Miercuri, 14 august, în Sala Mare de ședinte a Consiliului Județean Bacău, s-a desfășurat o întâlnire de lucru în cadrul căreia reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au prezentat autorităților băcăuane trei variante ale drumului expres de mare viteză Focșani-Bacău, pentru a identifica traseul cel mai convenabil ținând cont de amplasament, costuri, rețele și alte investiții existente sau în curs de realizare.
Drumul de mare viteză Focșani-Bacău va avea o lungime estimată de 110 km, valoarea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic fiind de aproximativ 20.123.408,52 lei fără TVA, iar durata estimată de 24 luni. Lucrarea se află la acest moment în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic și urmează a fi finalizată până în noiembrie 2020.
Drumul de mare viteză Focșani-Bacău este cuprins în Master Planul General de Transport al României și beneficiază de finanțare nerambursabilă alocată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Obiectul principal al proiectului de investiții îl constituie îmbunătățirea condițiilor de circulație la nivel de rețea rutieră națională de transport, inclusiv sub aspect de siguranță rutieră, reducerea emisiilor poluante, reducerea costurilor de operare, răspunzând astfel cerințelor de dezvoltare economică concretizate prin adaptarea rețelei rutiere naționale la cererea reală de transport.
La întâlnire au luat parte deputatul Lucian Șova, beneficiind de experiența sa în calitate de ministru al transporturilor, Sorin Brașoveanu, președinte al Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, subprefectul județului, reprezentanți ai CNAIR, ai proiectantului, primarii unităților administrative pe unde ar urma să treacă drumul de mare viteză, ai instituțiilor deconcentrate, furnizori de utilități etc.
În urma discuțiilor purtate, participanții la întâlnire au propus crearea unui grup de lucru mixt, care să funcționeze pe modelul grupului de lucru pentru varianta ocolitoare a Bacăului, model care s-a dovedit a fi de succes, și care să organizeze întâlniri periodice în cadrul cărora să se identifice varianta optimă din punct de vedere al costurilor, regimului juridic al proprietăților, al rețelelor și investițiilor existente sau în curs de realizare.
Comunicat de presa