Ministerul de Interne propune cresterea punctului de amenda cu 20 lei

0

Deși salariul minim brut este în creștere an de an, punctul de amendă pentru încălcarea regulilor de circulație a rămas neschimbat timp de șase ani, făcându-i fericiți pe șoferii care se aventurează în încălcarea acestor reguli. Concret, acest punct este stabilit la suma de 145 de lei, iar autoritățile din cadrul Ministerului de Interne intenționează să-l majoreze cu 20 de lei.

Un proiect de ordonanță elaborat de Ministerul de Interne prevede o creștere a punctului de amendă la 165 de lei, deși acesta a rămas la nivelul de 145 de lei încă din 2017, reprezentând 10% din salariul minim brut de la acea vreme. Cu toate acestea, în ciuda creșterii salariului minim în economie în anii următori, toate guvernele au ales să mențină acest plafon neschimbat.

Stabilirea punctului de amendă la 145 de lei este în continuare valabilă până pe data de 31 decembrie 2023. Conform Codului rutier, valoarea punctului de amendă se calculează în funcție de salariul minim. În urma creșterii salariului minim brut pe economie cu 10% începând cu 1 octombrie 2023, acesta a ajuns la suma de 3.300 de lei.

Un simplu calcul arată că, dacă punctul de amendă ar fi stabilit astăzi la 10% din salariul minim, sancțiunea pentru nepurtarea centurii, de exemplu, ar fi de 660 de lei, echivalentă cu două puncte de amendă, în timp ce depășirea vitezei legale cu 40 km/h ar atrage o amendă de 1.980 de lei, adică 6 puncte de amendă. Experții în domeniu susțin că astfel de sancțiuni ar avea un efect descurajator asupra participanților la trafic, o metodă care a funcționat eficient în țările occidentale timp îndelungat.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.