Fabricarea vinurilor bio este o tendință populară în Europa și nu numai. A fost introdusă pentru prima dată în urmă cu aproximativ 40 de ani și a intrat cu adevărat în vogă la începutul anilor 2010. În prezent, cei mai „avansați” consumatori de vinuri ecologice sunt țările scandinave – 52% dintre locuitorii Suediei preferă băuturile bio.
Ce reprezintă vinul bio?
Vinurile organice sunt cele care au fost produse din struguri cultivați conform standardelor organice și sunt practic fără sulfiți. La producerea lor, vinificatorii respectă cele mai stricte reguli – atât în podgorie cât și la cramă.
Un vin bio este obținut din materii prime cultivate fără utilizarea de substanțe chimice. Altfel spus, podgoria nu a fost expusă la îngrășăminte minerale, substanțe antifungice, pesticide etc., iar solul în care cresc strugurii nu a fost tratat cu erbicide, buruienile au fost îndepărtate mecanic. În același timp, îngrășămintele naturale – compostul, humusul și așa mai departe – sunt acceptabile. Vinurile bio nu conțin sulfiți.
Așadar, bio înseamnă fără ierbicide, insecticide, îngrășăminte chimice de sinteză și alte substanțe sistemice care dăunează sănătății.
Care este diferența dintre vinurile bio și cele convenționale
Diferența fundamentală dintre vinurile bio și cele convenționale constă în modul în care sunt cultivați strugurii. În cazul în care o cramă dorește să obțină un certificat „verde”, utilizarea substanțelor chimice și sintetice este inadmisibilă. Această abordare permite reducerea semnificativă a impactului asupra mediului, reducerea daunelor aduse solului și atmosferei.
Ca îngrășământ se utilizează humus, compost, substanțe organice, nu îngrășăminte chimice. Cuprul este utilizat împotriva bolilor fungice ale viței de vie, iar în loc de sulf, producătorii folosesc pe scară largă bicarbonat de sodiu obișnuit. Buruienile sunt îndepărtate mecanic, fără a se folosi erbicide chimice. Pentru a menține biodiversitatea, se cultivă plante între vița de vie pentru a atrage albinele și alte insecte benefice.
Vinificarea ecologică nu se limitează doar la modul în care sunt cultivați strugurii. Conform standardelor europene, conținutul de sulfiți din vinul organic trebuie să fie semnificativ mai mic decât în băuturile convenționale, unde sulfiții servesc drept conservanți. De asemenea, este interzisă utilizarea tulpinilor de drojdie modificate genetic.
Care sunt avantajele vinurilor ecologice
Avantajul incontestabil al producerii și popularizării vinurilor bio așa cum este Busuioaca de Bohotin este reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător și refuzul de a folosi aditivi nocivi în podgorii și crame.
Aceste vinuri sănătoase au un aport natural de antioxidanți și substanțe care susțin sănătatea și imunitatea organismului uman. Tehnologia utilizată este non-intervenționistă (fără adăugarea de substanțe chimice de niciun fel).
Dar ce înseamnă vinul organic pentru consumator?
Sunt vinurile bio cu adevărat mai bune decât cele obișnuite? Întrebarea este una complexă. Pentru unii vinificatori, producția ecologică este o alegere conștientă și o modalitate de a sprijini tendința de protejare a mediului. Pentru alții, face parte din marketing. Metodele moderne nu afectează gustul: chiar și profesioniștii nu pot distinge orbește astfel de vinuri.
Diferite țări au propriile standarde și sisteme de certificare, dar dacă vezi pe sticlă indicat faptul că vinul este bio, înseamnă că ai în față un vin obținut din struguri organici, prin metode ecologice.
Acesta are un gust diferit de cel al vinului convențional, în sensul bun al cuvântului. În același timp, caracteristicile soiului de struguri și ale solului în care au crescut viile sunt mai evidente și nu sunt deloc periculoase pentru persoanele alergice la sulfiți.
Optând pentru un consul de vinuri bio, nu doar savurezi vinuri de cea mai înaltă calitate, dar contribui și la protejarea mediului înconjurător, promovând sustenabilitatea și autenticitatea.