Un sit arheologic dintr-un sat din județul Bacău, distrus de localnici ca să își construiască case din lut

    6

    Un sit arheologic dintr-un sat din județul Bacău a fost distrus de localnici pentru a-si construi locuințe din lut. Descoperirea a fost facuta de Asociatia Culturala Vasile Parvan :

    Până la venirea echipei Asociației Culturale ”Vasile Pârvan”, localitatea nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Echipa a cercetat localitatea sumar (secțiunea de SE). Cu toate acestea, au fost localizate mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică (Cucuteni A), dar și din perioada bronzului (Monteoru IC2-IC3), fragmente întinse pe o suprafață considerabilă (aprox. 2 ha). De asemenea, în punctul „La Movile” (dealul Ruje, 180 m), au fost descoperite două movile antropice. O movilă este în prezent deterioarată în proporție de 90%, această deteriorare a început prin anii `80, când autoritățile locale au excavat monumentul în vederea amenajării drumului principal din sat. Pe lângă autoritățile locale, au intervenit și localnicii care au folosit pământul (lutul/loess-ul) pentru construirea locuințelor.

    În urma discuțiilor cu diferiți localnici, s-a evidențiat faptul că în movila nr. 1 (deteriorată) s-au descoperit de-a lungul timpului mai multe fragmente arheologice, toate distruse sau aruncate. Pe baza fragmentelor de ceramică prezente, cele două movile datează din perioada eneolitică. În prezent, în secțiunea transversală a movilei, mai pot fi observate rarisime fragmente ale unor tumuli de incinerație. Ținând cont de aceste date, a fost anunțată Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, conform OG 43/2000. S-a recomandat Primăriei Tătărăști să asigure zona. Din păcate, până la data publicării acestui articol, autoritățile locale nu au fost interesate de recomandări, permițând în continuare ca localnicii să excaveze movila.” a transmis Asociatia Culturala Vasile Parvan

    În prezent, echipa Asociației, împreună cu reprezentanții DJC Bacău, pregătesc documentația în vederea întroducerii acestui sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național (RAN). Movila deterioarată va trebui refăcută.

    Excavarea movilei în vederea folosirii lutului/loess-ului pentru locuințe, duce la deteriorarea sitului arheologic și reprezintă o infracțiune ce se pedepsește cu amendă cuprinsă între 10.000 RON și 50.000 RON (Conform OG 43/2000 (r), Art. 28, Alin. A).


    Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

    6 comentarii

    1. Tot bieții de noi,cei ” de jos „, să suferim,nu ??
      Pentru că ei nu își fac treabă….
      Hai cu amenzi,cu opreliști și tot felul de interdicții ….
      Scârbă să fie pe capul lor !!!

    2. La ce bun sa salvezi acest sit arheologic, când UE vrea să ne pierdem datinile și obiceiurile noastre…sau e o găselniță pentru a mai strânge niște bani pe spatele amărâților ,prin amendarea lor.

      • Ionel,noi ne-am distus Țara nu UE!Tot ce am construit în comunism am furat și prădat!Nu ne vindem Țara!A
        vândut o cei ce nea au condus ca să trăiască bine ei și odraslele lor! Poporul Român după cum vedem e o Nație de Ratați!Până și Ucraina care e în Război e nai dezvoltată ca noi,așa că nu face nimic și comentează pe Rețele ce răi sunt Alții față de Dacul Român!

    3. Dacă au obligația prin fișa postului, să fie amendați cei de la primărie (mai puțin casierul -perceptorul, paznicul și femeia de serviciu) în frunte cu primarul, viceprimarul și consilierii lu’ Pește, care știu să semneze foarte frumos pentru „drepturile bănești și să ridice mâna ca să nu se pună rău cu alții.

    Lasa un comentariu mai jos:

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.