Ce este gazduirea VPS? – Ghid pentru incepatori

0

VPS inseamna Server Virtual Privat. Un server fizic este gazduit intr-un centru de date, a carui locatie depinde de furnizorul de gazduire pe care il alegeti. VPS-ul este o „felie” a unuia dintre aceste servere si contine propriul sistem de operare dar si resurse rezervate – procesor, memorie si spatiu de stocare. Cele mai multe servere shared vin cu un mediu de gazduire standard. Un VPS actioneaza ca un server dedicat dar fara costul ridicat aferent acestuia. In plus, pot fi personalizate dupa bunul plac, daca detineti abilitatile tehnice necesare.

Avantajele gazduirii VPS

Pentru unii proprietari de site-uri web gazduirea VPS este o solutie perfecta. Actionand ca intermediar intre gazduirea partajata si cea dedicata, un serviciu VPS va poate oferi o multime de beneficii.

Iata cele mai frecvente motive pentru care proprietarii de site-uri decid sa treaca la gazduire VPS:

1. Performanta sporita

Daca in prezent aveti un site web cu incarcare lenta atunci faceti un deserviciu vizitatorilor si site-ului dvs. in ansamblu. Daca folositi gazduire partajata si ati observat o scadere a performantei, atunci unul dintre primele lucruri pe care le veti observa cand treceti la gazduire VPS este o imbunatatire a vitezei de incarcare si a performantei generale a site-ului.

2. Securitate imbunatatita per ansamblu

Cand site-ul dvs. incepe sa creasca in popularitate vor creste si amenintarile de securitate. Chiar daca ati facut tot ce va sta in putere pentru a intari securitatea site-ului dvs., ati putea intampina probleme. In acest caz, este timpul sa faceti un upgrade al pachetului de gazduire web.

Gazduirea VPS va ofera niveluri ridicate de securitate. Nu numai ca sunteti complet protejat de alte site-uri care folosesc acelasi server fizic, dar veti putea implementa si alte protocoale de intarire a securitatii.

3. Pret corect si rentabil

Gazduirea VPS este mai scumpa  dar ofera o valoare excelenta pentru resursele la care aveti acces. In esenta, obtineti acces la un server dedicat la o fractiune din cost.

4. Acces la server si personalizare

Gazduirea web VPS va ofera acces root in majoritatea cazurilor, impreuna cu capacitatea de a va personaliza mediul serverului in functie de cerintele dvs. Exista multi furnizori de servere virtuale dar recomandarea noastra o puteti gasi aici , bazandu-ne pe testele efectuate cu diferiti furnizori.

Unele gazde web vor oferi si gazduire VPS cu administrare inclusa, ceea ce inseamna ca majoritatea sarcinilor tehnice necesare pentru a va gestiona serverul vor fi indeplinite de personalul tehnic. Aceasta optiune va poate ajuta sa castigati mai mult timp liber si sa va asigurati ca serverul este intotdeauna complet optimizat, in conformitate cu specificatiile site-ului dvs.

Dezvantajele gazduirii VPS

Iata cateva dintre cele mai comune motive pentru care oamenii decid sa NU opteze pentru gazduirea VPS:

1. Preturi prohibitive

Chiar daca gazduirea VPS este relativ eficienta din punct de vedere al costurilor, mai ales tinand cont de toate caracteristicile incluse, pretul poate fi inca ridicat pentru unii proprietari de site-uri web. Daca un plan de gazduire partajat de baza va solicita bugetul atunci un VPS s-ar putea sa nu fie optiunea potrivita pentru dvs.

Gazduirea VPS pare ieftina in comparatie cu planurile de gazduire dedicate, mai costisitoare. Cu toate acestea, este  un pas destul de important fata de gazduirea partajata.

2. Alocare slaba a resurselor si gazde web de slaba calitate

Gazduirea VPS se bazeaza pe alocarea adecvata a resurselor. Daca ati achizitionat un pachet de gazduire de la o gazda de slaba calitate, un alt site care se afla pe acelasi server fizic poate afecta site-ul dvs. si site-ul dvs. nu va putea functiona la nivelul cu care v-ati obisnuit. Cu toate acestea, alegerea unei gazde web de renume si care va ofera resurse garantate, ar trebui sa va ajute sa evitati cu usurinta oricare dintre aceste probleme.

La ce puteti folosi un VPS?

Pe langa gazduirea unui site web, serverele VPS au o multitudine de alte utilizari. Iata cele mai comune cazuri de utilizare ale VPS-urilor:

1. Pentru a gazdui propriul server personal

Exista o multitudine de motive pentru a avea propriul server, in afara de pur si simplu a va gazdui site-ul. Un server VPS va ofera propriul „loc de joaca” virtual pentru activitati online suplimentare.

De exemplu, poate doriti propriul server  dedicat  pentru jocuri? Pentru unii oameni, costul unui server dedicat ar putea fi prohibitiv. Dar, in schimb, puteti rula un server VPS pentru a va crea propriul mediu de joc personalizat.

Nu orice companie de gazduire va permite sa rulati un server de jocuri prin VPS. Asigurati-va ca cititi termenii si conditiile inainte de a va decide sa mergeti pe aceasta cale.

2. Pentru a testa noi aplicatii

Daca implementati in mod regulat aplicatii web sau testati setari personalizate de server, veti avea nevoie de propriul mediu de server pentru a testa aceste lucruri. Insa, un intreg server dedicat ar putea fi prea scump pentru a justifica simpla testare.

In acest caz, un VPS se va potrivi perfect. Acesta va ofera un spatiu pentru a face tot ce doriti, fara a suporta costuri lunare mari.

3. Pentru a stoca fisiere

Uneori, doriti sa creati o alta copie de rezerva a fisierelor dvs., dar utilizarea conturilor de stocare in cloud poate deveni costisitoare. Daca doriti sa creati copii de rezerva sigure si usor accesibile, atunci luati in considerare utilizarea unui server VPS. In general, acest lucru ar putea ajunge sa fie mai ieftin decat un cont de gazduire in cloud, in functie de volumul total al fisierelor de care aveti nevoie sa fie stocate.

Cu toate acestea, retineti ca nu orice furnizor de gazduire va permite ca conturile lor VPS sa fie folosite doar pentru stocarea fisierelor, asa ca din nou, verificati termenii si conditiile inainte de a merge mai departe.

VPS vs alte tipuri de gazduire web

Am vazut pana acum ce este gazduirea VPS si motivele pentru care ati putea dori sa luati in calcul utilizarea unui VPS. Acum este timpul sa vedem cum se raporteaza gazduirea VPS la celelalte forme de gazduire existente. Aceasta sectiune este in special pentru cei care se gandesc sa isi actualizeze pachetul actual de gazduire web.

1. VPS vs gazduirea partajata

In cazul gazduirii partajate, inchiriati spatiu pe un server fizic care este partajat cu mai multi alti utilizatori. Serverul este partitionat intre utilizatori dar exista sansa ca alte site-uri de pe acelasi server sa va afecteze site-ul.

Si cu o solutie de gazduire VPS partajati un server fizic cu alti utilizatori dar tehnologia  este mult diferita si in cazul unui VPS resursele alocate sunt garantate.

Gazduirea partajata este ideala pentru inceput insa odata ce ati ajuns nu mai este suficienta VPS-ul este un pas excelent pe care il puteti face. In plus, gazduirea VPS are avantajul suplimentar de a fi scalabil odata cu site-ul dvs.

2. VPS vs gazduire dedicata

Gazduirea dedicata inseamna de fapt inchirierea unui intreg server fizic care va fi doar al dvs. si pe care puteti instala orice doriti. Este una dintre cele mai scumpe forme de gazduire disponibile  dar va va oferi niveluri foarte ridicate de performanta si securitate, precum si posibilitatea de a va personaliza serverul asa cum credeti de cuviinta.

Daca aveti un site web cu trafic foarte mare sau aveti nevoie de niveluri foarte ridicate de securitate, atunci un server dedicat ar putea fi cel mai potrivit. Cu toate acestea, retineti ca un server dedicat vine cu un pret pe masura. Veti avea nevoie de un buget mai mare in comparatie cu gazduirea VPS. Dar, daca nu aveti bugetul pentru o gazda dedicata, atunci gazduirea VPS este mai indicata pana cand este posibil sa faceti upgrade.

3. VPS vs gazduire in cloud

Gazduirea in cloud este una dintre cele mai noi forme de gazduire. In general, gazduirea in cloud este similara cu VPS prin faptul ca utilizeaza tehnologii de virtualizare pentru a crea un mediu de server. Gazduirea in cloud consta intr-o retea de servere care sunt grupate pentru a crea un cluster de servere.

Aceasta configuratie va ofera niveluri foarte ridicate de fiabilitate si scalabilitate. Deci, daca nivelurile de trafic variaza foarte mult de la o luna la alta, atunci acest stil de gazduire ar putea fi avantajos.

Prin urmare, aveti nevoie de gazduire VPS?

Gazduirea VPS se potriveste perfect pentru cei care au nevoie de resurse apropiate de cele ale unui server dedicat  dar nu sunt tocmai pregatiti pentru un server web dedicat.

Cand vine vorba de site-ul dvs. web, gazduirea VPS va poate oferi niveluri mai ridicate de performanta, stocare si scalabilitate, daca este necesar.

Cu toate acestea, puteti sa utilizati un VPS si pentru:

  • implementarea si testarea proiectelor,
  • rularea propriului server personal,
  • pentru stocare suplimentara de fisiere, sau
  • copii de siguranta ale site-ului web

Daca trebuie sau nu sa faceti upgrade la un VPS, depinde daca ati atins in prezent limitele pachetului dvs. de gazduire existent sau daca doriti sa testati un VPS pentru oricare dintre motivele mentionate mai sus.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.