Adevăratul „Proiect pentru Bacău” al candidatului Luchian – coabitarea cu CORUPȚIA lui Stavarache

0

Parcă dorind să confirme o mai veche supoziție, aceea că practicile „neortodoxe” au devenit – odată cu dosarele penale ale primarului Stavarache – literă de lege în PNL Bacău, senatorul Dragoș Luchian fură startul campaniei electorale cu luni bune înainte de data oficială de începere a acesteia (6 mai). În oraș au apărut, de câteva zile, mai multe panouri (foto), înfățișând fotografii procesate pe calculator și menite a le prezenta băcăuanilor un oraș mirific, fabulos, desprins cu totul de realitatea urâtă în care cetățenii își duc traiul de zi cu zi. Am mai văzut o astfel de practică păguboasă și nelegală la Romeo Stavarache: primarul obișnuia, la rându-i, să fure startul campaniilor electorale. Obișnuia, de asemenea, să le prezinte băcăuanilor, pe panourile sale electorale, aceleași imagini de natură a induce în eroare electoratul. A-l minți pe față. Ne putem aduce aminte, de pildă, de proiectul modernizării Insulei de Agrement: în imagini procesate pe calculator și, ulterior, „suite” pe panourile electorale,
P_20160221_141336
Insula părea ca și modernizată (vezi fotografie alăturată). Proiectul aproape că putea fi „pipăit”. Stavarache a
defilat cu el atât la localele din 2008, cât și la cele din 2012. Cu ce folos? Insula de Agrement nu este modernizată nici până astăzi, iar fondurile europene destinate finanțării lucrărilor au fost pierdute de municipalitatea băcăuană…

Niciodată, însă, Stavarache nu s-a lansat într-o furibundă campanie electorală cu 3 luni și ceva înainte de alegeri. Pare cam mult, totuși. Precipitarea cu care acționează și se manifestă candidatul PNL la funcția de primar mă face să cred că ceva nu e tocmai în regulă cu sondajele liberalilor, iar Luchian plutește mai degrabă în derivă. La fel și în privința echipei sale. Dar asta nu ar fi nimic, până la urmă.
promisiuni bacau stavarache 2008
Substanțiale modificări de dată recentă ale legislației electorale îi constrâng pe candidați să-și rezume campania electorală la mizilicuri. Panotajul stradal e nițeluș cam interzis (cel puțin nu în forma și „modelul Luchian”); au întâietate locurile anume destinate afișajului electoral. Acestea vor fi înființate și vor funcționa doar în perioada campaniei electorale. Cu toate că legea e cât se poate de explicită, panourile lui Luchian nu conțin nicio referință de ordin legal – nu știm cine le-a făcut, la comanda cui, când etc. Știm, în schimb, că avem de-a face cu proiectul electoral al candidatului PNL. Par imagini făcute hoțește, pe fugă, și ridicate la adăpostul nopții pe panourile poziționate strategic în mai multe zone intens traficate ale orașului. Principiul neaoș „Așchia nu sare departe de trunchi” pare a caracteriza abordările lui Luchian. Acestea copiază, în amănunt, practicile electorale ale lui Stavarache, ducând însă nesimțirea la extrem. Mă întreb, acum, de ce oare Luchian nu a început campania de Anul Nou, de exemplu?

Luchian PNL proiect candidaturaLa fiecare conferință de presă, și la ultima (vezi AICI), candidatul PNL nu ezită să-și facă public atașamentul față de oraș, folosind cuvinte mari, golite însă de conținut. Dl. Luchian insistă, ori de câte ori se ivește prilejul, să ne convingă că „iubește Bacăul”. La festivitatea de lansare a candidaturii sale, derulată sâmbătă 20 februarie, la Teatrul de Vară, Luchian a surprins asistența cu un nou moment de sinceritate fabricată. „În urmă cu mulți ani ne-am pus speranțele într-un om, un om care părea la vremea respectivă singura soluție în lupta împotriva caracatiței pesediste. Într-un timp acest om a confirmat, am făcut parte din echipa lui și împreună am făcut lucruri frumoase, lucruri de care suntem mândri. Dar din salvatorul de odinioară au rămas amintirile și unele dezamăgiri personale”, a declarat Luchian cu referire la Romeo Stavarache, primarul Bacăului. Fost viceprimar al Bacăului, între 2008 și 2012, Dragoș Luchian își exprimă astăzi dezamăgirea personală față de cel care i-a deschis poarta spre marea politică. De cel care l-a uns viceprimar și, mai apoi, l-a făcut senator.

Luchian Oda Stavarache iulie 2008 - viceprimarDacă veți avea curiozitatea să lecturați rechizitoriile dosarelor în care Stavarache e incriminat de DNA de comiterea mai multor fapte de corupție, veți constata – cu stupoare – că acestea au fost comise în chiar perioada în care Luchian era viceprimar al Bacăului (în facsimil, mulțumirile aduse lui Stavarache în 2008, după înscăunarea ca viceprimar). Puțină lume își mai amintește azi că, o bună bucată de timp, Luchian a fost singurul viceprimar al orașului Bacău, până la nominalizarea celui de-al doilea viceprimar, în persoana Roxanei Mironescu. Îmi vine greu, chiar foarte greu, să cred – așa cum dl. Luchian probabil că și-ar dori – că „viceprimarul Luchian” era străin de „mersul lucrurilor” din administrația Stavarache; de „procentele” care se vehiculau, de aranjamentele făcute fie pe iluminatul public (faimoasa mită de 50 la sută pe stâlp), fie pe lucrări de construcții (vezi cazul blocului ANL de pe strada Făgăraș). Fie pe pavelele și bordurile de la Suceava, marele „business” al ultimului mandat din administrația Stavarache.

fond-sport-club goian - stavaracheMi-e la fel de greu să cred că dl. Luchian a fost complet străin de jaful penal petrecut în fotbalul băcăuan, unde o echipă de divizia C, patronată de Liviu Goian, inculpat alături de Stavarache într-un dosar penal, primea finanțări de ordinul milioanelor de euro din partea Primăriei Bacău, ca și când ar fi evoluat în primul eșalon fotbalistic. Goian a fost coleg cu Luchian în organizația municipală a PNL, ambii îndeplinind funcția de vicepreședinți, alături de Ilie Bîrzu și, la acel moment, Constantin Giosanu. Oare stânga nu știa ce face dreapta? Putem crede așa ceva? Luchian se află la originea inițierii unor hotărâri de Consiliu Local în direcția „susținerii” echipei de fotbal, dar și a sponsorizării – cu bani publici – a mai multor asociații sportive de partid, controlate de diverși politruci PNL (ex. Gabriel Stănică Lupu) – în fond, pușculițele partidului prin intermediul cărora liberalii și-au asigurat finanțarea vieții politice a organizației și nu numai. Toate aceste circuite financiare au trecut și prin biroul viceprimarului Luchian care, prin delegare de atribuții și drept de semnătură, a jucat rolul unui veritabil ordonator de credite. Senatorul de azi își mai amintește oare aceste realități nefaste? Ori ne bănuiește suficient de idioți, încât să credem că domnia sa era străin de toate câte se gândeau și făceau în administrația Stavarache…

Luchian-StavaracheMi-ar fi plăcut ca dl. Luchian să exprime „dezamăgiri personale” față de practicile primarului Stavarache în perioada în care funcționa pe post de „locotenent” al acestuia. Ar fi fost mai credibil și ar fi demonstrat că, între lege și Stavarache, se poziționează net de partea legii. Ceea ce a făcut, în schimb, Luchian a fost să coabiteze cu corupția dlui. Stavarache, să se obișnuiască și să accepte ideea, trecând cu vederea sau, pur și simplu, închizând ochii la nenumăratele derapaje și abuzuri ale primarului și, odată cu acestea, ale întregii administrații locale din care, ca viceprimar, Luchian a făcut parte. A coabita cu corupția este tot o formă de corupție, în definitiv, poate chiar mai perfidă decât hoția în lege practicată, cu osârdie, de Stavarache & co. începând cu anul de grație 2008, când PNL s-a instalat cu majoritate în Consiliul Local. O majoritate pe care o vedem la lucru până astăzi, cu consecințele de rigoare.

Poate că o formă de „memorie selectivă” le joacă acum feste liberalilor băcăuani. Aceștia nu-și mai amintesc decât ceea ce le convine și nu par dispuși, nici în ruptul capului, să accepte că dezastrul în care se află astăzi Bacăul nu poate fi opera unui singur om, fie el și Romeo Stavarache. Nimic nu este însă întâmplător. Dl. Luchian fură startul campaniei electorale, expunându-se inutil rigorilor legii, așa cum dl. Stavarache, într-un recent puseu la fel de electoral, a împânzit orașul cu zeci de mii de scrisori de campanie în care trece în revistă proiectele derulate în orașul Bacău. Ambii par a împărtăși aceleași metehne politice. Așa cum spuneam, așchia nu sare departe de trunchi!

 

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.