Aproximativ 30 de milioane de euro nu au fost atrase de administratia Viziteu

0

Miercuri, 6 decembrie, presedintele municipalei PSD Bacau, Valentin Ivancea, vicepresedintele Lucian Bogdanel si consilierul local PSD, Laur Sova au organizat o conferinta de presa in care au prezentat situatia fondurilor europene de la nivelul Municipiului Bacau, din exercitiul bugetar 2014-2020.

Presedintele municipalei PSD Bacau, presedintele CJ Valentin Ivancea, a facut un rezumat in legatura cu stadiul absorbtiei de fonduri UE, de la nivelul Municipiului Bacau. Desi proiectele pe mobilitate urbana si management al traficului trebuiau finalizate pe 31 decembrie 2023, nici un proiect nu este gata – ba mai mult – unele sunt la aproximativ 10-20 % stadiu fizic.

Va reamintim ca toate proiectele au fost aprobate la finantare inca din 2019, in mandatul fostului primar, insa doar in 2023 actuala administratie a inceput sa le implementeze in municipiu. Ca atare, multe proiecte sunt intarziare si se va cauta o solutie de a le finaliza pe alti bani europeni din axele viitoare sau din bugetul local – ceea ce va insemna ca Municipiul Bacau va pierde multe milioane de euro, bani care ar fi putut fi folositi la alte investitii:

Am asistat in ultimele zile la patru sedinte de CL, in care s-a solicitat etapizarea a trei proiecte din exercitiul financiar 2014-2020 si finalizarea pana in 2024 a 11 proiecte pe fonduri europene. Consilierii i-au solicitati primarului sa prezinte o situatie reala, cu proiectele. Acest lucru este important pentru a vedea nota de plata, pe care o vor suporta bacauanii, din cauza neatragerii fondurilor europene. Aceste fonduri au fost aprobate in 2019.

Primarul trebuia sa prezinte cat si ce s-a atras din suma lasata mostenire actualei administratii, cat trebuie sa plateasca municipiul Bacau din bugetul local, cat trebuie de la bugetul de stat prin actualizarile din cauza neimplementarii. Acesta a incercat sa induca ideea falsa ca daca nu se finalizeaza aceste proiecte, vina este a consilierilor locali. Vreau sa explic ca aceasta etapizare inseamna trecerea proiectelor care nu s-au finalizat anul acesta pe fonduri UE – desi aveau termen 31 decembrie 2023, pe anul 2024 – mai exact se vor trage din banii veniti de la UE, adica municipiul Bacau va avea mai putini bani disponibili.

Intr-un tarziu s-au pus la dispozitie documentele din care se vede gradul de implementare al proiectelor de aproximativ 25% si o suma eligibila neatrasa de 30 de milioane de euro. Aceasta suma va intra la etapziare, insa se va scadea din celelalte fonduri europene. Intr-un mod optimist s-a trecut ca s-au atras 93 milioane lei din cele 354 milioane lei.” a declarat Valentin Ivancea

Un alt subiect abordat de Ivancea a fost legat de proiectarea acestor piste de biciclete. In repetate randuri, in spatiul online, atat primarul cat si senatorul Cernic au precizat ca proiectarea s-a facut in mandatul fostului primar, insa documentele arata negru pe alb ca proiectarea si solutiile tehnice au fost facute de administratia Viziteu in 2021-2022.

Vicepresedintele municipale PSD Bacau, prefectul Bogdanel a vorbit despre sistemul de management al traficului si despre asfaltarile facute in Municipiul Bacau. Acesta a explicat ca obiectivele acestei axe 4 este de a reduce poluarea si traficul. Prefectul a mai precizat ca din acesti bani s-a turnat asfalt pe strazi care nici macar nu necesitau asta – ex. Mioritei, Calea Republicii etc. Astfel, obiectivul acestori fonduri nu este atins, iar scopul banilor veniti de la UE a fost schimbat „din pix ” in „asfaltari la caiet” – pentru campanie electorala:

Aceasta axa de dezvoltare durabila, in spiritul unei Europe verzi, fara poluare, a avut ca obiectiv strategic reducerea emisiilor de carbon prin investitiile de mobilitate durabila – diminuarea poluarii, nicedecum finantarea unor lucrari de drumuri sau asfaltari. Prin aceata axa nu erau eligibile lucrari de mentenanta sau modernizari de strazi. Finantatorul, adica Comisia Europeana, a stabilit ca modernizarea unui drum duce la cresterea traficului rutier, deci la poluare.

Foarte multi bacauani s-au intrebat de ce se fac asfaltari, mai ales pe strazi unde nu este nevoie de acest lucru. Cel mai important proiect – Sistemul de management al traficului de 25 de milioane de euro – avea mai multe obiective : 88 de puncte semaforizate modernizate, 59 de intersectii, 29 treceri pietoni, semaforizari smart, camere video, senzori de trafic si diminuarea traficului in consecinta. Astfel, in 2024 ar fi trebuie sa scada emisiile de carbon, sa scada traficul, sa creasca numarul de biciclist si de calatori cu mijloace de transport in comun. Vedem ca este finalul anului 2023 si nu s-a facut nimic din toate astea. Ba mai mult, pierdem ore intregi in trafic – deci creste poluarea. Ce s-a realizat sunt niste asfaltari, neprevazute in cererea de finantare sau in autorizatia de constructie. Trebuia sa avem 88 de intersectii modernizate, insa avem niste asfaltari facute pe baza unei foi de 10 randuri – o asa zisa constatare.” a precizat Lucian Bogdanel – prefect al judetului Bacau

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.