EXCLUSIV: Ce preturi au casele de patrimoniu din Bacau si cum le putem salva. Doua exemple de urmat

1

Criza imobiliara a tras in jos preturile caselor din Bacau, intre acestea numarandu-se mai multe cladiri cu valoare de patrimoniu. Desi degradate de trecerea timpului ori afectate – pur si simplu – de lipsa de implicare a autoritatilor, casele ce asigura o bruma de identitate istorica Bacaului pot fi inca salvare. Cum? Arhitectul Constantin Amaiei si profesorul universitar Ioan Danila reprezinta doua exemple de urmat in materie. Multumita implicarii lor, Casa Sterian – una din cele mai valoroase cladiri de patrimoniu din Bacau –, precum si Casa Alecsandri, un imobil cu o valoare istorica inestimabila au sansa unui viitor nesperat. Ambii sustin, insa, ca fara implicarea autoritatilor cladirile de patrimoniu din Bacau, atatea cate mai sunt, nu au nicio sansa. 

Casa AlecsandriPreturile caselor de patrimoniu din Bacau au scazut semnificativ pe fondul crizei. Spargerea bulei imobiliare a transformat casele de patrimoniu in cladiri “obisnuite”, al caror cost abia daca mai inglobeaza plus-valoarea de monument istoric. Un exemplu graitor este situatia Casei Vasile Alecsandri, imobil a carui continua degradare a suscitat mai multe dezbateri publice, al caror promotor a fost conferentiarul universitar Ioan Danila. Cotata la 250.000 de euro, la mijlocul lui 2011, “casa” valoreaza astazi mai putin de jumatate. Profesorul Danila crede ca in urma unor eventuale negocieri, ce ar trebui sa aduca la aceeasi masa autoritatile locale si proprietarul Italian al imobilului (i.e. – Mario Maggi, Info Terra SRL), valoarea de rascumparare a casei ar putea scadea substantial.

In 2007, in plin “boom” imobiliar, proprietarul Italian al casei in care se presupune ca s-ar fi nascut poetul Vasile Alecsandri cerea 1 milion de euro pe imobil. Pretentiile acestuia au scazut simtitor, iar autoritatile locale sunt puse in fata perspectivei de a putea rascumpara imobilul la o suma sub un sfert din cererea de acum 5-6 ani.

conf univ Ioan Danila“Voi avea chiar marti o discutie la Consiliul Judetean. Aceasta casa va fi preluata de institutie. Dragos Benea (n.r. – presedintele CJ Bacau) a promis inca de anul trecut ca in bugetul pe 2013 va exista un fond pentru achizitia acestei case. Pentru acest proiect, ziua de marti este decisiva”, a declarat pentru Bacau.NET profesorul Ioan Danila (foto). El a adaugat ca proprietarul Italian al casei cere 119.000 de euro. Oricum, apreciaza Danila, greul va incepe abia dupa rascumpararea casei, intrucat sunt necesare investitii de ordinul sutelor de mii de euro pentru reabilitarea ei. Profesorul vorbeste chiar de reconstruirea, de la zero, a imobilului.

Eforturile lui Danila sunt pe punctul de a fi incununate de succes, dupa ce in ultimii ani a prezentat cazul si Consiliului Local Bacau, insa municipalitatea bacauana nu s-a aratat dispusa sa salveze Casa Alecsandri, argumentand ca nu exista fonduri pentru un asemenea proiect.

Ce au in comun Casa Sterian si Biserica Precista?

Casa SterianCasa Sterian a fost construita acum mai bine de un secol si a apartinut arhitectului George Sterian. Lasat in paragina dupa Revolutie, valorosul imobil de patrimoniu a fost salvat, pe ultima suta de metri, de un…arhitect. Constantin Amaiei, patronul societatii de arhitectura Vanel, a cumparat cladirea de la Termloc, in schimbul unei sume cu cinci zerouri, dupa care a demarat lucrari de reconditionare si reabilitare a acoperisului. Lucrarile de interventie facute de Vanel Exim au costat aproximativ 130.000 lei, iar reabilitarea acoperisului a dus la stoparea infiltratiilor de apa in structura de rezistenta a cladirii.

Amaiei spune ca a oferit imobilul spre vanzare catre Consiliul Local, Consiliul Judetean si Ministerul Culturii, insa institutiile statului nu s-au aratat dispuse sa preia Casa Sterian. Arhitectul bacauan, care impreuna cu Vanel au proiectat Catedrala Mantuirii Neamului aflata in constructie in Bucuresti, spune ca a ajuns la capatul resurselor.

Constantin Amaiei“Proiectul pentru restaurarea casei este facut. Am luat toate avizele, inclusiv de la fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor. Primaria a dat avizul de constructie. Am reusit sa refacem acoperisul, dar ne lipsesc resursele pentru a continua”, a afirmat Constantin Amaiei (foto). El a declarat ca valoarea Casei Sterian, dupa lucrarile de interventie facute de Vanel, se ridica la aproximativ 400.000 de euro. La asta se adauga alte 300.000 de euro pe care potentialul comparator trebuie sa le investeasca in reabilitarea cladirii. “Este un imobil de Clasa A. Avem doar doua astfel de imobile cu valoare de patrimoniu in tot Bacaul: Biserica Precista si Casa Sterian”, a pledat arhitectul.

Casa lui Vantu: de la 600.000 euro, la sechestru

Pe strada  Vasile Alecsandri, la numarul 7, “troneaza” – din balarii – un alt imobil de patrimoniu din Bacau: Casa Patrascanu. Ar putea fi numita, foarte bine, Casa Vantu – dupa numele lui Sorin Ovidiu Vantu, actualul proprietar – insa ar fi o eroare. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in noiembrie 2011, instituirea sechestrului asigurator pe mai multe imobile detinute de controversatul om de afaceri. Intre acestea se numara si Casa Patrascanu, din Bacau (vezi detalii AICI: http://www.realitatea.net/lista-proprietatilor-si-bunurilor-puse-sub-sechestru-in-cazul-petromservice_887067.html

In martie 2011, municipalitatea Bacau – care, sa ne amintim, n-avea bani pentru rascumpararea Casei Alecsandri – a promovat un proiect de hotarare vizand cumpararea Casei Vantu cu peste 700.000 de euro, o suma destul de mare la acel moment. Intentia municipalitatii a fost rapid abandonata, edilii socotind pretul cerut de proprietar ca fiind prea mare (detalii vezi AICI: http://www.antena3.ro/romania/casa-de-casatorii-in-valoare-de-740-000-de-euro-intr-una-din-vilele-lui-vantu-120166.html).

Fostul muzeu de stiinte ale naturii, o scumpete de jumatate de milion de euro

Casa MichelleLa sedinta din ianuarie 2013, Consiliul Judetean a renuntat la dreptul de preemptiune asupra casei de pe strada Kogalniceanu nr. 12, unde pana in urma cu cativa ani a functionat fostul Muzeu de Stiinte ale Naturii “Ion Borcea”. Transformata si rastransformata in restaurant, casa apare in scripte drept imobil de patrimoniu, desi in urma unor interventii de reabilitare si restaurare facute cam fara cap nu mai are nicio valoare istorica. Imobilul e de vanzare, proprietarii cerand 520.000 de euro pe casa si terenul aferent. Suma i-a dezarmat pe alesii judeteni, care au spus “pas” in ceea ce priveste dreptul de preemptiune.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. nimic,…..am copilarit am scolit in plin centrul bacaului ce era cel mai curat loc posibil….acum fa schiffo modificarile….nu a vem respect pentru cultura noastra romaneasca….

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.