Cele trei contracte castigate de firmele lui Dorinel Umbrarescu in luna iunie ajung la 2 miliarde de lei – peste 400 milioane de euro. Umbrarescu va construi lotul Zimbor-Poarta Sălajului, parte din Autostrada Transilvania, pentru care s-a și semnat contractul de proiectare și execuție, și tronsoanele 3 și 4 din Drumul expres Craiova-Pitești, unde contractele vor fi semnate luna aceasta, dacă rezultatele licitațiilor nu sunt contestate.
Contracte câștigate de firmele familiei Umbrărescu în iunie
Autostrada Transilvania lotul Zimbor-Poarta Sălajului
Lungime: 12,24 km
Valoarea contractului: 680,4 milioane lei fără TVA
Contractul a fost semnat pe 20 iunie
Drumul expres Craiova-Pitești – Tronsonul 3
Lungime: 31,75 km
Valoarea contractului: 670,71 mil. Lei fără TVA
Constructorul a fost desemnat pe 26 iunie
Drumul expres Craiova-Pitești – Tronsonul 4
Lungime: 31,88 km
Valoarea contractului: 617,08 mil. Lei fără TVA
Constructorul a fost desemnat pe 30 iunie
Umbrarescu a reusit sa reziste pe piata, fiind considerat un „rege al asfaltului” impreuna cu Costel Casuneanu, cel din urma iesind din business. Cele trei firme controlate de Umbrarescu – Tehnostrade, Spedition UMB și SA&PE Construct – sunt printre marile companii de construcții, care lucrează în România.
Cine este Dorinel Umbrărescu
Potrivit Forbes.ro, Dorinel Umbrărescu s-a născut pe 9 noiembrie 1961 în localitatea Tănăsoaia din județul Vrancea. A lucrat până la începutul anilor 1990 în cadrul Întreprinderii Agricole de Stat din localitatea Podu Turcului, județul Bacău, și a continuat în cadrul autobazei Întreprinderii Regionale de Transporturi Auto din aceeaşi localitate. Instinctul antreprenorial a început să și-l valorifice abia la sfârșitul anilor 1990, când și-a făcut debutul în mediul de afaceri cumpărând inițial două camioane cu care a început să facă transport internațional. Câțiva ani mai târziu deținea deja o flotă de peste o sută de mijloace de transport.
Familia Umbrărescu a ajuns, însă, în topul celor mai bogați români după înființarea celor două companii de construcții – Technostrade şi Spedition UMB. Drumul spre succes a fost pavat cu numeroase contracte cu statul, în principal cu autoritățile locale din Bacău și alte județe din Moldova, dar și cu Compania de Drumuri. Un raport al Expert Forum din 2017 lega succesul în afaceri ale firmelor controlate de familia lui Dorinel Umbrărescu, adică accesul la contracte cu statul, de conexiunile politice ale acestuia.
În 2013, Dorinel Umbrărescu și-a făcut intrarea și în domeniul bancar, cumpărând 93% din ATE Bank România de la Piraeus Bank. Valoarea tranzacției a fost estimată la vremea respectivă la 10 milioane de euro. În 2014 i-a schimbat numele în Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI). Ambiția sa era de a o face o bancă universală. Instituția financiară a înregistrat, însă, doar pierderi de la an la an, iar potrivit Profit.ro a fost vândută anul acesta către miliardarul indian Sanjeev Gupta.
El e cunoscut în piața constructorilor drept un antreprenor care atrage cu oferte financiare consistente specialiști de top și este extrem de loial angajaților. Spre exemplu, angajații săi nu lucrează niciodată în timpul sărbătorilor religioase, iar uneori îi transportă acasă cu avioane charter de pe șantierele aflate la mare distanță.
Umbrărescu se deosebește de alți competitori autohtoni prin investițiile făcute în parcul de utilaje, investiții care i-au permis să poată opera concomitent mari șantiere în toată țara.
Cifră de afaceri și profit în creștere anul trecut pentru firmele lui Umbrărescu
În 2019, potrivit datelor furnizate de portalul Confidas, cele trei firme de construcţii deţinute de familia Umbrărescu din Bacău au avut o cifră de afaceri cumulată de circa 780 de milioane de lei, aproape triplu față de 2018, și circa 1.200 de angajați.
Citeste articolul integral pe g4media.ro