Tineri bacauani anchetati intr-un dosar cu 36 de membri, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos

0

Începând cu anul 2012 poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări sub conducerea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în cadrul unui dosar penal , fata de numiţii I. Claudiu de 33 ani, L. Viorel de 30 de ani, ambii din Com.. Hudeşti jud. Botosani, V. Alin, de 20 ani, din mun. Bacau, F.Bogdan Ionel, de 28 ani, din mun.Bailesti, jud. Dolj, A. Alina Iuliana, de 33 ani, din mun. Targoviste, jud. Dambovita, s.a., cetateni romani, dar si un numar de cinci cetateni straini, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ‘constituire, aderare si sprijinire a unui grup infracţional organizat’, ‘efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos’, ‘deţinerea, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice’ şi ‘distribuire sau punere la dispoziţie sub orice formă, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice ‘.

În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză s-a stabilit faptul că pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dîmboviţa, Galaţi şi Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat, compus dintr-un număr de 36 de membri ( respectiv : V. Constantin. de 27 ani din mun. Rădăuţi, jud. Suceava, G. Dinu de 30 ani din com. Marginea, jud. Suceava, F. Sebastian de 26 ani din com. Ibăneşti, jud. Botoşani, L. Viorel de 30 ani din com. Hudeşti, jud. Botoşani, G. Cristina de 31 ani, din mun.Dorohoi, jud.Botoşani I. Claudiu de 33 ani din Com. Hudeşti, jud. Botosani, B. Alin. de 19 ani, din mun. Bacău, jud. Bacău, D.Valentin, de 19 ani din mun.Bacău, jud. Bacău, V. Alin de 20 de ani, din mun.Rădăuţi, jud. Suceava., D. Paulo de 20 de ani din mun.Bacău, jud.Bacău., A.Costel de 20 de ani din mun. Bacău, jud.Bacău, B. Dumitru, de 20 de ani, din mun.Bacău, jud.Bacău., L.Alexandru de 20 de ani, din mun. Bacău, jud. Bacău, N.Leonard. de 20 de ani, din mun.Bacău, jud.Bacău, D.Marian de 20 de ani, din mun.Bacău, jud.Bacău H.Ionuţ din mun.Bacău, jud.Bacău, R.Bogdan. din mun.Bacău, jud.Bacău, Z.Daniel . de 21 ani din mun.Bacău, jud.Bacău, C.Andrei de 22 de ani, din mun. b, jud.Bacău., C.Mădălina. de 22 ani, dincom.Răchitoasa, jud.Bacău R.Dan. de 23 ani, din mun.Bacău, jud.Bacău N.R.Marian. de 24 de ani, din mun.Bacău, jud.Bacău T.Cornel. de 24 ani din mun.Bacău, jud.Bacău, A.Ionuţ. de 26 ani, din mun.Bacău, jud.Bacău B.Ionuţ de 29 ani, din com.Răchitoasa, jud.Bacău T.Dorina de 43 ani din com.Răchitoasa, jud.b, M..Cosmin, de 20 de ani, din mun.Constanţa, jud. Constanţa, G. Roberto de 20 de ani, din mun. Constanţa, jud.Constanţa., T.Mihai. de 20 ani de 20 de ani, din mun.Constanţa, jud.Constanţa din jud. Constanta, F.Leonard. de 24 ani din mun.Băileşti, jud.Dolj, M.Alin de 25 ani, din mun.Craiova, juid.Dolj, F.Ionel. de 28 ani din mun.Băileşti, jud.Dolj, A.Iuiliana. de 33 ani din mun.Tîrgovişte, jud. Dambovita, C.Gabriela. de 23 ani dinmun.Galaţi, jud. Galati, H.Ionut. de 23 ani din mun.Sibiu, jud. Sibiu, A.Octavian. de 25 ani mun.Sibiu, din jud. Sibiu,) care au actionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea în special a clienţilor băncii POSTE ITALIANE SPA prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infracţional organizat fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

Activitatea infractionala a grupului era structurata pe trei paliere infracţionale principale, respectiv : obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea si ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului actionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor si realizarea transferurilor frauduloase catre alti membrii ai gruparii care, la randul lor, aveau sarcina sa ridice aceste sume de bani din diferite locatii ale agentiilor Western Union de pe teritoriul Romaniei. Prejudiciul estimat, doar pana in acest moment al cercetarilor, este de aproximativ 500.000 euro.

Pe parcursul cercetarilor a fost acordat sprijin de catre Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucuresti, S.R.I.- Direcţia Judeţeană Suceava, SOS Suceava, SOS Bacau, SOS Constanta, SOS Alba, SOS Craiova, SOS Galati şi SOS Ploiesti.

Pentru documentarea activitatii infractionale a acestei grupari, pe parcursul cercetarilor au fost promovate 2 comisii rogatorii internationale catre autoritatile din Italia, precum si 3 mesaje politienesti prin intermediul PNF.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei 36 invinuti, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar în ziua de 24.09.2013, lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul BCCO Bacau, BCCO Craiova, BCCO Constanta, BCCO Alba, BCCO Galati, BCCO Piteşti, BCCO Braşov, SCCO Dambovita, I.P.J. Suceava-S.A.S., Bridgada Mobilă de Jandarmi ‘Alexandru Cel Bun’ Bacău, Inmspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava, I.J.J. Galati şi S.A.S. Botoşani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T-Serviciul Teritorial Suceava , au organizat şi desfăşoară o acţiune, fiind în curs de derulare 37 percheziţii domiciliare după cum urmează: 1 pe raza jud. Suceava, 4 pe raza jud. Botoşani, 22 pe raza jud. Bacau, 3 pe raza jud. Constanta, 3 pe raza jud Dolj, 2 pe raza jud. Sibiu, una pe raza jud. Dambovita si una pe raza jud. Galati. Cu această ocazie, urmeaza a fi aduse la indeplinire 35 mandate de aducere.

Învinuiţii faţă de care vor fi puse în executare mandatele de aducere vor fi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Suceava în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale procedurale.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

Facem precizarea ca faptele inculpatilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.