Sursele de alimentare de laborator pot fi împărțite în mai multe tipuri. Putem distinge surse de alimentare clasice, care permit setarea celor mai importanți parametri, precum și surse de alimentare programabile (cu un singur canal sau cu mai multe canale), care permit controlul mult mai precis al parametrilor specifici.
Alegerea tipului și modelului adecvat, ținând cont de gama de parametri în care trebuie să se situeze sursa tensiune reglabila, depinde direct de scopul pentru care vom folosi o astfel de sursă de alimentare de laborator.
Sursele de alimentare de laborator pot fi instrumente utlile într-un atelier de electronică, dar aceasta nu este singura lor aplicabilitate. Ele pot reprezenta o ieșire de urgență în cazul în care ni s-a stricat încărcătorul de la laptop. Într-o astfel de situație putem folosi sursa de alimentare de laborator.
Criteriile de bază pentru alegerea sursei de alimentare de laborator
Cele mai importante aspecte care ar trebui luate în considerare în momentul alegerii tipului și modelului specific de sursă de alimentare de laborator sunt scala tensiunii electrice și a curentului, pe care sursa de alimentare le furnizează la ieșire. Dacă suntem în căutarea unei soluții universale care să facă față cu succes utilizărilor viitoare, atunci merită să luăm în considerare cumpărarea unei surse de alimentare care să fie puțin mai puternică în raport cu necesitatea noastră momentană.
O altă problemă o reprezintă numărul de canale acceptate. Dacă avem de gând să utilizăm o sursă de alimentare care să poată fi cuplată simultan la mai multe dispozitive, atunci achiziționarea unei surse de alimentare de laborator cu mai multe canale reprezintă cea mai bună alegere. Din această categorie fac parte sursele de alimentare cu două canale, cu trei canale și cele cu patru canale.
Un alt aspect important îl reprezintă sistemele de protecție cu care este echipată o anumită sursă de alimentare. Atunci când alegem un model, trebuie să avem în vedere faptul că printre sistemele de protecție de bază se numără cele care protejează împotriva supraîncălzirii, a supratensiunii și cele care reduc interferențele din rețeaua electrică.
Alegerea sursei de alimentare de laborator – sursa tensiune reglabila
Probabil cel mai important factor atunci când alegem sursa de alimentare de laborator potrivită se referă la măsura în care putem specifica parametrii de curent și de tensiune pe care îi furnizează la ieșire. Cu cât avem un control mai precis asupra acestui lucru, cu atât mai largă devine paleta de aplicabilitate a sursei de alimentare de laborator. Putem folosi sursa de alimentare în situațiile care necesită setarea foarte precisă a parametrilor menționați anterior. În cazul în care avem îndoieli cu privire la alegerea modelului care să se potrivească cel mai bine în contextul nevoilor noastre, merită să ne consultăm cu un expert.