Dupa 15 ani de asteptare, astazi s-a semnat contractul pentru finalizarea cladirii fostului Spital Municipal. Cei 60 de milioane de euro vin prin PNRR

1

Vineri, 23 iunie, la Centrul de Afaceri si Expozitii din Municipiul Bacau s-a semnat contractul pentru finalizarea cladirii fostului Spital Municipal Bacau. Dupa 15 ani de asteptare, fostul Spital Municipal va fi finalizat si integrat in Spitalul Judetean Bacau.

La eveniment au participat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, europarlamentarul Dragos Benea, prefectul Lucian Bogdanel, senatorul Bianca Purcarin si secretarul de stat din MS, Alexandru Florin Rogobete.

Valentin Ivancea: „De-a lungul timpului, prea mulți au făcut promisiuni pe acest subiect. Noi, am transpus vorbele în fapte

Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a spus despre acest proiect ca este unul vital pentru bacauani si va fi finalizat intr-un termen cat mai scurt:

De-a lungul timpului, prea mulți au făcut promisiuni pe acest subiect. Noi, am transpus vorbele în fapte, iar acest proiect, în valoare de aproximativ 60 milioane de euro a fost selectat la finanțare prin PNRR, pe locul 4! Știind că este vital pentru băcăuani să beneficieze de acest edificiu medical, am reușit, printr-o mobilizare exemplară, să lucrăm în contratimp pentru a trece de toate furcile caudine presupuse de acest parcurs. Astăzi, prin semnarea contractului „Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău” s-a încununat un efort politico-administrativ, cu o miză extrem de importantă: darea în funcțiune a unei clădiri medicale care de 15 ani a rămas în stadiu de şantier nefinalizat.

Nu am înaintat termene, dar am promis că voi termina această lucrare şi vom pune punct şantierului de la fostul Spital Municipal. Drept dovadă, este declanșată procedura de licitație, iar ofertele pot fi depuse până pe 14 iulie. Pentru cetățenii Bacăului, s-a gândit, cu respectarea normelor în vigoare, o clădire modernă nZEB+ (cu un consum de energie minim), dotată cu 209 paturi digitalizate, CT, RMN, angiograf biplan și alte echipamente medicale de ultimă generație.” a precizat Ivancea

Dragos Benea: „Semnarea contractului de finanțare arată că drumul pe care l-am gândit este unul corect

Europarlamentarul Dragos Benea a tinut sa le multumeasca liderilor PNL&PSD care au reusit sa deblocheze votul din CL – care bloca acest spital – in sensul ca nu putea fi transferat la CJ pentru a accesa fondurile PNRR si pentru a fi finalizat in totalitate:

Suntem la capătul a doi ani de eforturi politico-administrative, intensificate pe parcursul anului trecut, pentru implementarea soluției identificate încă din martie 2022 de Ministerul Sănătății: preluarea clădirii fostului Spital Municipal în patrimoniul CJ Bacău, depunerea aplicației pentru obținerea finanțării cu fonduri europene şi finalizarea lucrărilor după mai bine de 15 ani de şantier. Semnarea contractului de finanțare arată că drumul pe care l-am gândit este unul corect şi am încredere că licitația lansată deja de Consiliul Județean va alinia la start, pe 14 iulie la deschiderea ofertelor, competitori serioşi, capabili să ducă la bun sfârşit acest proiect.

Mulțumesc domnilor Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă, cei doi lideri ai coaliției de guvernare, pentru că în toamna anului trecut au deblocat – în discuțiile din cadrul coaliției – letargia din plan local, mobilizând un vot pozitiv pentru trecerea şantierului de la CL la CJ şi întrunirea condițiilor de accesare a fondurilor prin PNRR. În final, vreau să fac o mențiune specială pentru dl. Adrian Popa, preşedintele ANDIS, agenția care implementează investițiile prin PNRR, dar care nu a putut fi astăzi prezent, aflându-se la Cluj unde – la Universitatea de Medicină şi Farmacie – prezintă proiectul funcțional al viitorului spital regional de acolo. Adi nu e străin de eforturile pe care le-am făcut cu proiectul de la Bacău, urmărind îndeaproape îndeplinirea acestui obiectiv.” a precizat Benea

Alexandru Rafila: „Vom avea clădiri noi în spitalele din România pentru pacienţii din România, de data aceasta pentru regiunea Moldovei care aşa istoric a fost de multe ori privată de investiţii majore

La Bacău a fost o situaţie mai specială cu acest fost spital municipal care a trebuit reintegrat şi aplicaţia a fost făcută în acest sens către Comisia Europeană. A fost integrat, ceea ce era şi logic pentru că era în curtea Spitalului Judeţean din Bacău. La Vaslui discutăm tot de un spital judeţean, Spitalul Judeţean din Vaslui. Aşa se numeşte spitalul numărul doi. Discutăm de trei secţii noi care vor fi construite şi acel semnal foarte puternic, nu numai că ne-am angajat noi şi le-am pus pe un drum fără întoarcere, în sensul bun al cuvântului, şi vom avea clădiri noi în spitalele din România pentru pacienţii din România, de data aceasta pentru regiunea Moldovei care aşa istoric a fost de multe ori privată de investiţii majore, mai ales în domeniul sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila

Ce sectii vor functiona in cladirea fostului Spital Municipal la finalizarea lucrarilor de 60 de milioane de euro

Proiectul finantat prin PNRR este de 289 de milioane lei (aproximativ 60 de milioane euro). La finalizare, in cladirea fostului Spital Municipal vor putea fi ingrijiti 328 de pacienti. Consiliul Judetean va sustine o cofinantare de doar 5% – 14 milioane lei.

Din totalul de 289 de milioane lei, 178 de milioane lei vor merge catre lucrari propriu-zise, 49 de milioane lei catre echipamente medicale iar 9 milioane lei pentru sisteme IT si soft medical.

NUMAR TOTAL DE PATURI:328

Din care 209 paturi dotate cu echipamente IT/digitalizate

A. Sector spitalizare

Nr.paturi

1. Secția Cardiologie, din care: 80

Compartiment recuperare 10

Compartiment USTACC 13

2. Secția Neurochirurgie 20

3. Secția Neurologie 80

4. Secția ATI 17

5. Compartiment de Cardiologie intervențională 12

6. Secția de chirurgie plastica-

 Compartiment Unitate de arsi gravi 30

7. Secția Oftalmologie 25

8. Compartiment Hematologie 17

9. Secția ORL, din care: 25

MBF 5

10. Secția Nefrologie 22

TOTAL Spitalizare continua: 336

10. Secția Dializa 8 posturi

Spitalizare de zi: 18

TOTAL Spitalizare de zi 18

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Să de a Dumnezeu să se realizeze în sfârșit, toți promit, toți când ajung la putere spun că fac și dreg și niimic în realitate. Dar cu dictatura și cu cenzura domnului Ivancea poate se face ceva concret, domnule Ivancea să spună dacă chiar era obligatoriu ca, salariații din instituțiile subordonate consiliului județean să vină la întâlnirea cu domnul Rafila. Toți directorii au spus salariațiilor că e obligatoriu dar ei nu s au dus.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.