Proiectarea Autostrazii A13 Bacau – Brasov se prelungeste cu 4 luni. Benea: „Mulțumită fostei guvernări PNL/USR, o întreagă regiune culege „roadele” lâncezelii pe proiectele de infrastructură din Moldova”

3

În şedința de progres de astăzi, de la sediul CNAIR, proiectantul autostrăzii A13 Bacău – Braşov, Search Corporation, a solicitat prelungirea contractului de proiectare cu un an (350 de zile!), invocând dificultatea realizării studiilor geotehnice, precum şi lipsa firmelor specializate în efectuarea de foraje. CNAIR a redus la o treime solicitarea proiectantului, diminuând-o la 4 luni (123 de zile)

Va reamintim ca acest contract – „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru Autostrada Brasov-Bacau” pentru A13 a fost castigat de Asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL in luna martie a anului 2020. Contractul valoreaza aproximativ 5 milioane de euro ( 20.093.359,86 lei fără TVA ) iar termenul de finalizare este 10.01.2023 (30 de luni de la data de începere). Conform datelor de astazi, contractul se va prelungi pana in vara lui 2023.

Europarlamentarul PSD, Dragos Benea, acuza Guvernul PNL/USR, pe care-l face vinovat de aceste intarzieri nepermise :

Prelungirea termenului de proiectare este, de fapt, costul usturător al „ilustrului” mandat USR la cârma Transporturilor, în guvernarea PNL/USR, unde ex-ministrul Drulă a făcut tot ce a putut pentru a frâna A13 şi a ține pe loc mersul proiectării. Indiferent de pretextele & justificările invocate de proiectant, realitatea nu poate fi dosită sub preş! Iar realitatea este că PNL şi USR, la guvernare, au adăugat un an în plus la o proiectare care trebuie finalizată, în teorie, în ianuarie 2023!

Am vorbit răspicat, nu mai târziu de săptămâna trecută (6 ianuarie), despre starea de latență/băltire de pe acest proiect şi că, de când am plecat noi de la guvernare, cei de la PNL şi USR nu au manifestat preocupare reală pentru A13. Şedința CNAIR de azi confirmă că am avut dreptate în îngrijorările pe care le-am exprimat, dar şi în nevoia de a susține un secretar de stat la Transporturi, în persoana băcăuanului Gabriel Bunduc, care ocupă această funcție.

Rămân la opinia că – până să vorbim despre „scorarea” proiectelor de autostrăzi din regiune, sau identificarea surselor de finanțare – trebuie realizate documentații si proiectări serioase, pe baza cărora statul, prin ministerul de resort, să poată scoate în licitație respectivele obiective. Până atunci, mulțumită fostei guvernări PNL/USR, o întreagă regiune culege „roadele” lâncezelii pe proiectele de infrastructură din Moldova, frâna temeinică trasă de Drulă & co. demonstrând, pentru cine mai avea dubii, că dreapta la guvernare înseamnă, (nu doar) pentru Moldova, STAGNARE şi SUBDEZVOLTARE! P.S. – Reamintesc că obiectivul nostru este finalizarea proiectului tehnic ptr. A13, obținerea avizelor, şi avansarea unei documentații pe baza căreia MT, prin CNAIR, să scoată la licitație execuția lucrărilor. Până la analizele „savante” despre ce proiecte sunt „comprehensive” şi care sunt „core” ne trebuie, ca aerul, documentații fezabile şi realiste!” a spus Benea

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Sigur, PSD e campion la studii de fezabilitate și promisiuni. Când vine vorba de găsit bani, și efectiv realizarea unor proiecte…ioc (poate doar dacă implica comisioane).

  2. PROIECTARE !!!!!!! trebuie facuta pt urmatorii 50-100 de ani …….. ( giratorii largi ……. intersectii cu bretele ……… cu preselectii din timp , laterale fara a strangula benzile principale…………..” podete ” largite …………….. etc …………… ) Nu pt traficul de acum 30 de ani

  3. Prioritatea 1 a României ar trebui să fie legarea Centrului Moldovei de Ardeal; şi de Vest.

    Centul Moldovei (de la Suceava la Galaţi) se află la Sud de Bacău. Autostrada ar trebui să înceapa de la Adjud, către Oneşti, apoi către TgSecuiesc. Pentru că, oricum, de la Bacău catre Bucureşti se va construi…

    Este relativ uşor de făcut, pe valea Oituzului, iar apoi are nevoie de un singur tunel (dublu), fix pe sub pasul Oituz.
    Dacă întrebi orice copil de clasa a 4-a pe unde sunt Carpaţii Occidentali cei mai înguşti şi uşor de traversat, îţi va spune că între Bogdăneşti şi Breţcu, dacă îi dai o hartă…

    Ar trebui RENUNŢAT la ideea TgMureş-Iaşi, pentru că:
    a) Este dificilă, trecât prin 3 grupe de munţi;
    b) Realizarea ei ar beneficia doar celor din Harghita,
    c) Ar exclude construţia, pe viitor, a unei autostrăzi Suceava- Bistriţa – Dej, care să pună în valoare regiunile istorice Bucovina, zona Vatra Dornei şi accesul spre Maramureş.

    Ţineţi mine: dacă se face TgMureş-Iaşi, nu o să se mai facă nici Bacău – Tg Secuiesc, nici Suceava – Bistriţa… ceea ce este contrar intereselor Moldovei.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.