Băcăuanii au umplut cu nemulțumiri „Proiectul pentru Bacău” al senatorului Dragoș Luchian, candidatul PNL la Primărie

0

Mii de nemulțumiri și probleme ridicate de băcăuani au umplut pereții fostului sediu al PDL Bacău cu prilejul conferinței de presă în care senatorul Dragoș Luchian (PNL) și-a anunțat candidatura la funcția de primar, sub stindardul unui insolit „Proiect pentru Bacău”. Politicianul liberal a declarat că timp de o săptămână, în 8 locații din oraș, au fost amplasate panouri pe care cetățenii și-au consemnat doleanțele, în încercarea de a defini o listă cu principalele probleme cu care se confruntă orașul. Luchian a trecut în revistă nemulțumirile băcăuanilor, afirmând că principalele vizează inflația de câini fără stăpân, curățenia din oraș și infrastructura rutieră. Numeroase mesaje scrise de băcăuani reclamă însă „dezastrul de la Spitalul Municipal”, „rezolvarea străzii Milcov”, lipsa locurilor de parcare din oraș, „desființarea CET-ului”, precum și întârzierea lucrărilor de la Insula de Agrement. Senatorul PNL a declarat că pe plan politic nu va face alianțe electorale și că o eventuală colaborare cu PSRo, partidul fondat de fostul pesedist Mircea Geoană, poate fi luată în calcul doar după alegerile locale. 

Luchian PNLLuchian a trecut în revistă principalele probleme ridicate de băcăuani în cadrul campaniei „Proiect pentru Bacău”, derulată în 8 locații din oraș în ultima săptămână, afirmând că de pe panouri au fost adunate aproximativ 2000 de mesaje. Acestea denunță serviciile publice de proastă calitate, situația scăpată de sub control a câinilor maidanezi, dar și infrastructura rutieră la pământ, îndeosebi în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene (vezi strada Milcov). Senatorul a arătat că „niciun primar de până acum al Bacăului nu a folosit instrumentul referendumului local”, iar consultările publice vor deveni „o constantă în mandatul meu”. „Mi-am făcut o agendă și și am vrut să mă conving că strategia mea coincide cu cea a băcăuanilor. Pentru mine este mai mult decât un sondaj. Un primar trebuie să știe cum gândesc oamenii. Campania va continua până la sfârșitul lui februarie”, a declarat candidatul PNL la funcția de primar.

Fost viceprimar al Bacăului în mandatul 2008 – 2012, Luchian a ocolit subiectul „Romeo Stavarache”, mulțumindu-se, într-un limbaj voit aluziv, să menționeze că acesta ar pune bețe în roate mai multor proiecte de interes local aflate-n derulare. Senatorul a arătat că dacă va ajunge primar va impulsiona proiectul Zonei Metropolitane, aflat – practic – în moarte clinică în ultimii 12 ani. Lăsat moștenire de fostul primar, Dumitru Sechelariu, proiectul „Bacăului Mare”, devenit Zona Metropolitană Bacău, s-a dovedit una din „formele fără fond” ale administrației locale PNL. Asta în condițiile în care pe Zona Metropolitană puteau fi atrase fonduri europene semnificative. Luchian a mai declarat că a încercat să țină viu proiectul Zonei Metropolitane, mai mult „pe persoană fizică”, prin diverse contacte private avute cu primarii comunelor limitrofe Bacăului.

Dezastru Spital Municipal - mesaj bacauaniSubiectul șantierului de la Spitalul Municipal, adevărată efigie a neputinței administrative ce caracterizează Bacăul de câțiva ani, a ținut – din nou – capul de afiș. Candidatul PNL la funcția de primar a recunoscut că situația este mai mult decât delicată și că între Primărie și consorțiul de firme Integrine – ICCO, ce se „ocupă” de lucrări, va izbucni cât de curând un „litigiu juridic”. „Nu vor să ne predea proiectul Spitalului Municipal și să putem scoate la licitație restul de lucrări rămase de executat. Suntem oarecum blocați și va fi un litigiu juridic între Primărie și constructor”, a declarat el, vehiculând inclusiv perspectiva unor solicitări de „despăgubiri de o parte și de alta” în privința situației de la șantierul Spitalului Municipal.

Politicianul PNL a exclus orice colaborare sau alianță electorală, anunțând că o eventuală înțelegere cu partidul lui Mircea Geoană, PSRo, ar putea fi luată în calcul abia după alegerile locale. Luchian a lăsat de înțeles că PNL va face compromisuri politice întrucât nu se mai pune problema unei majorități de sine stătătoare în cadrul Consiliului Local Bacău, așa cum s-a întâmplat între 2008 și 2016. Candidatul liberal a mai declarat că încearcă să atragă în PNL oameni de calitate și că viitoarea listă de consilieri locali va fi concepută cu precădere pe seama unor persoane nou-intrate în rândurile PNL.

Dragoș Luchian a fost ales senator în colegiul 1 uninominal (municipiul Bacău) la alegerile parlamentare din 2012, candidând din partea USL. Cariera sa a început, însă, în 2008, când la propunerea primarului Romeo Stavarache Consiliul Local Bacău l-a desemnat pe Luchian, cu unanimitate de voturi, viceprimar al municipiului Bacău. Luchian a ocupat, neîntrerupt, funcția de viceprimar din vara lui 2008 până în toamna lui 2012. De curând, politicianul a preluat șefia organizației municipale a PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.