Patru proiecte de modernizare a orasului Bacau au primit finantare din fonduri europene

7

Cristian Petrescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a semnat astăzi, 26 aprilie, la Bacau, patru contracte de finanţare, în valoare totală de aproximativ 103 milioane de lei, în cadrul Programului Operaţional Regional – Regio.

Proiectul “Reabilitarea şi dotarea cu echipamente a centrului social pentru îngrijire persoane vârstnice” are o valoare totală de 4.516.649,52 de lei, din care 3.520.796,60 de lei reprezintă finanţare din fonduri europene nerambursabile. Proiectul urmăreşte obţinerea de spaţii utilizabile în condiţii de siguranţă şi sănătate, creşterea numărului de beneficiari asistaţi, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale acordate. Pentru implementarea proeictului este prevăzut un termen de 22 de luni.

Proiectul “Modernizare calea Moinesti” are o valoare totală de 38.970.476,35 de lei, din care 29.677.734,69 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Proiectul are ca scop fluidizarea traficului, introducerea pistelor pentru biciclişti, eliminarea blocajelor rutiere în punctele de acces către oraş, creşterea mobilităţii populaţiei şi a bunurilor, reducerea costurilor de transport şi creşterea gradului de siguranţă a traficului. Durata de implementare este de 27 de luni.

Proiectul “Reabilitare pasaj Letea din municipiul Bacău” are o valoare totală de 7.248.240,02 de lei, din care 5.725.585,32 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii reţelei stradale majore a municipiului Bacău, creşterea cu 17,5% a vitezei medii de circulaţie şi, implicit, a fluenţei de circulatie pe strazile deservite, creşterea mobilităţii populaţiei şi a bunurilor, reducerea timpului de transport, reducerea cheltuielilor cu combustibilul şi cu întreţinerea autovehiculelor. Durata de implementare este de 17 luni.

Proiectul „Reabilitare şi modernizare insula de agrement Bacău” are o valoare totală de 52.178.341,00 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 17.978.303,24 de lei. Proiectul are ca scop recuperarea, salubrizarea şi reamenajarea zonei, astfel încât să devină o zonă de atracţie, stabilirea unui mod de organizare coerent din punct de vedere arhitectural, peisagistic şi urbanistic al zonei, precum şi protejarea, reabilitarea şi valorificarea patrimoniului natural reprezentat de spaţiile verzi din zonă în conexiune cu ecosistemele din teritoriu. Durata de implementare este de 30 de luni.

Până în prezent, în judeţul Bacău au fost depuse 189 de proiecte pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional. Din cele 189 de proiecte depuse, s-au contractat 67 de proiecte în valoare totală de 343,57 milioane de lei, din care 222,38 milioane de lei  reprezintă fonduri europene.

Comunicat Primaria Bacau

 

Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău şi Constantin Apostol, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est au semnat astăzi patru proiecte, cu o valoare totală de 35 de milioane de euro, bani atraşi de la Uniunea Europeană.

 

Trei dintre cele patru proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al municipiului Bacău şi au ca obiect investiţii în infrastructura de transport şi în cea socială. Proiectele sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere. Este vorba despre reabilitarea căii Moineşti, a pasajului Letea şi a Căminului pentru persoane vârstnice. Cel de-al patrulea proiect, finanţat prin POR, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, este modernizarea Insulei de Agrement din Bacău.

Finanţarea europeană pentru aceste proiecte a fost posibilă şi ca urmare a faptului că municipiul Bacău a fost declarat Pol de de dezvoltare, pentru care s-au alocat 22,,5 milioane de euro.

 

Ne interesează să investim pe termen lung, să continuăm investiţiile de anvergură în Bacău. Vom reabilita căile de acces dinspre Bucureşti şi Comăneşti. În plus, prin modernizarea Insulei de Agrement, Bacăul va deveni un oraş cu un potenţial turistic crescut”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

 

Orașul Bacău este recunoscut pentru performanțele în politica de atragere a fondurilor europene Sunt convins că și implementarea proiectelor pe care le semnăm astăzi va fi pe măsură, deoarece vorbim despre proiecte de peste 100 de milioane de lei, pe două axe diferite. Sunt niște proiecte care duc la dezvoltarea integrată a comunității. Nu vrem doar să asfaltăm niște drumuri pe undeva, ci vrem să avem o perspectivă de ansamblu, să avem o gândire strategică, lucru care este foarte bun și mă bucur că se gândește așa în Bacău. Apreciez colaborarea cu autoritățile locale, sper să fie la fel și pe viitor, să dezvoltăm cât mai bine Bacăul și România”, a declarat Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

 

În prezent, municipiul Bacău are în derulare proiecte europene de circa 300 de milioane de euro, gradul de absorbţie fiind de 100%., ceea ce face ca orașul să fie considerat un model de bune practici în acest domeniu.

 

Modernizare Calea Moinești

 

Valoare totală a proiectului este de  38.970.476  lei şi presupune:

–         Modernizarea pasajului Mărgineni (Lărgirea pasajului de la două la patru benzi de circulaţie, realizarea de piste pentru biciclişti, asigurarea iluminatului public.)

–         Modernizare Căii Moineşti (Reabilitarea căii de rulare, construcția de piste pentru bicicliști, reabilitarea trotuarelor etc)

–         Extinderea podului peste pârâul Trebeş (Refacerea structurii de reyistență, extinderea de la două la patru benzi, realizarea pistelor pentru biciclişti)

 

Efectele investiției se vor resimți în fluidizarea traficului, reducerea costurilor, creşterea siguranţei rutiere.

 

Reabilitarea și dotarea cu echipamente a Centrului Social

pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

 

 

Valoare totală a proiectului este de 4.516.649,52 lei cu TVA

           

Clădirea care adăpostește actualul Centru pentru persoanele vârstnice va intra în reparații capitale și va fi extinsă, vor fi înlocuite instalaţii termice, electrice şi sanitare, camerele vor fi igienizate și renovate.

Principalul efect al investiției va fi creșterea numărului de vârstnici ce beneficiază de servicii sociale, de la 184 la 210, îmbunătățirea serviciilor sociale oferite, creșterea gradului de confort al persoanelor asistate, crearea de noi locuri de muncă.

 

 

 

Reabilitarea Pasajului Letea

 

Valoare totală a proiectului este de 7.265.885,28 lei cu TVA.

 

Lucrările la pasaj presupun: reabilitarea căii de rulare, refacerea structurii de rezistență, reabilitarea rețelei de iluminat public

 

Efectele investiției se vor resimți în fluidizarea traficului, reducerea costurilor de transport, creșterea accesibilității pe rețeaua stradală majoră a municipiului Bacău, creșterea gradului de atractivitate pentru investitori, prin îmbunătățirea serviciilor urbane, a condițiilor de trafic și de tranzit prin oraș.

 

Reabilitare și modernizare Insula de Agrement

 

Proiectul este finanțat prin  Programului Operaţional Regional (POR), Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

 

Valoarea totală a proiectului este de 52.178.347,2 lei cu TVA, din care:

  • 17.978.303 lei – finanţare nerambursabilă UE;
  •  17.978.303 lei – cofinanţare buget local;
  • 16.221.741  lei – cofinanţare buget de stat (din care 9.980.491 lei reprezintă TVA).

 

În urma lucrărilor de modernizarea, reabilitare și reorganizare, Insula Bacău va deveni o zonă atractivă din punct de vedere turistic și peisagistic:

  • Zona va fi reamenajată, organizată coerent din punct de vedere arhitectural, peisagistic și urbanistic;
  • Patrimoniul natural, reprezentat de spațiile verzi din zonă, vor fi protejate, reabilitate și valorificate.

Vizitatorii Insulei de Agrement vor avea la dispoziție:

Aqualand cu piscine, patru tobogane mari, piscină cu valuri, Lazy river, plaje, alei pentru promenadă, un debarcader cu funcții multiple, zone de recreere, zonă special amenajată pentru spectacole, spații verzi, clădire pentru jocuri educative, bibliotecă și ceainărie, parcare supraetajată de peste o sută de locuri.

 

Efectele investiției

Prin realizarea acestui proiect, Insula de Agrement va deveni un spațiu de distracție și recreere pentru băcăuanii de toate vârstele, dar și un model peisagistic deosebit și un exemplu de bună practică pentru educația ecologică a tinerilor.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

7 comentarii

  1. haideti sa nu-i mai criticam si sa-l lasam pe primar sa-si faca treaba.eu zic ca a facut cate ceva pentru oras si Bacaul arata bine.Este adevarat ca nu prea exista economie dar asta se intampla in toata tara nu doar in Bacau.
    Vasile

  2. Aud asta cu insula de 2 3 ani…acu,fix cu o luna inainte de alegeri se si semneaza contracte;exact ca la prosti ne da.Nu mai credeti prostiile astea!Votati schimbarea!Bacaul are nevoie sa-si refaca economia!

  3. Haideti sa fim seriosi!!de ce aceste proiecte tocmai acum,inainte de alegeri??cate nu puteau face in acest oras prin fonduri europene..dar poate nu toti bacauanii vor fi asa de prosti sa ii creada si sa ii voteze din nou.in 4ani de zile nu au facut absolut nimic,dar nimik…chiar ma enerveaza tupeul care il au …

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.