Băcăuanul Radu Nemeș, capul rețelei evazioniste condusă de Codruț Marta, arestat de FBI în Statele Unite


Radu Nemeș – anchetat în dosarul de evaziune fiscală în care a fost pus sub acuzare și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar în perioada în care acesta era șef al Fiscului, dar și în dosarul “Realitatea”, ambele instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) – a fost arestat în SUA.

Radu NemesSurse judiciare au precizat că atât Radu Nemeș (foto, 39 de ani), cât și soția acestuia Diana Maria Nemeș (38 de ani) – urmăriți internațional în baza unor mandate de arestare emise de magistrații Curții de Apel București – au fost arestați de ofițeri FBI la Washington și ar urma să fie extrădați în România. Potrivit documentelor judiciare, citate de publicația “Nisqually Valley News”, soţii Nemeş locuiau în Yelm cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi în Dubai. Nemes se afla in varful afacerii cu produse petroliere in urma careia statul a fost pagubit cu 15 milioane de euro, alaturi de Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

„Discutam despre o cauza care are un prejudiciu estimat la aceasta data de 15 milioane euro. Investigatia procurorilor din cadrul DNA a devoalat un mecanism amplu, evazionist, cu intelegeri dintre persoane care administreaza in fapt sau alte administreaza de drept societati comerciale si care evitand plata accizelor datorate pentru motorina inlocuind-o scriptic cu combustibil slab accizat, fiind vorba despre o diferenta de la 15 la peste 350 euro la tona, si care au reusit sa faca profituri uriase eludand taxele si impozitele care se datorau statului”, a sustinut procurorul de sedinta, afirmatii consemnate in motivarea deciziei, data publicitatii marti, 17 iulie.

Potrivit acuzarii, toate aceste persoane implicate au concurat la producerea acestuia prejudiciu pe diferite paliere.
„In varful acestei piramide se afla deopotriva Marta Codrut Alexandru, fost factor decizional la nivelul ANAF si suspendat, iar pe de cealalta parte Nemes Radu, patron al SC Optima Bussines, dar cu timpul s-a alternat la detinerea partilor sociale si la SC Excella Real Grup SRL, care face obiectul mai multor investigatii de mai multi ani, si in calitatea ei de antrepozit fiscal, practic, evita plata accizelor si TVA-ului datorat pentru vanzarea motorine, afirmand ca ar produce alte sortimente de combustibil cum ar fi combustibil lichid greu, combustibil lichid usor.

In acte, motorina era transferata catre firme din Capitala care nici nu exista, iar administratorii acestora fie nici nu stiu de ele, fie au semnat niste documente pentru niste bani primiti de la responsabili grupului evazionist tocmai pentru a-i acoperii pe acestia. In realitate motorina pleca din Constanta direct catre firmele administrate de Ovidiu Ioan Moldovan si alte persoane, dupa care se intorceau banii prin alte societati cu tot felul de destinatii, societati care in realitate nu au nici un fel de activitate si de acolo erau scosi pe diverse destinatii, gen borderou achizitii cereale. Deci este vorba despre bani care proveneau tocmai din diferenta de acciza”, explica procurorul.

DNA sustine ca Nemes Radu si sotia acestuia, Nemes Diana Marina, au infiintat mai multe societati care aduceau motorina intr-un circuit care se inchidea prin a se face plati prin Optima Bussines. Totodata solicita a se observa si implicarea acestuia precum si relationarile pe care le avea la nivelul ANAF. In ceea ce ii priveste pe sotii Nemes, Curtea de Apel Bucuresti retine ca Radu Nemes, impreuna cu inculpatii Guliu George, Chirvasitu Dumitru Juganaru Andrei Florin si Moldovan Ovidiu Ioan, a initiat un amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a importante cantitati de motorina, comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare, prin intermediul unor societati comerciale tip fantoma, controlate prin persoane interpuse.

Astfel, inculpatii Nemes Radu, Guliu Geroge (administrator al SC EXCELLLA GRUP SRL), Chirvasitu Dumitru (administrator al SC INKASSO JOBS SRL), P.D.E. (Dumitru Emilian Preda-administrator de fapt al SC CAR TRANS PREDA SRL), Juganaru Andrei Florin (administrator de fapt al SC RAD TRANS CONCEPT SRL) si Moldovanu Ovidiu Ioan (administrator al SC BENY OIL SRL) in perioada mai 2011 – in prezent, au constituit un grup infractional organiza in scopul savarsirii unor infractiuni de evaziune fiscala prin intermediul societatilor comerciale pe care le administrau.

„Coordonator al intregului grup infractional este inculpatul Nemes Radu care prin intermediul relatiilor pe care si le crease la nivelul diverselor institutii statale, avea posibilitatea prevenirii oricaror controale care sa vizeze activitatea evazionista desfasurata prin intermediul SC EXCELLA REAL GRUP SRL, in special la nivelul ANAF, (si ceea ce este relevant pentru acest dosar) prin intermediul inculpatului Marta Codrut Alexandru, fost sef de cabinet al presedintelui ANAF, invinuitul B.S. (Blejnar Sorin-n.r.)”, consemneaza instanta.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.