Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB) in colaps financiar. Profit brut de 40 de ori mai mic in 2012 fata de 2011

0

In timp ce Primaria Bacau garanteaza imprumuturi de milioane de euro pentru furnizorul de utilitati al  judetului, CRAB se afla pe marginea prapastiei din punct de vedere economic. Managementul defectuos, scaderea drastica a cantitatii de  apa produsa, dar si increngaturile de interese paguboase de la varful companiei au facut ca CRAB sa contabilizeze in 2012 un profit brut de doar 25.000 lei (aprox. 5000 euro), de aproape 40 de ori mai mic decat in 2011.

crab sit financiareFurnizorul de utilitati al judetului Bacau nu sta pe roze din punct de vedere financiar. Desi apa este „lichidul vietii” si, in teorie, ar trebui consumata de toti oamenii, bacauanii nu se inghesuie sa „cumpere” serviciile oferite de CRAB. Cantitatea din ce in ce mai mica de apa produsa, dar si managementul „second-hand” promovat de actuala conducere au adus societatea pe marginea prapastiei. In 2012, CRAB a contabilizat un profit brut de doar 24.922 lei, fata de peste 790.000 lei cat a inregistrat in 2011. Daca in urma cu 2 ani compania ajungea la un profit net de 407.000 lei (aprox.) 100.000 eur0, in 2012 acesta va scadea vertiginos la sub 5000 euro.

Anul trecut furnizorul de utilitati a concediat peste 100 de angajati, externalizand paza principalelor obiective detinute, sub pretextul ca astfel s-ar realiza substantiale economii. Datele existente pe site-ul Ministerului Finantelor spun, insa, o cu totul alta poveste despre situatia reala a finantelor CRAB.

Gaina si Apostol, tartorii CRAB

Desi compania este condusa de un Consiliu de Administratie (CA) generos sub aspectul numarului, in realitate destinele societatii sunt guvernate de doua persoane: Razvan Gaina (manager) si Constantin Apostol, membru in CA. Cei doi au transformat sediul PNL Bacau in a doua lor casa, frecventand Casa Cancicov in regim saptamanal.

Constantin Apostol, seful Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord – Est, cu sediul la Piatra Neamt, este cumatrul primarului Romeo Stavarache, dar si un fan al afacerilor derulate in sfera utilitatilor (apa/apa uzata). El este judecat pentru fapte de coruptie in relatie cu acordarea, in mod nelegal, a unor fonduri europene semnificative catre tipografia bacauana Inter Print, in vederea modernizarii acesteia. Dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Bacau, Apostol avand calitatea de inculpat, alaturi de alte persoane sus-puse, intre acestea aflandu-se si Gheorghe Harja, numarul 2 in cadrul ADR Nord – Est.

razvan gainaRazvan Gaina este, de mai multi ani, un apropiat al conducerii municipalitatii Bacau, fiind propulsat in top managementul CRAB prin mijlocirea lui Apostol. Principala activitate a lui Gaina (foto) nu este, insa, managerierea CRAB, ci a firmei Branpis SRL, din actionariatul careia Gaina s-a retras in urma cu mai mult timp facand loc socrului, un batranel de peste 70 de ani. Branpis este o companie abonata la contracte publice, indeosebi in zona serviciilor de termoficare (construirea grupului 2 cogenegare de la CET Bacau; conectarea la sistemul public de termoficare a Aerostar SA; a unor scoli din Bacau; a Spitalului Municipal etc). In Branpis, socrul lui Gaina figureaza asociat cu Dan Brindusoiu, un protejat al sefului Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea.

Programul POS Mediu, in intarziere

CRAB este titularul unui vast proiect de modernizare si extindere a retelelor de utilitati din judetul Bacau, valoarea acestuia fiind de aproximativ 120 milioane euro. Proiectul este finantat cu fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. In teorie, implementarea proiectului are ca data limita 31 decembrie 2013; in practica, din cele 8 contracte ce urmeaza a fi incredintate in cadrul programului doar 3 au fost scoase la licitatie si adjudecate. Data limita de implementare, respectiv 31 decembrie a.c., va fi depasita cu siguranta.

Veniturile CRAB, in cadere libera

Compania manageriata de Gaina & co. a contabilizat in 2012 venituri totale de 50,11 milioane lei, cu peste un milion de lei mai putin decat in 2011, an in care CRAB a inregistrat venituri de peste 51,3 milioane lei. Conform site-ului Ministerului Finantelor, CRAB avea in 2012 datorii totale de peste 44, 5 milioane lei (10 milioane euro), dar si creante de 27,8 milioane lei (mult sub nivelul datoriilor).

Paradoxal, desi in 2011 avea mai multi angajati incadrati (812), CRAB a avut performante economice mai bune ca in 2012, an in care a ramas cu 759 de angajati. Semn ca valul de concedieri operat de „managerii” CRAB nu a dat rezultatele scontate in plan economic.

*Sursa foto: Ziarul de Garda


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.