VIDEO : Cum ajung banii imprumutati de stat in buzunarele „baietilor destepti” din Bacau


Statul roman imbogateste oamenii de afaceri din Bacau. Firmele care castiga licitatiile de renovare a unor scoli , subcontracteaza mai departe lucrarile la firme mai mici care la randul lor aleg societati si mai mici.

Cele din urma ajung sa faca o treaba de mantuiala iar milioanele de euro alocati pentru refacerea scolilor se duc pe apa sambetei : nimeni nu verifica felul in care sunt cheltuiti acesti bani iar calitatea lucrarilor nici nu mai intra in discutie.

Cum functioneaza mai exact ?

Statul a imprumutat bani grei de la bancile europene , pentru renovarea scolilor de la sate. Un program care ar trebuie sa modernizeze/ renoveze scolile care sunt pe punctul de a se prabusi, care au acoperisuri sparte , fara ferestre si cu toalete in curte.

Cei ce castiga licitatiile de la stat , isi pastreaza un procent din banii europeni si subcontracteaza lucrarile altor firme mai mici. Firmele subcontracteaza la randul lor , pastran iarasi o parte din suma. Lucrarile sunt date din mana in mana , pe sume tot mici , fiecare pastrand o parte din bani. Firmele de constructii castiga bani europeni fara sa sa bata un cui, doar pe foi.

Cum au facut profituri uriase baietii din Bacau ?

Echipa PRO TV a incercat sa discute cu castigatorii licitatiei , cei care si-au asumat ca renoveaza 18 scoli din judetul Bacau. Branpis are alta adresa decat cea care aparea atunci cand a participat la licitatii, pe atunci firma functionand in casa sefului companiei de apa Bacau, Laurentiu Gaina. Se pare ca Laurentiu Gaina a dat firma Branpis unui colaborator apropiat , Dan Brandusoiu, dupa ce presa locala a aratat in nenumarate randuri ca Branpis beneficiaza de contracte de la Compania de Apa Bacau.

Brandusoiu s-a aratat indisponibil, invocand ca nu este in localitate si nu vrea nici sa discute cu reporterul Pro TV prin telefon.

La sediul Gobacom, cealalta firma din consortiu, surpriza. Masinile proprietarilor companiei, dar si ai asociatilor de la Branpis erau parcate in fata. Timp de mai bine de 4 ore, incercarile corespondentilor Pro TV de a vorbi cu cei dinauntru au fost sortite esecului.

Laurentiu Gaina, cel care a renuntat la firmele castigatoare de bani europeni, a fost si el pe acolo la o intalnire cu cei amintiti mai sus. Mercedesul cu care se afiseaza in oras este luat de unul din angajati, iar el si alti participanti la intalnire s-au facut nevazuti prin alta parte. In timp ce unii si-au facut socoteli financiare, scoala din Patrauti e neterminata. Copiii invata in 3 schimburi, cu pauze de 5 minute, in singurul corp de scoala functional, dar si prin cresa sau biblioteca.

Unii din cei care s-au perindat pe santier au angajat si localnici. Si desi, teoretic banii ar fi trebuit sa ajunga la toata lumea, se pare ca n-a fost asa. Domnul din imagine, consilier local, a fost contractat sa se ocupe de santier ca sef de echipa pentru vreo 20 de oameni. Cei care i-au angajat au uitat sa-i plateasca. Cei care lucreaza acum la Patrauti, cei care au subcontractat ultimii lucrarea se feresc si ei sa vorbeasca in fata camerei. Se tem ca nu si-ar mai primi banii, se tem ca ar fi scosi din joc la alte contracte.

Sursa : stirileprotv

5 COMENTARII

  1. incredibil cum stau saracii copii cu tabla pe jos intr-o scoala derapanata si altii merg cu q7…nu e vina lor in totalitate , ei doar s-au lacomit sa fure dintr-un sistem bolnav. vina e mai sus.

  2. e incredibil cum pot acesti oameni sa contracteze licitatii le preturi atat de mari , sa le dea la inca 2..3..4 100 de maini sa mai manance si altii ..cum se duc atatia bani pe apa sambetei si nimeni nu face nimic. nu aveti bani sa platiti pensii/salarii dar nu verificati acesti bani care se arunca si bagati mana tot in buzunarul saracilor! rusine !

  3. incredibil cum se duc atatia bani pe rapa. Nimeni nu verifica?sunt milioane de euro totusi…copiii nu au unde invata si nenorocitii astia nu le termina scoala…poate prin mediatizarea cineva va fi tras la raspundere. Nu va mai bateti joc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.