de cunoscuți în peisajul politico-economic local: primul este patronul celebrei spălătorii „La Bazil”, din vecinătatea podului Mărgineni, dar și al unui obscur SRL, Carotino Forest, ajuns în atenția presei locale în urma unor controversate lucrări executate, fără autorizație, deasupra pasajului Letea (zona podului Narcisa); al doilea apare în relație cu mai multe contracte publice derulate în municipiul Bacău de firma Nova Casa SRL, acum aflată-n insolvență și pusă sub urmărire penală.

Anghel se află în spatele mai multor societăți, starea economică a acestora fiind una relativ precară: Vila Lux Grup SRL a intrat în insolvență, aidoma Nova Casa. O altă firmă, Top Glass SRL, aflată de asemenea sub controlul lui Codrin Anghel, se află la originea mai multor livrări de sticlă către diverse proiecte imobiliare derulate în municipiul Bacău (între acestea s-ar afla imobile precum 30th Avenue, dar și clădirea Buena Vista, azi sediul filialei Bacău a Băncii Transilvania).

Cei doi au fost denunțați către sfârșitul lui mai 2011 de un funcționar cu atribuții de conducere din Primăria Bacău care ar fi urmat să primească 1 milion de euro dacă licitația privind construirea noii săli polivalente ar fi fost încredințată asocierii de firme susținută de Munteanu & Anghel. Impresionanta mită urma să fie „livrată” de cei doi afaceriști în cadrul unei excursii la Viena, consorțiul de firme susținut de cei doi fiind unul austriac.

„Groapa polivalentă” ne-a costat câteva milioane bune

Oferte Sala Polivalenta BacauÎn cursa pentru construirea noii săli polivalente din Bacău s-au înscris, la începutul lui 2011, mai multe consorții de firme. Contractul a fost estimat de Primăria Bacău la 74,5 milioane lei și a fost adjudecat, în iulie 2011, de compania poloneză Polimex Mostostal în schimbul unei oferte de 58,1 milioane lei. La licitație s-au înscris firme cu greutate în domeniul construcțiilor, atât în plan local, cât și internațional, dar în cursă au rămas doar două oferte concrete: cea formulată de grupul austriac Strabag, precum și oferta polonezilor de la Polimex, înscriși în cursă și cu subsidiara din România, Coifer Impex din București, retrasă strategic înainte de formularea propriu-zisă a ofertelor.

Pe principiul „prețului cel mai mic”, contractul de lucrări a încăput pe mâna polonezilor care n-au fost în stare decât să sape o groapă în cartierul CFR: odată cu insolvența subsidiarei Coifer Impex, deschisă în primăvara lui 2013, Polimex a decis – subit – să se retragă de pe piața construcțiilor din România. Contractul de la Bacău a rămas, pe cale de consecință, în aer. Asta, în condițiile în care Primăria Bacău a cheltuit câteva milioane de lei cu finanțarea lucrărilor incipiente la sala polivalentă. Anii au trecut, iar în cartierul CFR nu a mai răsărit nicio arenă la standarde europene așa cum se lăuda, în diverse ocazii, primarul Romeo Stavarache.

Proiect faraonic, pasat către Compania Națională de Investiții

sala-polivalenta-bacau machetaLa începutul acestui an, municipalitatea Bacău a scăpat de costisitorul proiect administrativ, după ce noua sală polivalentă a fost „plasată” în parohia Companiei Naționale de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării condus de social-democratul Liviu Dragnea. Pe parcursul verii 2013 (iulie – august), „groapa polivalentă” a fost expertizată tehnic, în încercarea de a se vedea dacă lucrările efectuate sunt conform proiectului. Expertizarea tehnică a condus la „umflarea” costurilor proiectului: conform devizului actualizat, la nivelul lui decembrie 2013, sala polivalentă ar avea un cost de peste 108 milioane lei, din care 77,9 milioane lei lucrări de construcții și montaj. Dublu față de valoarea cu care Polimex – Mostostal câștiga, în 2011, contractul pus la bătaie de Primăria Bacău.

Conform unui proiect de hotarare dezbătut în Consiliul Local Bacău la ședința de marți, 24 decembrie 2013, șantierul avea nevoie urgenta de lucrari de consolidare, valoarea acestora fiind estimata de expertiza tehnică la 2,3 milioane lei (peste 500.000 euro). La asta se adauga o crestere semnificativa a cheltuielilor din devizul general, motivata de reevaluarea cheltuielilor cu organizarea santierului, a listelor de cantitati, precum si a procentului cheltuielilor diverse si neprevazute (crescut de la 5 la 10 la suta).

*Sursă foto șantier sală polivalentă: Deșteptarea

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. dobermanilor in anii cand se monta sticla pe cladirile lui benea si a lui cazacu ana sora lui stavarache romica firma top glass avea cifra de afacerii zero lei si zero banii
    de ce nu verificati la orc dobermanilor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.