Se privatizeaza 20% din consultatiile acordate in spitalele de stat si spitalele orasenesti vor putea intra in faliment

0

Ministrul Sanatatii a anuntat, miercuri, punerea in dezbatere publica a unor proiecte de lege care vor schimba statutul spitalelor din Romania si mecanismul de salarizare al medicilor. Un proiect pilot in care vor fi incluse zece spitale pregateste terenul pentru introducerea practicii private in spitalele de stat si transforma spitalele orasenesti si municipale in fundatii sau asociatii.

Conform declaratiilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, medicii care lucreaza cu norma intreaga intr-un spital de stat nu vor mai putea lucra si la privat. In spitalul de stat li se va permite insa sa ofere, peste programul de 7 ore, asistenta medicala in regim privat. Consultatiile astfel oferite vor fi platite de pacient sau de asigurarea privata a acestuia, conform unor tarife inca neprecizate. Din acest tarif 60% se va indrepta catre medic, 30% va ramane echipei medicale si 10% va fi retinut de spital. Sectia unui spital public nu va putea avea mai mult de 20% din paturi private.

Masura nu ii afecteaza pe medicii care lucreaza cu jumatate de norma (majoritatea cadrelor universitare) care vor putea lucra in continuare si la stat si la privat.

Statutul spitalelor va fi modificat pentru a crea cadrul de functionare necesar acestor modificari. In proiectul pilot vor fi incluse 10 spitale:

  • 2 spitale clinice regionale de urgenta de competenta IA;
  • 2 spitale judetene de urgenta;
  • 2 institute clinice nationale;
  • 2 spitale judetene de urgenta fara statut de spital clinic;
  • 2 spitale orasenesti.

Spitalele pilot vor fi clasificate in spitale de interes national si spitale de interes local. Toate se vor reorganiza ca institutii de sanatate autonome.

VA FI POSIBIL FALIMENTUL SPITALELOR LOCALE

Spitalele pilot de interes local se vor putea reorganiza ca asociatii sau fundatii medicale, in urma deciziei consiliilor judetene sau locale care le au in subordine (sau a altor institutii care le au in subordine). Aceste fundatii si asociatii medicale vor fi de utilitate publica, sub forma de persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial. Patrimoniul si bunurile spitalelor reorganizate sub forma de fundatii pot fi transmise doar persoanelor juridice private sau publice fara scop patrimonial, care au un scop identic sau asemanator. Se prevad conditiile in care un spital pilot de interes local poate intra in lichidare.

Citeste mai multe pe Hotnews


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.