Consiliul Judetean Bacau realizeaza 6 proiecte majore pentru Municipiul Bacau. Investitiile sunt in derulare si ajung la 100 de milioane de euro | FOTO

2

În cursul anului 2024, Consiliul Județean Bacău va incepe implementarea unor proiecte emblematice pentru Municipiul Bacau. Acestea prind viață datorită susținerii financiare obținute în 2023 prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de contribuția directă a Consiliului Județean Bacău.

Un calcul simplu arată că investițiile pe care CJ le implementează în municipiul Bacău, în acest an, se ridică la aproape 100 milioane euro, bani europeni şi locali cu care sunt convins că vom termina fostul Spital Municipal (în şantier de peste 15 ani), vom salva Casa „Alecsandri” şi vom aduce în mileniul III Biblioteca, Filarmonica şi Muzeul de Istorie. Am inițiat aceste investiții cu convingerea că băcăuanii merită mai mult, iar municipiul reşedință a județului trebuie să redevină un oraş fanion, respectat peste tot în țară, ai cărui locuitori să fie mândri că sunt băcăuani!’” a precizat Ivancea

Ce investitii se vor face, în 2024, in municipiul Bacău prin CJ Bacau:

Finalizarea lucrărilor de la fostul Spital Municipal și integrarea pavilionului cu circuitul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău – 60 de milioane de euro

Dupa 15 ani de asteptare, s-a semnat contractul pentru finalizarea cladirii fostului Spital Municipal. Cei 60 de milioane de euro vin prin PNRR iar cladirea va fi finalizata pana in martie 2025. In acest moment se evalueaza documentele.

Din noiembrie 2022, cand CJ a preluat cladirea, s-au facut proceduri pentru finalizarea ei si punerea in functiune. In iunie 2023 a fost semnat contractul de finantare prin PNRR , astfel ca pana la finalul anului 2024 – cladirea Spitalului Municipal va fi transformata intr-un spatiu medical modern nZEB+, dotata cu 209 paturi digitale, CT, RMN, angiograf biplan dar si alte medicamente de ultima generatie.

*nZEB este un concept devenit obligatoriu în construcții: Clădiri cu consum de Energie aproape Zero, altfel spus clădiri cu performanță energetică foarte ridicată

Spitalul Municipal Bacau – parte din SJU Bacau

Reabilitarea Filarmonicii din Municipiul Bacau – 3 milioane de euro

Consiliul Judetean a accesat prin AFM aproximativ 15 milioane lei pentru a reabilita si moderniza Filarmonica Mihail Jora din Bacau. Lucrarile sunt deja in executie, astfel ca pana la finalul anului viitor (2025) se vor finaliza.

La finalul lucrarilor, Filarmonica va deveni o cladire moderna si va beneficia de un consum mai redus de energie. Din suma totala de 15 milioane lei, Consiliul Judetean va veni cu 10% iar AFM cu 90%.

Filarmonica Mihail Jora Bacau

Construirea noii Biblioteci Județene în imobilul actual al Muzeului de Istorie – 6,5 milioane euro

Cladirea actualului Muzeu Iulian Antonescu va fi transformata in noua Biblioteca Judetean de Consiliul Judetean Bacau. Investitita este de 32 de milioane lei, iar fondurile vin prin PNRR 49% si buget CJ – 51%. Prin aceasta modernizare, cei 7000 mp vor fi transformati intr-un spatiu primitor si modern pentru activitatile culturale.

Noua Biblioteca Judeteana din Bacau – care va fi in locul Muzeului Iulian Antonescu din strada 9 Mai – va avea si spatiu verde, existent pe latura de nord, unde se va crea un mic parc tematic destinat activitatii de lecturare in aer liber, recreatie si agrement.

In acest moment a fost semnat contractul de executie, iar pana in iunie 2024 va fi finalizata. Prin aceasta investitie, Bacaul va avea o Biblioteca Judetean moderna, la ultimele standarde.

Lucrările de intervenție și restaurare a Casei „Alecsandri” – clădire de patrimoniu – 800.000 euro

Casa Vasile Alecsandri – aflata intr-o stare de degradare accentuata – va fi modernizata si deschisa publicului bacauan. Contractul a fost deja semnat, astfel ca pana in martie 2026 cladirea va fi moderizata. Exista sanse mari ca lucrarile sa fie finalizate mult mai devreme decat termenul stabilit.

Aproximativ 4 milioane de lei vor costa lucrarile, iar banii vin din bugetul CJ Bacau. Dupa restaurare, imobilul va fi pus in valoare, fiind parte semnificativa din patrimoniul istoric.

Casa Vasile Alecsandri

Reabilitarea, extinderea și eficientizarea energetică a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” pentru Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă – 7 milioane euro

Muzeul „Iulian Antonescu” se va muta pe strada Nicolae Titulescu, in cladirea unde isi are sediul Muzeul de Arte. In locul muzeului, se va infiinta Biblioteca Judeteana.

Astfel, noul Complex Muzeal Iulian Antonescu va fi modernizat printr-o investitie de 7 milioane de euro – 87% buget CJ si 13% PNRR. Constructia va fi una „unicat”, iar pe o suprfata de 1000 mp va fi sediul noului muzeu. In acest moment se finalieaza procedura de achizitie lucrari de executie, astfel ca pana in iunie 2025 se vor finaliza toate lucrarile.

Muzeul Iulian Antonescu Bacau

Construirea Athletic Park – proiect de infrastructură sportivă unic la nivel național – 16 milioane euro

Bacaul va avea un parc unic in Romania. Constructia „Athletic Park” va incepe in perioada urmatoare si se va finaliza in octombrie 2024. 80 de milioane lei se vor investi in cel mai modern parc din Bacau – acesta va avea pista de altetism, pista de alergare pe deal, bol centrifugal pentru alergare, pista de pumptruck, cladire multifunctionala, traseu obstacole, lac de agrement, zona de aruncarea ciocanului, parcare si zone de relxare – cafenele , spatii verzi etc.

Am dedicat timp şi resurse emoționale acestui proiect de suflet, pornind de la o idee din 2018 a CJ Bacău care, sub inspirația Athletic Exploratorium din Odense (Danemarca), şi-a propus să construiască în municipiul Bacău un complex sportiv cel puțin de acelaşi nivel. Acest obiectiv va fi un pol de atracție nu doar pentru băcăuanii dornici să facă mişcare în aer liber, ci pentru întreaga țară, întrucât ceea ce vom construi la Bacău, pe terenul de 4 hectare situat în str. Gen. Guşe nr. 2, este o investiție unică pe plan național.” preciza Valentin Ivancea


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. Hai sa aburim alegătorii. Sa fie serioși, e an electoral, tot anul 2024 vom auzi despre proiecte, desene 3D in AutoCAD, bunăstare și Raiul pe pământ.
    Mă duc să-mi cumpăr de pe acum bidoane și găleți pentru laptele și mierea care va curge pe străzile Bacăului.
    P S. Romanii vor pune botul și de data asta la vrajelile politicienilor cu toate că sunt conștienți că tot săraci vor fi, dar le place sa fie mințiți frumos.
    Ciudat popor….

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.