Primul atac „cibernetic” a avut loc în urmă cu aproape 200 de ani

0

Când vorbim despre informații și metode prin care se ajunge în mod fraudulos la acestea, ne gândim desigur la informatică, la sistemele moderne din sfera IT&C, la hackeri, viruși (inclusiv de tip cal troian) și phishing care pun adesea probleme utilizatorilor. Multe persoane cred ca primul atac cibernetic a fost legat implicit de computere, deci ar trebui să fi fost relativ recent, cu cel mult câteva decade în urmă.

În 1988, un student – Robert Morris – a creat un virus care a blocat secțiuni importante pe internet, deși intenția sa a fost una pașnică. Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare plus 400 de ore de muncă în folosul comunității, Morris nu este totuși creditat pentru primul atac cibernetic din lume. Acesta a avut loc, de fapt, cu aproape 2 secole în urmă, în anii `1800 …

Rețeaua de „semafoare” din Franța, ținta primului atac

La începutul secolului al XIX-lea, în Franța exista un sistem de „semafoare”, mai exact un lanț de turnuri tip rețea, situate la 30 – 40 de km unul de altul. Fiecare astfel de turn era dotat cu brațe din lemn, iar operatorul le așeza in anumite poziții, putând exprima nu mai puțin de 196 de simboluri. Prin telescop, mesajul era transmis de la un turn la altul. Era o rețea de comunicații fără fire, fără electricitate, fără tehnologie modernă. Și totuși, putem vorbi de o rețea, așa cum este acum internetul, la o scară desigur mult diferită.

Primul atac cibernetic – cu scop financiar

În acea perioadă, doi frați, Joseph și Francois Blanc, tranzacționau obligațiuni de stat la bursa din Bordeaux. Evident, prețurile urmau tendințele de la Paris, doar că transmiterea informațiilor pe cale normală dura mereu câteva zile. Orașele mici erau astfel mereu în urma Capitalei, iar timpul însemna bani chiar și atunci. Cu mesageri umani sau cu porumbei, mesajele ajungeau oricum cu întârziere. Celor doi frați le-a venit însă o altă idee: au convins un operator de turn din orașul Tours să se implice pentru a transmite mai rapid informațiile.

Cum funcționa sistemul? Operatorul primea datele despre bursă de la un complice din Paris. Mai departe, el trimitea știrile prin mesaje via „semafor”, către Bordeaux. Pentru că informațiile trimise erau în mod normal doar cele oficiale, în interesul autorităților statului, operatorul cripta mesaje ascunse, încorporând un cod secret. Totul părea mai degrabă o sumă de erori printre mesajele de transmis în mod normal, așa că nimeni nu înțelegea intențiile ascunse ale acestei „grupări infracționale”. Practic, rețeaua de stat era folosită în mod abuziv, transmițând informații camuflate bine alături de mesajele oficiale.

În cele din urmă, după doi ani, operatorul corupt a fost deconspirat, iar gruparea a fost prinsă. Cei implicați au rămas nepedepsiți, pentru că legea de la acea vreme nu putea încadra strategia acestora în vreo prevedere cu privire la infracțiuni. Iată, așadar, cum un sistem a fost atacat, găsindu-se partea sa slabă și speculându-se oportunitatea, exact așa cum se întâmplă astăzi în lumea informatică modernă, în care auzim de hackeri și fel de fel de atacuri.

Protecția față de infractorii cibernetici

Din fericire, în prezent există nu doar infracțiuni online, ci și metode de protecție extrem de avansate. Nu ne mai este frică să facem shopping online cu cardul, atâta vreme cât realizăm corect aceste operațiuni. Magazinele online implementează sisteme de plăți moderne, care fac ca datele personale și cele financiare să fie în maximă siguranță.

La fel se întâmplă și în cazul operatorilor de jocuri de noroc online, care investesc enorm în securitate. Astfel, siguranța datelor personale și a tranzacțiilor financiare este în prim plan la orice operator licențiat ONJN care oferă păcănele online, ruletă, blackjack, baccarat, poker, bingo sau pariuri sportive. Datele sunt criptate cu ajutorul unor certificate SSL, se fac cu regularitate o mulțime de teste de securitate, sistemele sunt monitorizate permanent, iar orice semne de atacuri sau intruziuni sunt oprite și rămân doar la stadiul de tentative.

Desigur, există și câteva sfaturi menite să îți maximizeze securitatea online. Printre cele mai importante și simplu de îndeplinit se numără următoarele:

  • Securizează-ți rețeaua de internet de acasă, stabilind o parolă puternică la Wi Fi. Permiteți doar accesul dispozitivelor de încredere
  • Fii atent la e-mailurile, SMS-urile și telefoanele pe care le primești fără a le solicita
  • Nu uita că băncile și alte grupuri juridice nu vor solicita niciodată să dezvălui parole
  • Stabilește parole puternice, cu numere, litere și caractere speciale
  • Instalează software antivirus și ai grijă să fie actualizat

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.