Cum a „spart” statul român 12 milioane de euro pe „e-România”, un portal cu doar 300 de vizitatori/zi

0

Cel mai scump proiect IT finanţat de statul român, portalul „e-România”, apare în dosarul de corupţie în care este implicată Elena Udrea. Procurorii spun că fostul ministru şi fostul său soţ, Dorin Cocoș, ar fi pretins 3 milioane de euro pentru deblocarea plăţilor în contractul privind realizarea portalului. Statul a cheltuit 12 milioane de euro pentru un mega-site cu informaţii care se doreau utile pentru cetăţeni, dar care oferă acum doar date învechite, generale, care se găsesc pe multe alte pagini internet. Costisitorul și controversatul proiect „e-România” a fost lansat la apă în 2010, când Ministerul Comunicațiilor era condus de Gabriel Sandu, devenit denunțător de serviciu în dosarul „Microsoft” lucrat de DNA. Proiectul a fost continuat de Valerian Vreme și Răzvan Mustea, miniștri care i-au succedat lui Sandu la timona Comunicațiilor. 

Portalul „e-România” a fost gândit în 2010 ca parte a programului de informatizare a administraţiei publice. Trebuia să conţină date, poze şi articole despre cele 3.200 de localităţi din România. Tot acolo urmau să fie postate comentarii şi opinii ale utilizatorilor. Lansat cu mari întârzieri, abia în decembrie 2013, site-ul conţine doar o serie de informaţii generale. Site-ul are aproape aceleaşi informaţii ca şi în ziua lansării.

Oficialii companiei Omnilogic, cea care a creat site-ul, susţin că nu se mai ocupă de acesta din primăvara anului trecut şi că responsabilitatea actualizării datelor aparţine acum Ministerului pentru Societatea Informaţională. Oficialii ministerului dau vina pe primării, care nu au trimis informaţii. Nici cei cărora li se adresa acest portal nu par interesaţi de el. Până acum, site-ul a fost vizitat, în medie, de numai 300 de persoane pe zi. Clar, el a fost pus pe linia de aşteptare, nici nu cred că mai contează câţi vizitatori are dacă nu se investeşte în creşterea unui asemenea sistem”, declară Cosmin Neagu, preşedintele Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet.

Contractul dintre stat şi Omnilogic, încheiat în 2010, a fost verificat şi de Corpul de Control al premierului. Potrivit raportului, valoarea estimată a contractului a fost supraestimată, iar câştigătorul a fost favorizat. Şeful companiei a negat însă acuzaţiile. „Noi am fost singurii, pentru că ceilalți fie nu aveau finanțare, fie nu aveau expertiză”, spune Gabriel Marin, director general al Omnilogic. În total, statul a plătit, în tranşe, peste 52 de milioane de lei pentru site-ul e-România.

Bani pentru e-România

2010 – 17,4 milioane de lei

2011 – 17,4 milioane de lei

2012 – 2,6 milioane de lei

2013 – 3,5 milioane de lei

2014 – 11,2 milioane de lei

Proiect aberant al guvernării PDL

Portalul „e-România” a fost parte a unei strategii „faraonice” gândite de Guvernul Boc, în vederea construirii unei infrastructuri electronice în sumă de 500 milioane euro, în care să se regăsească toată administrația publică autohtonă. Programul a fost abandonat după căderea guvernării PDL, site-ul amintit fiind singura realizare din cadrul strategiei „e-România”.

Contractul propriu-zis a vizat implementarea unui portal web și a fost dezvoltat de către firma Omnilogic, condusă de Gabriel Marin, în baza unui contract încheiat în 2010, când la conducerea Ministerului Comunicațiilor era Gabriel Sandu, devenit denunțătorul de serviciu în dosarul „Microsoft”. Valoarea totală a proiectului se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus).

După plecarea lui Gabriel Sandu, la șefia Ministerului Comunicațiilor s-au perindat alți doi miniștri PDL – Valerian Vreme și Răzvan Mustea – care au tergiversat lucrările și s-au ferit să concretizeze acest proiect, deși Ministerul a plătit în mandatele lor milioane de euro către Omnilogic. Gabriel Marin, șeful Omnilogic, a susținut că portalul a fost gata încă din 2010, dar că la mijloc a fost „o problemă de viziune din partea autorităților”.

În februarie 2011, Vreme declara că suma disponibilă pentru implementarea proiectului s-ar ridica la o sumă mai mică decât cea vehiculată în presă și că platforma „e-România” urma să fie lansată oficial în vara acelui an. „Poate au fost estimări cât ar costa o informatizare, dar nu a existat această sumă niciodată”, declara Valerian Vreme la acel moment (citește AICI).

Autoritățile s-au lăudat că portalul „e-România” va oferi gratuit o funcționalitate prin care cetățenii pot vedea stadiul de implementare a proiectelor publice, indiferent de sursa de finanțare. Pe de altă parte, instituțiile publice nu au fost obligate să publice aceste informații în „e-România”.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.