VIDEO: Experiment pe E85. Cum se conduce pe „drumul mortii”, ce este acostamentul si care sunt cauzele accidentelor

0

DN2 – E85, supranumit si „Drumul mortii” are o lungime de 333 de kilometri si leaga Bucurestiul de Urziceni, Buzau, Focsani, Bacau si Roman. E85 are prevazute 2 benzi de circulatie in latime de 3,5 metri ( una pe sens ) si doua acostamente in latime de 2,5 metri ( unul pe fiecare sens).

Majoritatea soferilor considera ca acest drum are 2 benzi pe sens ( 4 in total ) si din aceasta cauza se petrec multe accidente rutiere. Cele mai grave sunt cele frontale, atunci cand soferii fac depasiri, trec axul drumului si lovesc masinile care circula din sens opus.

Convingerea fermă că drumul are două benzi face ca cei care circulă cu viteză să pună presiune pe cei care sunt in fața lor, cerându-le acestora să se retragă spre acostament.

Sunt șoferi care pur si simplu te obligă sa treci pe acostament. Vin până în spatele tău, te claxonează, înjură și te depășesc stergându-te. De aici foarte aproape accidentul mai ales că, în zonele cu podețe, parapetul podețului este în acel acostament”, spune într-o postare pe Facebook, Maria Lascu, fost inginer în cadrul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), responsabilă în trecut chiar de siguranța traficului.

”Drumul național DN2 are o platformă de 13 metri și este prevăzut cu 2 benzi circulație în lățime de 3,5 metri (una pe sens) și două acostamente în lățime de 3 metri fiecare (unul pe sens) (…) Această bandă consolidată de 2,5 metri din cadrul acostamentului nu este o bandă destinată rulării, ea fiind prevăzută pentru staționarea în caz de urgență”, afirma conducerea CNAIR

Reporterii DIGI24 au facut un experiment pentru a vedea cum se conduce pe E85 :

Drumul European E85 – „Drumul morții”. Plecăm la drum. Conducem regulamentar. O limuzină ne depășește pe linie dublă continuă.

George Lăcătuș, jurnalist: Mă depășește corect acest Mercedes?
Colonel Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere: Nu.
– Ce greșeală a făcut?
– Practic, e depășire într-o zonă interzisă. Mai mult, a încălcat acest marcaj de interzicere.
– Dacă erați polițist rutier în timpul funcțiunii, ce sancțiune i-ați fi dat acestui șofer?
– Suspendare dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
– Deci, în primele 3 minute, luați deja un permis?
– Da.

Asta este educația rutieră din acest moment a șoferilor români.
– În afară, ai voie să dai flash-uri, să claxonezi, să conduci agresiv față de ceilalți participanți la trafic?
– Este interzis așa ceva.

Depășire neregulamentară, periculoasă, în localitate.

– Uitați, acum ne claxonează și ne depășește prin dreapta. Suntem în localitate și avem 52 de km/h. E normal să depășească prin dreapta?
– Nu. N-are voie să depășească prin dreapta, sunt doar anumite condiții de depășit prin dreapta. În al doilea rând, a folosit acostamentul pentru depășire.

Colonel Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere: Acest drum este un drum cu o bandă pe sens, ca să se înțeleagă pentru totdeauna. Ceea ce se vede la un moment dat pe partea dreaptă este un acostament consolidat, nu este bandă de circulație.

Sursa: digi24.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.