Daniel Dines, cofondatorul companiei de 10 miliarde de euro UiPath, a discutat cu studentii din CLUJ: „Banii sunt absolut irelevanti”

0

Onesteanul Daniel Dines, cofondatorul UiPATH, compania romaneasca care a ajuns la o valoare de 10 miliarde de euro, a discutat cu studentii din Cluj despre inceputurile companiei pe care o conduce. Acesta le-a explicat cu ce probleme s-a confruntat, cum le-a depasit si le-a dat sfaturi despre cum ar putea incepe un business.

Principala mea preocupare este să-mi schimb ideile. Dacă n-am schimbat nimic în 6 luni de zile, nu e bine. Totul e un BIAS (eroare sistematică – n. red.). Dorința de simplificare a fost pe primul loc în viață. Totdeauna trebuie să simplifici, iar atunci lucrurile funționează. Pentru a avea succes trebuie să ai puterea de a convinge niște oameni inteligenți să meargă pe aceeași direcție cu tine. Puterea secretă e puterea de organizare. Trebuie să simplifici. M-a ajutat mult să fiu un om antisistem, încă din comunism, sunt un model auto-didact, propria mea creație. Eram sceptic cu privire la toată informația care ni se livra din comunism. Când mi-am ales facultatea, am ales computer science, foarte pompos termenul pe vremea aceea. Universitatea pe care am făcut-o eu a fost horror. Un curs de automate finite și gramatici, mi-a fost singurul de folos. În rest 0. N-am învățat statistică. Azi vreau să învăț machine learning, dar nu am fundamente matematice. E un regret că nu am o formație academică solidă. Dacă m-aș întoarce înapoi, aș investi mult mai mult în educație, în knowledge”, a spus la Cluj Daniel Dines, CEO UiPath.

Antreprenorul român a povestit cum a început drumul său pe calea programării și cum a învățat să codeze fără calculator.

Mi-a plăcut de mic să citesc, a fost o pasiune. În videoclipurile pe care le vedem azi pe rețelele de socializare e o versiune foarte simplificată a ceva. Favoritul meu e Feodor Dostoievski, chiar dacă e rus. Nu sunt cel mai deștept personaj dintr-o încăpere, dar am un street smart. Înțeleg omul rapid, în 20 de secunde îmi pot da seama despre el, iar după o discuție de 5 minute îl cunosc deja bine. Ca să construiești o companie mare, echipa e esența. Am vrut să fiu scriitor, dar nu aveam prea mult talent. Mi-am folosit cealaltă parte a creierul, partea pe matematică. Nu am fost la meditații în viața mea. Nu m-a pasionat absolut deloc ce se întâmpla la facultate. La 19 ani trebuia să mă întrețin singur, făceam activități de tipul Glovo-ului de azi. Făceam 30-40 de dolari pe lună, iar când am auzit că un prieten s-a angajat ca programator pentru 300 de dolari pe lună, aprope că am scăpat paharul cu bere din mână, atunci mi-a stârnit și mie interesul”, își amintește Dines.

Dines considera ca cel mai costisitor in viata este sa fii arogant :

În viață, norocul este extraordinar de important. În 2012, martie, am lansat o platforma nouă, dar voiam să tragem cortina. Însă în octombrie 2013 am primit o cerere de la o adresă de e-mail de Yahoo să facem o demonstrație, să vindem produsul nostru. De fapt era o companie mare, interesată să ne cumpere produsul. 

Caracterul oamenilor contează foarte mult. Tipul era indian. Se ocupa cu automatizarea. Omul era tratat foarte de sus. Ne-a dat o șansă, să facem același produs pe care îl făcea atunci o companie britanică, Blue Prism. S-au dus cei mai buni oameni. Au stat 3 luni. Ce făceau ceilalți într-un an, noi am reușit în trei luni. Am învățat tehnologia. Am copiat partea bună de la orice competitor. Competitorii au fost aroganți și nu voiau să ia ce e mai bun de la alții. În viață, să fii arogant e foarte costisitor”, afirmă antreprenorul.

Daniel Dines sustine ca „fericirea vine de la capacitatea de a fi captivat de ceea ce faci. Banii sunt absolut irelevanți. Oamenii sunt fericiți dacă au capacitatea de a fi absorbiți. Când lucram în Microsoft eram depresiv, eram rupt din societate. Pasiunea mea e tenisul, atunci sunt eu captivat. Acest sport mă prinde”, a spus Daniel Dines. 

Articolul integral pe Ziua de Cluj


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.