Cum ar putea arăta Stadionul Municipal din Bacău după lucrările de modernizare

1

Edilii Bacăului par să fi renunțat la ideea, mult prea costisitoare, de a construi un nou stadion în cartierul CFR. Interesul municipalității e concentrat acum pe tentativa de reabilitare și modernizare a stadionului existent. Cu câteva milioane de euro bune (8-10 la număr), Bacăul ar putea avea o arenă care să rivalizeze cu cele din Cluj sau Ploiești. O primă soluție arhitectonică a fost elaborată deja de societatea care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului din București. 

foto 1Cu un stadion municipal ajuns în paragină, ideea că Bacăul ar putea avea cândva o arenă de nivel european pare ruptă din filmele SF. După ce ani de zile conducerea Primăriei Bacău a „marketizat” tema construirii unui nou stadion, al cărui amplasament urma să fie stabilit în cartierul CFR, edilii iau acum în calcul reabilitarea și modernizarea actualului stadion, situat în buricul târgului.

Costurile substanțial diminuate, dar și lipsa acută a banilor par să fi determinat administrația locală să repună pe tapet mai vechea ideea a modernizării stadionului municipal, în detrimentul edificării – de la zero – a unei noi arene sportive.

La mijlocul acestui an, municipalitatea a încredințat societății Vanel Exim un contract de 128.000 lei în vederea elaborării documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție la stadion. Pe punctul de a fi terminat, proiectul prevede mai multe soluții de reabilitare a stadionului, precum și o temă arhitectonică vizând modernizarea arenei. Aceasta ar urma să fie complet acoperită, după modelul arenei din Cluj, stadionul urmând să aibă o capacitate de aproximativ 20.000 locuri.

Lucrările de la gazon bat pasul pe loc

stadion bacauÎn iunie 2013, exact acum un an, Consiliul Local (CL) Bacău aproba un proiect de hotărâre având ca obiect reabilitarea terenului de fotbal de la stadionul municipal.

Hotărârea aprobată de CL fixa un buget de 3,76 milioane lei pentru punerea sa în operă, din care 3,24 milioane (lucrări de construcție plus montaj). Proiectul de reabilitare a gazonului a fost elaborat de două societăți, Building Consult (Bacău) și Adral Proiect (Iași).

În august anul trecut, Primăria Bacău a încredințat contractul de reabilitare a suprafeței de joc societății Segama, controlată de afaceristul PNL Liviu Goian, omul din spatele controversatei Asociații Sport Club Bacău și a clubul omonim de divizie secundă (citește AICI). Pe parcursul lunii, terenul a fost decopertat, de operațiuni ocupându-se societățile RKS Drumuri și BVA Construct.

În valoare de 1,53 milioane lei, lucrările s-au oprit peste iarnă și au rămas în stand-by până în prezent, lăsând în urmă un peisaj dezolant.

Modernizarea „municipalului”, de 4-5 ori mai ieftină decât un stadion nou

foto 2 - detaliu tribuna plus tabelaReabilitarea și modernizarea stadionului municipal propun o „rețetă” economică mult mai puțin costisitoare decât construirea unei noi arene.

Cu aproximativ 8 milioane de euro investiții în reabilitarea stadionului, dar și alte câteva milioane în sistematizarea împrejurimilor, arena din Bacău ar putea rivaliza oricând cu stadionul din Cluj, al cărui cost de construcție s-a cifrat la peste 30 de milioane de euro, unele surse indicând suma de 45 milioane de euro, mult mai apropiată de realitate.

Începând cu 2007-2008, administrația locală a investigat inclusiv ideea demolării actualului stadion. Acesta urma să fie relocat în cartierul CFR, pe un teren cedat Primăriei Bacău de Ministerul Apărării. Concomitent, în locul stadionului municipal un dezvoltator imobiliar ar fi construit un city-center. Proiectul a căzut, iar Bacăul a rămas cu arena municipală, lăsată în paragină ani de zile de municipalitate, deși în campaniile electorale primarul Romeo Stavarache a defilat, în mod repetat, cu schițele ipoteticului stadion din cartierul CFR.

O problemă: lipsa banilor

foto 3 - tribuna oficialaDeși nu ar costa cât un stadion nou, reabilitarea arenei municipale nu e o joacă de copii. Primăria Bacău este implicată în dezvoltarea unor proiecte extrem de costisitoare, ce bat – de asemenea – pasul pe loc: Stadionul Municipal (cost de peste 50 milioane euro, bani din împrumuturi), Sala Polivalentă (propusă spre finanțare în parteneriat cu Compania Națională de Investiții), Insula de Agrement, dar și cofinanțarea lucrărilor de modernizare de la Aeroportul Internațional Bacău, proiect programat să înceapă în această vară în parteneriat cu Consiliul Județean.

Implicarea pe mai multe fronturi în finanțarea unor proiecte care nu se mai finalizează nu e singurul „păcat” al edililor. Cu o lejeritate demnă de o cauză mai bună, municipalitatea a aruncat milioane de euro pe fereastră în finanțarea unor asociații sportive controlate de politicieni proveniți din PNL. Mărturie în acest sens stau controversatele finanțări obținute de Asociația Sport Club Bacău, dar și de societatea Sport Club Bacău SA pe care funcționează echipa de divizia B Sport Club Bacău. Milioanele de euro cheltuite de municipalitate în ultimii ani nu au adus nicio performanță pentru clubul băcăuan (citește AICI). Banii risipiți ar fi putut fi folosiți, foarte bine, la reabilitarea stadionului, lucru care – evident – nu s-a întâmplat.

Cine sunt arhitecții?

Constantin AmaieiSocietatea băcăuană de arhitectură Vanel Exim a proiectat mai multe clădiri reprezentative pentru orașul Bacău. Între acestea se regăsesc Catedrala „Înălțarea Domnului”, Universitatea „George Bacovia”, Arena Mall, terminalul de la Aeroportul Internațional Bacău, dar și clădirea în care funcționează Tribunalul și Curtea de Apel Bacău.

În plan central, societatea s-a făcut remarcată de curând odată cu câștigarea concursului de soluții organizat de Patriarhia Română în vederea edificării Catedralei „Mântuirii Neamului”.

Vanel Exim este deținută de arhitectul Constantin Amâiei (foto), președintele filialei Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (citește AICI).

 

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. ce gluma buna …”cum ar putea arata dupa modernizare …”sa fim serios ..Piticul asta atomic ,Stavarache, promitea asta, plus reabilarea Insulei de agrement ,in timpul lui Sechelariu ( alta haimana) si dupa Sechelariu .La fiecare tur de scrutin ,indiferent pentru ce ,apareau si aceste doua fantasme numai bune de prostit lumea si lume proasta este ca-ca-lau Maria Ta ……sa faca trotuarele ( altundeva decit in centru ori arterele principale ) si pe acolo unde ,daca nu ai aptitudini de Spiderman ,Superman ori l Uomo Puma .(cu asta din urma v-am spart ) risti sa inoti pina la genunchi in noroaie si balti ,asta daca in prealabil cite un ciumete ( figurant,mirlan maimuta etc) cu masina, nu te face fleasca pina la oute ( coite) ……

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.