Politia Locala nu are voie sa foloseasca girofarul. Proiect pentru modificarea Codului Rutier

0

Un proiect de lege recent depus la Senat propune includerea explicită a Poliției Locale printre instituțiile ale căror angajați au dreptul de a folosi sirenă și girofar cu lumină albastră, alături de poliție și jandarmerie. Situația actuală în care se află polițiștii locali este paradoxală, deoarece Legea poliției locale le acordă dreptul de a folosi sirena și girofarul, însă Codul Rutier nu îi menționează, ceea ce îi expune la posibilitatea de a fi sancționați de colegii lor de la poliția rutieră.

CODUL Rutier nu permite Politiei Locale sa foloseasca girofarul

Prevederea nu este inclusă, însă, şi în Codul Rutier ceea ce înseamnă, în acest moment, contravenţie: între 9 şi 20 de puncte amendă.

În plus, șoferul poate fi în situația de a fi pieton și fără plăcuțele de înmatriculare timp de 3 luni. Conform prevederilor din Codul Rutier, luminile albastre pot fi utilizate, de exemplu, de către autospecialele Ministerului de Interne, SPP, SRI sau Penitenciare. Cu alte cuvinte, până în acest moment, atunci când Poliția Locală îți făcea semn să oprești sau să te dai la o parte în trafic, nu erai obligat să faci acest lucru.

Proiect pentru modificarea Codului Rutier

Potrivit inițiatorilor, un grup format din parlamentari ai USR și PSD, proiectul de lege propus realizează, în primul rând, o armonizare a legislației în ceea ce privește articolul 32 din Legea 155/2010 referitoare la poliția locală. Această modificare legislativă vizează dotarea mijloacelor de transport ale poliției locale cu dispozitive de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră. Până în prezent, articolul 32, alineatul (2), litera b) din Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice nu includea poliția locală în lista utilizatorilor și beneficiarilor de regim prioritar, ci se referea doar la alte structuri. Prin urmare, deși aceste dispozitive erau instalate pe mijloacele de transport ale poliției locale, acestea nu puteau fi utilizate pe drumurile publice, întrucât intenția legiuitorului, la momentul adoptării normei, era de a asigura efectele acesteia.

De la momentul la care se va realiza această modificare legislativă şi poliţia locală va beneficia de cadrul legal necesar pentru utilizarea dispozitivelor sonore şi luminoase de culoare albastră cu care sunt deja dotate mijloacele de transport, va permite conducătorului acestor mijloace de transport să acţioneze în deplină legalitate, fără a exista niciun risc de a fi sancţionat pentru încălcarea normelor specifice prevăzute în OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în condiţiile în care îndeplineşte atribuţii de serviciu care impun deplasarea imediată la locul misiunii”, se precizează în expunerea de motive.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.