Campionatul European va ajunge în 2024 la ediția cu numărul 17 și va fi gazda a 24 de naționale de top. Momentan se cunoaște identitatea unei singure echipe, fiind vorba despre țara gazdă – Germania.
Între 14 iunie și 14 iulie, echipele de top de pe Bătrânul Continent se vor înfrunta la Berlin, Munchen, Dortmund, Stuttgart, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Dusseldorf, Koln și Leipzig. Marea finală este programată pe data de 14 iulie 2024, pe Olympiastadion din Berlin.
Tricolorii, în pole-position pentru locul secund din grupa I de calificare
Naționala României a fost repartizată în grupa I de calificare pentru EURO 2024, alături de Elveția, Kosovo, Andorra, Israel & Belarus. După 2 runde lucrurile merg foarte bine pentru băieții lui Edi Iordănescu, aceștia fiind pe locul 2 în clasament – la egalitate de puncte cu Elveția. Stanciu & co. au reușit să se îndepărteze de Kosovo la 4 puncte, în timp ce Israel a rămas cu un singur punct după 2 etape.
România a început cu dreptul campania de calificare, câștigând cu scorul de 2-0 în Andorra. A fost o misiune facilă, ușurată și de cartonașul roșu încasat de gazde în minutul 61. Până atunci însă, tricolorii conduceau deja cu scorul de 2-0 – grație reușitelor lui Dennis Man (minutul 35) & Denis Alibec (minutul 49). La baza celor două goluri au stat Olimpiu Moruțan respectiv Răzvan Marin.
Pe 28 martie, România a primit vizita Belarusului pe Arena Națională. Din nou naționala a marcat două goluri în prima repriză, însă mult mai repede. De această dată Nicolae Stanciu a deschis scorul în minutul 17, iar Burca a majorat diferența 120 de secunde mai târziu. Spre deosebire de meciul cu Andorra, tricolorii au tremurat pe final cu bielorușii, după reușita lui Morozov din minutul 86. Ionuț Radu a fost imbatabil în minutele de prelungiri, astfel că punctele au rămas în vistieria României.
La finalul partidei, Edi Iordănescu a ținut să evidențieze și aspectele negative ale victoriei cu Belarus, remarcând totuși performanța obținerii celor 6 puncte:
”Îmi felicit echipa pentru îndeplinirea obiectivului, ne-am propus 6 puncte și le-am obținut. Am fost naivi încă o dată, n-am fost suficient de maturi să omorâm jocul. Belarus a marcat la singura situație, iar noi am risipit multe ocazii. Trebuie să trecem la următorul nivel, să învățăm să fim mai eficienți, mai pragmatici.
După mai bine de doi ani de zile legăm două victorii în jocurile oficiale, trei cu cea din Moldova. Ne-au ajutat și rezultatele. Ce să spun? Am fost puși la zid după victoria din Andorra. Dacă făceam egal cu ei acasă, probabil că eram linșați, asta e realitatea.”
Tricolorii joacă următoarele 2 partide la jumătatea lunii iunie
- 16 iunie – Kosovo vs. România
- 19 iunie – Elveția vs. România
Franța, mare favorită la trofeu
Deși campania de calificare doar ce a început, agențiile de pariuri sportive de top au afișat deja cotele pentru câștigătoarea turneului final. Franța – campioana mondială din 2018 – este favorita caselor de pariuri, având o cotă de 4.75 pentru a pune mâna pe mult râvnitul trofeu. Următoarea pe listă este țara gazdă Germania – cu o cotă de 6.75 – iar podiumul este completat de finalista din 2021, Anglia (7.50). Lista continua cu alți 3 granzi ai fotbalului european – Spania (10.00), Italia (13.00) și Portugalia (13.00).
La polul opus se află naționale precum Luxemburg, Insulele Feroe, Bulgaria sau Belarus – toate având o cotă uriașă pentru a câștiga EURO 2024 – 3.000! Evident, astfel de scenarii sunt de domeniul SF.
În această listă o regăsim și pe România, destul de jos. Tricolorii au o cotă de 100.00 pentru a se impune la Campionatul European, stabilind astfel cea mai mare performanță din istoria naționalei. Cota roș-galben-albaștrilor are aceeași valoare precum cea a Ungariei și Ucrainei. În 2000, naționala lui Gheorghe Hagi, Viorel Moldovan și Adrian Ilie reușea o clasare pe locul secund în grupa A de la EURO, deasupra Angliei și Germaniei. În sferturile de finală însă, tricolorii erau învinși de către Italia – cu scorul de 2:0.