Ingerii Domnului s-au mutat in partidul lui “domnu’ Dan”???

1

Nelipsite din arsenalul de comunicare al campaniilor electorale de dupa 1989, temele religioase s-au “cerut” repuse-n drepturi si in campania pentru scrutinul parlamentar din 9 decembrie. Preotii, de orice “coloratura” religioasa ar fi, sunt nelipsiti, asociindu-si imaginea – in comunitatile unde-i pastoresc pe enoriasi – cu diversi politicieni din stanga sau dreapta eichierului politic. Altminteri fireasca in ecuatia ultimelor doua decenii pe care le-a traversat Romania politica, ingerinta religiosului in campaniile electorale capata in acest an o dimensiune grotesca, demna de un impardonabil sacrilegiu.

In logica unor aratari tip Elodia, Magda Ciumac, Tolea etc, partidul OTV condus si coordonat de Dan Diaconescu (domnu’ Dan pentru telespectatori) s-a aliat cu ingerii in speranta ca insolita asociere va creste scorul cu care PP-DD e creditat in sondajele de opinie prin recursul la sensibilitatea, specific autohtona, la “treburile” ceresti.

“Votati ingerii lui Dan Diaconescu!”, suna indemnul pe care-l poti lectura pe pagina internet a partidului. Metamorfoza PP-DD in formatiune politica a ingerilor fusese insa anuntata si decretata cu o saptamana inaintea startului campaniei electorale. Intr-o nota publicata de cotidianul Romania Libera. Lipsita de substanta, pe masura inconsistentei subiectului, nota retine in schimb constatarea magistrului sef al PP-DD, afirmata raspicat, cu subiect si predicat: “Partidul nostru, 99 la suta e un partid de ingeri care nu au furat”.

Asocierea lui Diaconescu & PP-DD cu ingerii, mai exact interferenta demersului politic otevist cu lumea religiosului, nu e deloc intamplatoare. Desi substratul acestei asocieri vorbeste de la sine despre un senzationalism devenit traditie in cazul binomului DDD – OTV (care mai ramasese sa tabloidizeze valorile crestine, dupa ce a tabloidizat o tara intreaga), erijarea PP-DD intr-un partid al ingerilor pare sa faca parte dintr-un elaborat plan de “mesianizare” a lui Diaconescu, de transformare a sa intr-un Mesia politic asteptat – cu sufletul la gura – de o natie vrajita de accentele justitiare specifice doctrinei politice a “otevismului”.

Traditia crestina atribuie crearea ingerilor lui Dumnezeu, acestia fiind organizati pe grade si legiuni. Ingerii sunt slujitorii Domnului. Indemnul “Votati ingerii lui Dan Diaconescu!” rastoarna aceasta optica de inspiratie teologica si-l transforma pe Diaconescu intr-un soi de “dumnezeu pe pamant”, un dumnezeu organizat politic ai carui subalterni pe linie politica sunt omologii ingerilor din ceruri. De aici si proportia “dumnezeiasca” a preacuratiei PP-DD, organizatia lui Diaconescu fiind singura structura politica (de pe pamant) ce inglobeaza, in proportie de 99 la suta, “ingeri care nu au furat”.

Exploatarea temei electorale descrise anterior vine in prelungirea celor 20 de ani de democratie autohtona, in care politicul a transformat clerul – de orice rit ar fi el – intr-un fidel agent electoral. De la aceasta constatare, pana la pretentia lui Diaconescu ca se afla la conducerea unui partid de ingeri, nu a mai fost decat un pas. Scriam intr-un editorial recent ca increderea exceptionala de care se bucura Biserica in ochii romanilor ar trebui sa-i ingrijoreze pe “sefii” acestei tari, oricare ar fi ei. Pe acest morman de incredere (aproape) oarba, spiritele populist-veleitare, asa cum Dan Diaconescu a dovedit ca este, imagineaza si fauresc partide ale caror doctrina si platforma program nu au nimic in comun cu realitatile lumesti in care traim cu totii. Vicioasa relatie consumata intre politicieni si cler, in ultimii 20 de ani, ii asigura constructiei lui Diaconescu o indestructibila trainicie. Mesajul acesteia patrunde pana in subconstientul milioanelor de enoriasi deznadajduiti si impovarati de greutati.

Comentarii

1 comentariu

  1. Domnu Lucica,
    Vad ca in ultimul timp nu mai apar edotoriale scrise de Dumneavoastra in cotidianul Desteptarea. Care este cauza?
    Pacat erau foarte documentate. Totusi va citim si aici.Mult succes ! Mircea.

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.