Cum a platit Primaria Bacau 5 milioane de euro pe echipamente pe care se pune praful

2

Depozitele ecologice de deseuri au devenit o “moda” in Romania, odata cu aderarea la UE. Ele sunt, de fapt, mai mult decat o moda: sunt o necesitate guvernata in particular de ajustarea legislatiei de mediu autohtone la cerintele si exigentele europene in domeniu. Pentru ca aveau de-a face cu exigente, autoritatile romane au fost obligate sa se conformeze.

Municipiul s-a imprumutat de la BERD pentru proiect

Incepand cu 2004, municipalitatea Bacau a demarat un proiect amplu privitor la dezvoltarea unui nou depozit de gunoi, in conformitate cu cerintele de mediu europene. In acest sens, Primaria a accesat o finantarea cu fonduri de preaderare (ISPA), agreata de Guvernul Romaniei si Delegatia Comisiei Europeana in august 2006. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la aproximativ 20 milioane euro, din care 5 milioane euro urmau sa reprezinte contributia beneficiarului final (adica Primaria Bacau) la materializarea proiectului. Diferenta – 15 milioane de euro – era finantarea nerambursabila asigurata de europeni.

Cu o luna mai devreme – iulie 2006 – municipalitatea batea palma cu BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) pentru contractarea creditului de 5 milioane euro, necesar “cofinantarii” proiectului ISPA. Intr-un comunicat dat publicitatii cu acel prilej de Primarie, aflam ca suma primita in baza acordului de imprumut urma sa fie utilizata “pentru achizitionarea utilajelor si echipamentelor necesare depozitului ecologic, colectarii si sortarii deseurilor din municipiul Bacau (…)”. Banii imprumutati de la BERD si returnati, intre timp, de municipalitate au fost folositi, dupa cum au afirmat si edilii, la cumpararea utilajelor si echipamentelor ce ar fi facut posibila administrarea, in conditiile dure impuse de legislatia europeana de mediu, a depozitului ecologic. In decembrie 2008, in urma unei licitatii internationale, un consortiu de firme (Bilfinger – Hidroconstructia – Iridex) a adjudecat contractul privitor la implementarea proiectului de 20 milioane euro. Valoarea totala a contractului s-a ridicat la peste 50 milioane lei (RON), oferta formulata de consortiul amintit detasandu-se de celelalte 3 aflate in competitie.

Doua componente

Odata cu finalizarea constructiei noului depozit ecologic si darea sa in functiune (finalul 2010 – inceputul 2011), Primaria Bacau era obligata de legislatia europeana in vigoare sa incredinteze administrarea obiectivului unei societati cu licenta in domeniu, specializata in activitatile presupuse de gestionarea unui “depozit de deseuri conforme”. Pentru ca gunoiul este o afacere banoasa, din toate punctele de vedere, licitatia privind darea in administrare a depozitului construit cu banii europenilor a fost estimata la 65 milioane lei (RON). Viitorul administrator al depozitului ar fi urmat sa ia in primire inclusiv bunurile (echipamente & utilaje) achizitionate de municipalitate cu cele 5 milioane euro imprumutate de la BERD (statie de sortare, concasor, tocator etc).

Dupa licitatia privind darea  in administrare a depozitului, Primaria avea obligatia de a organiza o a doua procedura de licitatie pentru incredintarea serviciului de colectare si transport al deseurilor spre noul depozit. Cu banii imprumutati de la BERD, municipalitatea a achizitionat mai multe autospeciale pentru transportul gunoiului, acestea urmand sa fie predate operatorului de deseuri care ar fi castigat licitatia pentru colectare si transport. Ce s-a intamplat dupa inaugurarea depozitului?

Circ prin instante

Materializarea proiectului s-a blocat, insa, in licitatia privind administrarea depozitului care a degenerat intr-un adevarat circ cu avocati, cereri de stramutare si contestatii.

Printr-o procedura socotita de presa centrala drept controversata, municipalitatea a incredintat operarea depozitului societatii IRIDEX Group Import Export SRL, aflata in cercul de interese al magnatului Dan Voiculescu, eminenta cenusie a PC. Ziarele au speculat, la acel moment, filiatia Romeo Stavarache (primar Bacau) – Dan Voiculescu (lider PC), stiut fiind faptul ca primul a ajuns primar al Bacaului, in 2004, candidand din partea partidului condus de cel de-al doilea (pe atunci PUR, ulterior PC).

In culise, intre firmele participante la licitatie a inceput un razboi la cutite, derulat in prima faza la Curtea de Apel Bacau, unde rezultatul licitatiei a fost contestat de Vitalia Servicii pentru Mediu, firma detinuta prin interpusi de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic Roman, dar si de Eco Sud SRL. IRIDEX nu a stat cu mainile in san si a dat in judecata, tot la Curtea de Apel, coparticipantii la licitatie, dar si municipalitatea bacauana. Toate dosarele au fost conexate, in prima parte a lui 2012, pentru ca la mijlocul anului – in mai si iunie – societatile sa formuleze mai multe cereri de stramutare a litigiului de la Curtea de Apel. Acestea au fost respinse pe banda rulanta, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ultima cerere de stramutare, depusa de Eco Sud, fiind la randu-i respinsa, dar avand un nou termen – intermediar – pentru data de 23 octombrie.

Utilaje platite, dar nefolosite

Blocajul survenit pe fondul rafuielii din instanta intre participantii la licitatie a compromis, in buna masura, derularea proiectului ISPA. Chiar daca depozitul a fost dat in functiune, el nu este administrat de un operator licentiat, ci de municipalitate. Dupa mai multe luni in care a gestionat, la “negru”, depozitul, in asteptarea transarii in instanta a litigiului amintit, Primaria si-a “luat” licenta pentru administrarea depozitului.

Echipamentele si utilajele cumparate cu banii imprumutati de la BERD nu sunt folosite decat intr-o foarte mica masura. Cea mai mare a acestora zace nefolosita, intrucat legislatia UE impune, explicit, incredintarea lor catre un operator specializat, stabilit in urma unei licitatii publice.

Asa se face ca bunurile achizitionate de municipalitate cu bani imprumutati, pentru sustinerea si materializarea proiectului ISPA pe deseuri, nu sunt operate, desi Bacaul a platit bani grei pe ele (statie sortare, concasor, tocator etc). Praful s-a depus si pe autospecialele de colectare si transport deseuri, achizitionate, de asemenea, cu sume considerabile. Ele vor fi incredintate operatorului care va castiga a doua licitatie ce urmeaza a fi organizata, candva, de municipalitate. Masinile au stat parcate luni bune in vecinatatea Centrului de Afaceri, fiind mutate in cele din urma in curtea Directiei Servicii Publice (DSP), de langa Parcul Cancicov.

“Parte din echipamentele care sunt acolo (n.r. – la depozitul de deseuri) sunt folosite. E adevarat ca noi, la Directia Servicii Publice, in calitate de administrator al rampei nu utilizam toate acele echipamente. Conditia impusa prin Memorandumul de finantare ISPA este ca acele echipamente sa fie predate administratorului care va rezulta in urma licitatiei. Bunurile sunt stocate si vor fi predate castigatorului licitatiei”, a recunoscut Viorica Marcu, sefa DSP.

De cealalta parte, viceprimarul Dragos Luchian a pus blocajul existent pe seama contestatiilor formulate in instanta de firmele participante la licitatie. Edilul a atras atentia ca de luni bune se incearca stramutarea procesului de la Bacau si ca Primaria nu poate face nimic, mingea aflandu-se in curtea instantei de judecata.

“Depozitul functioneaza, e functional. Echipamentele nu le putem da in folosinta din cauza litigiului existent. S-au facut cereri de stramutare, iar pe 3 octombrie s-a respins una. Nu depinde de noi, pentru ca toate firmele au facut actiuni in instanta. Procesul de la Curtea de Apel s-a suspendat din cauza cererilor de stramutare”, a aratat Luchian.

Ce obiectiv initial avea proiectul ISPA

Obiectivul proiectului ISPA de 20 milioane euro urmarea inchiderea vechii gropi de gunoi a Bacaului, concomitent cu inchiderea altor 55 de depozite “neconforme” de deseuri din localitatile limitrofe municipiului Bacau. La proiectul initial au participat Bacaul plus alte 22 de comune din Zona Metropolitana. Depozitul ecologic va avea 32 de hectare, prima celula – in dimensiune de 5 hectare – fiind data in functiune la inceputul anului trecut. A doua celula a depozitului, din cele 4 proiectate, este deja in constructie. In urma unei licitatii organizate de Consiliul Judetean (CJ) Bacau, Iridex Group Constructii SRL amenajeaza celula 2 in schimbul sumei de 54,3 milioane lei. Contractul a fost atribuit de CJ in decembrie 2011.

Descarca documentul oficial aici

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.