Spectacol aviatic în memoria căpitanului Al. Șerbănescu. Baza Aeriană 95, „invadată” de mii de băcăuani

0

YAK 52Cei 70 de ani scurși de la ultima luptă a căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu au fost comemorați sâmbătă la Baza Aeriană 95 Bacău, ce-i poartă de mai mulți ani numele. Cu mic, cu mare, mii de băcăuani au luat cu asalt pista bazei pentru a asista la un spectacol aerian de excepție. Pe lângă demonstrațiile de măiestrie aeriană, băcăuanii au putut viziona o interesantă expoziție de tehnică militară prezentată de Jandarmerie și Pompieri. 

8Mitingul aviatic a început la ora prânzului cu o slujbă de pomenire oficiată de PS Ioachim Băcăuanul și un sobor de preoți. Fețele bisericești i-au comemorat pe eroii aviatori căzuți la datorie în decursul anilor, între aceștia numărându-se și căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu, doborât în luptă la 18 august 1944. Show-ul aerian propriu-zis a debutat cu acrobații efectuate de mai multe avioane ultraușoare, continuând cu un „balet” aerian executat de două elicoptere Puma SOCAT.

O evoluție cu adevărat impresionantă a fost cea a generalului Cătălin Băhneanu, la manșa unui MIG 21 Lancer în simplă comandă care a încântat asistența cu un zbor de aproximativ 15 minute. Evoluției generalului Băhneanu i-a urmat demonstrația aeriană a 3 aparate IAR 99 Șoim, avioane de școală/antrenament aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Pe final, echipa de acrobații a Aeroclubului României, dar mai ales „Iacării Acrobați” au prezentat un show incendiar la propriu. Cele 3 avioane YAK 52, aparținând „Iacărilor Acrobați”, au evoluat printr-un adevărat spectacol pirotehnic coordonat de la sol (flăcări, explozii etc). Cunoscuți peste hotare ca Aerobatic Yakkers, Iacării zboară anual peste 30 de demonstrații la evenimente organizate în țară, dar și în Europa.

Capitan av Alexandru SerbanescuAlexandru Șerbănescu a fost un as al aviației militare românești în al doilea Război Mondial. S-a făcut remarcat pilotând inițial IAR-80, iar ulterior aparatul de vânătoare Messerschmitt bf 109, de proveniență germană. A participat la mai multe campanii derulate de aviația germană împotriva aviației URSS, pe frontul de est, precum și la apărarea platformei industriale Ploiești, în timpul bombardamentelor americane.

A căzut în luptă împotriva Aliaților, în timpul operațiunii de bombardament a Ploieștiului, derulată de aviația americană la 18 august 1944. La momentul dispariției sale, era cel mai mare as al Forțelor Aeriene Regale ale României, având un număr de 47 de victorii aeriene.

*Foto YAK 52, prin amabilitatea lui Dan Ștefan

Va invitam sa vizualizati o galerie foto pe @ILoveBacau

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.