Daniel Dines, cofondatorul companiei de 10 miliarde de euro UiPath, a discutat cu studentii din CLUJ: „Banii sunt absolut irelevanti”

0

Onesteanul Daniel Dines, cofondatorul UiPATH, compania romaneasca care a ajuns la o valoare de 10 miliarde de euro, a discutat cu studentii din Cluj despre inceputurile companiei pe care o conduce. Acesta le-a explicat cu ce probleme s-a confruntat, cum le-a depasit si le-a dat sfaturi despre cum ar putea incepe un business.

Principala mea preocupare este să-mi schimb ideile. Dacă n-am schimbat nimic în 6 luni de zile, nu e bine. Totul e un BIAS (eroare sistematică – n. red.). Dorința de simplificare a fost pe primul loc în viață. Totdeauna trebuie să simplifici, iar atunci lucrurile funționează. Pentru a avea succes trebuie să ai puterea de a convinge niște oameni inteligenți să meargă pe aceeași direcție cu tine. Puterea secretă e puterea de organizare. Trebuie să simplifici. M-a ajutat mult să fiu un om antisistem, încă din comunism, sunt un model auto-didact, propria mea creație. Eram sceptic cu privire la toată informația care ni se livra din comunism. Când mi-am ales facultatea, am ales computer science, foarte pompos termenul pe vremea aceea. Universitatea pe care am făcut-o eu a fost horror. Un curs de automate finite și gramatici, mi-a fost singurul de folos. În rest 0. N-am învățat statistică. Azi vreau să învăț machine learning, dar nu am fundamente matematice. E un regret că nu am o formație academică solidă. Dacă m-aș întoarce înapoi, aș investi mult mai mult în educație, în knowledge”, a spus la Cluj Daniel Dines, CEO UiPath.

Antreprenorul român a povestit cum a început drumul său pe calea programării și cum a învățat să codeze fără calculator.

Mi-a plăcut de mic să citesc, a fost o pasiune. În videoclipurile pe care le vedem azi pe rețelele de socializare e o versiune foarte simplificată a ceva. Favoritul meu e Feodor Dostoievski, chiar dacă e rus. Nu sunt cel mai deștept personaj dintr-o încăpere, dar am un street smart. Înțeleg omul rapid, în 20 de secunde îmi pot da seama despre el, iar după o discuție de 5 minute îl cunosc deja bine. Ca să construiești o companie mare, echipa e esența. Am vrut să fiu scriitor, dar nu aveam prea mult talent. Mi-am folosit cealaltă parte a creierul, partea pe matematică. Nu am fost la meditații în viața mea. Nu m-a pasionat absolut deloc ce se întâmpla la facultate. La 19 ani trebuia să mă întrețin singur, făceam activități de tipul Glovo-ului de azi. Făceam 30-40 de dolari pe lună, iar când am auzit că un prieten s-a angajat ca programator pentru 300 de dolari pe lună, aprope că am scăpat paharul cu bere din mână, atunci mi-a stârnit și mie interesul”, își amintește Dines.

Dines considera ca cel mai costisitor in viata este sa fii arogant :

În viață, norocul este extraordinar de important. În 2012, martie, am lansat o platforma nouă, dar voiam să tragem cortina. Însă în octombrie 2013 am primit o cerere de la o adresă de e-mail de Yahoo să facem o demonstrație, să vindem produsul nostru. De fapt era o companie mare, interesată să ne cumpere produsul. 

Caracterul oamenilor contează foarte mult. Tipul era indian. Se ocupa cu automatizarea. Omul era tratat foarte de sus. Ne-a dat o șansă, să facem același produs pe care îl făcea atunci o companie britanică, Blue Prism. S-au dus cei mai buni oameni. Au stat 3 luni. Ce făceau ceilalți într-un an, noi am reușit în trei luni. Am învățat tehnologia. Am copiat partea bună de la orice competitor. Competitorii au fost aroganți și nu voiau să ia ce e mai bun de la alții. În viață, să fii arogant e foarte costisitor”, afirmă antreprenorul.

Daniel Dines sustine ca „fericirea vine de la capacitatea de a fi captivat de ceea ce faci. Banii sunt absolut irelevanți. Oamenii sunt fericiți dacă au capacitatea de a fi absorbiți. Când lucram în Microsoft eram depresiv, eram rupt din societate. Pasiunea mea e tenisul, atunci sunt eu captivat. Acest sport mă prinde”, a spus Daniel Dines. 

Articolul integral pe Ziua de Cluj

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.