Cate taieri ilegale de paduri au avut loc in judetul Bacau in ultimii ani

0

Directia Silvica Bacau are in administrare o suprafata de 195.018 hectare de padure. Din aceasta suprafata, 163.945 hectare apartin statului iar 31.073 hectare sunt private, dar se afla in paza Directiei Silvice Bacau sub contract.

Cate taieri ilegale de padure au avut loc in judetul Bacau, in anii 2017 si 2018

La 31 decembrie 2017, volumul taiat ilegal era de 2.296 metri cubi ( suprafata de stat – 1589mc , 707 mc suprafata privata). Din aceasta suprafata, pentru 1499 mc s-au dat contraventii ori au fost constatate ca si infractiuni.

La finalul anului 2018, volumul taiat ilegal a fost de 2.223 mc. Din aceasta suprafata 1535 mc apartin statului si 688 apartin privatilor. Din acest volum, pentru 1773 mc au fost identificaţi autorii şi s-au intocmit contravenţii sau infracţiuni, iar pentru diferenţa de 450 mc, reprezentând 20% din total, nu s-au găsit autorii şi s-a imputat valoarea personalului silvic.

In anul 2018 s-a retrocedat, la nivelul judeţului Bacău , suprafaţa de 300,77 ha.

Directia Silvica Bacau regenereaza in fiecare an, pe principiul continuităţii şi durabilităţii gospodăririi fondului forestier, suprafeţe insemnate pe cale naturală sau artificială (impăduriri), în concordanţă cu prevederile Codului Silvic şi cu cele ale Amenajamentului silvic. In ultimii ani aceste suprafeţe sunt în jur de 500 hectare pe an.

De exemplu, în anul 2016 s-au regenerat 514 hectare, în anul 2017 s-au regenerat 494 hectare, iar în anul 2018 s-au regenerat 535 hectare.

Proporţia este în general de o treime regenerări pe cale artificială şi două treimi pe cale naturală, iar tendinţa este de a creşte proporţia regenerărilor naturale.

Impăduriri se fac in următoarele categorii de terenuri:

-în suprafeţe in care nu se realizează regenerarea pe cale naturală şi este necesar să se facă o completare a regenerării naturale. Prin aplicarea tratamentelor silviculturale se urmăreşte obţinerea unei regenerări naturale, de calitate, pe minim 70% din suprafaţă, şi se fac eforturi pentru ca acest procent să fie cât mai mare. Pentru diferenţa de suprafaţă, pe care nu se instalează regenerarea pe cale naturală, este necesar ca silvicultorii să intervină cu lucrări de impădurire;

-in suprafeţe afectate de fenomene naturale (doborâturi de fenomene naturale:zăpadă, vânt, rupturi, atacuri de insecte);

-în suprafeţe identificate ca poieni şi goluri cu ocazia amenajării fondului

Autoritatile staului au depistat cele mai multe probleme in zona orasului Buhusi. In zona Buhusi – Orbic sunt cele mai multe contraventii si infractiuni.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.