Scurt istoric al Ligii 1 – Peste 100 de ani de existență a fotbalului românesc


Nu-mi pot imagina fotbalul fără echipele pe care le urmăream cu sufletul la gură pe televizorul bunicii, încă de când aveam doar câțiva anișori. Îmi amintesc de vremurile când se luptau Steaua și Rapid în fazele finale ale Cupei UEFA…ce mai meciuri! Și da, nu am atât de mulți ani încât să-mi amintesc de timpurile lui Hagi și Petrescu, însă mă bucur cu ce am prins.

În fine, articolul este despre Liga 1 și hai să trecem la subiect. Nu avem noi cel mai bun fotbal din Europa, însă ne situăm destul de bine. Liga 1 se află la momentul actual pe locul 25 al coeficienților UEFA. Este loc de mai bine, mai ales că în ultima perioadă încep să răsară jucători tineri care fac senzație în campionat.

Primele meciuri

În anul 1909 a fost înființată Divizia A, nume care s-a transformat în 2007 în cel pe care-l cunoaștem astăzi – Liga 1. 

Primul meci desfășurat în cadrul acestei competiții a avut loc în decembrie 1909, pe un stadion construit provizoriu pentru a celebra 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Partida a fost disputată între echipele Olympia și Colentina, scorul final fiind de 2-1 în favoarea Olympiei. Cel de-al doilea meci al competiției a fost jucată la Ploiești. Aici, United Ploiești a încheiat la egalitate partida cu Olympia București, scor 3-3. 

Trebuie subliniat faptul că aceste meciuri au fost încadrate în Cupa ASAR (Asociația Societăților Atletice din România). Abia în sezonul 1921-1922 avem ceva ce putem numi un campionat în adevăratul sens al cuvântului. Sezonul acesta a fost câștigat de echipa Chinezul Timișoara, care a dominat competiția pentru aproximativ 10 ani. 

În 1940 Divizia A și Divizia B sunt suspendate datorită începerii celui de-al Doilea Război Mondial. 

Istoria recentă

În ultimii 15 ani, campionatul românesc a avut parte de numeroase surprize și schimbări. Începând cu 2006, acesta își schimbă denumirea din “Divizia A” în “Liga 1”. Același lucru s-a întâmplat și cu denumirile ligilor inferioare. Acel sezon a marcat ultimul titlu de campioană a României obținut de Dinamo în ultimele două decenii. Următoarele două sezoane au adus trofeul în brațele a două echipe care l-au obținut pentru prima oară – CFR Cluj în 2007-08 și Oțelul Galați în 2008-09. Dacă în cazul CFR-ului, prestația echipei din ultimele sezoane marca o ascensiune clară, nimeni nu a prezis fapul că Oțelul va câștiga titlul în anul 2009. Totuși, acestea au fost printre cele mai bune ponturi bune fotbal ale perioadei respective. Oțelul a fost și este, în continuare, singura echipă din regiunea Moldovei care a obținut titlul de campioană a României.

Bineînțeles, au ajuns câteva trofee și în vitrina celei mai titrate echipe din țara noastră, Steaua (actuala FCSB), însă ultimii ani au fost dominați categoric de CFR Cluj, având în acest moment 7 titluri de campioană.


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentPrimăria Bacău anunţă deschiderea procedurii de atribuire a unui număr de 3 autorizaţii taxi
Articolul urmatorPrefectura Bacau | „Drept la replică la articolul „Costel Dunava: Prefectul USR, Leonard Bulai nu vede gunoiul din ograda PNL, îl caută doar pe la PSD”

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.