Romeo Stavarache – cronica unei prăbușiri anunțate

3

Primarului Romeo Stavarache i-au trebuit 10 ani de mandat și alte 7 luni de arest preventiv/domiciliar pentru a realiza că Bacăul se confruntă cu două probleme majore, între multe altele: câinii maidanezi și lipsa locurilor de parcare. Revenit la muncă sub rigorile relativ lejere ale controlului judiciar, primarul Stavarache a organizat o conferință de presă în care i-a anunțat pe ziariști că intenționează să „rezolve” cele două chestiuni. Ce l-o fi împiedicat, până acum, să identifice o soluție în cazul maidanezilor sau al locurilor de parcare lipsă? Inflația de câini comunitari era sesizabilă și acum 2-3 ani, când Stavarache era primar bine mersi, în timp ce lipsa locurilor de parcare din Bacău pare să fie una din constantele mandatelor edilului penelist. De ce aceste probleme îl preocupă abia acum pe primar, acum când cariera sa politică e pe sfârșite și mare lucru n-ar mai fi de făcut?

Un indiciu îl putem afla lecturând, printre rânduri, ultima postare de pe Facebook (FB) a primarului, înainte de revenirea sa la „job”. Stavarache le vorbește băcăuanilor din poziția unui sinistrat căruia apele i-au luat – pe nesimțite – casa, reclamând faptul că nenorocirea prin care a trecut a fost o lecție de viață. Dumnezeu e la locul lui în postare. La fel gândurile, rugăciunile și mesajele creștinești ale băcăuanilor. „Încrederea în bunul Dumnezeu, mesajele și gândurile dumneavoastră, m-au făcut să nu-mi pierd speranța și încrederea, mai ales că, așa cum se întâmplă în momente complicate și dificile, unii oameni pe care i-am considerat aproape s-au comportat altfel decât m-aș fi așteptat. E și asta una dintre lecțiile vieții”, scrie Stavarache pe contul de FB (citește AICI).

Momentele complicate și dificile evocate, aluziv, de Stavarache sunt rodul propriei corupții: arestul preventiv și, mai apoi, domiciliar – vreme de 7 luni – reprezintă „calamitatea” abătută asupra primarului, urmare a faptelor comise împreună cu colegii de culpă Liviu Goian și Liviu Cenușă, secondați de mult mai titrații Constantin Apostol și Costel Cășuneanu. Nu e vorba de vreun accident nefericit sau de vreo boală, de pe urma căreia edilul să fi tras învățămintele de rigoare: e vorba de CORUPȚIA care a degradat treptat Bacăul în ultimii 10 ani, timp în care Stavarache s-a ales primar pozând într-un fals campion al anticorupției, cot la cot cu afaceriștii pe care astăzi DNA îi indică drept complici ai edilului șef. 

Mărturie a caracterului duplicitar al edilului șef stă chiar una din declarațiile făcute în timpul conferinței de presă de joia trecută (AICI), Stavarache afirmând că i se pare moral să revină la muncă în Primărie, alături de colegi (care din ei!?). Dacă asta înțelege primarul din moralitate, e cazul să ne facem bagajele pentru că, destul de curând, Bacăul va deveni doar un „Bârlad cu aeroport”. Mă mir că dl. primar nu înțelege că prezența sa controversată la timona Primăriei Bacău e de natură a compromite atât credibilitatea instituției, cât și perspectiva ca la un moment dat, ipotetic vorbind, un investitor să fie dispus să bage bani în orașul pe care inculpatul Stavarache îl păstorește din biroul de la fosta bibliotecă județeană. Anul și jumătate până la alegerile locale din 2016 va fi timp mort, presărat cu scadențe nefericite ce vor prefața posibilul eșec al mai multor proiecte cu finanțare europeană, aflate în derulare în municipiul Bacău. Mă întreb, de pe acum, oare pe cine va încerca să dea vina edilul șef? În curtea cui va sfârși pisica moartă?

E limpede că Stavarache nu a înțeles nimic din situația judiciară pe care o parcurge, pozând – fără să dea detalii din dosarele sale penale – într-o victimă a complicității sistemului judiciar cu afaceriști-denunțători care au acceptat să dea în vileag corupția administrației locale pe care a patronat-o în ultimul deceniu. Chiar și în ceasul al 12-lea, mi se pare, Stavarache își fură singur căciula, crezându-se de neînlocuit și optând pentru o revenire la conducerea Primăriei din care toată lumea are de pierdut dar, în primul rând, orașul Bacău. Ani la rând, Stavarache a culpabilizat fostele administrații, dar mai ales anumiți lideri din trecutul recent al PSD (Iacobov, Sechelariu, Hrebenciuc), sub prezumția corupției acestora.

Stavarache a pretins să redea Bacăul băcăuanilor, în același mod în care Traian Băsescu a redat România românilor, „salvând-o” din ghearele baronilor și mogulilor, dar plasând-o – după câte se pare – în brațele unei clientele politice flămânde și lipsită de scrupule (Udrea, Videanu, Ridzi, Flutur etc). Istoria va reevalua, cu siguranță, această „redare”, mai ales că, în mandatele de primar ale lui Stavarache, Bacăul pare să fi încăput doar pe mâna ANUMITOR băcăuani, deplin agreați la vârful municipalității, băcăuani despre care aflăm, astăzi, că nu au fost decât un fel de pușculițe ale edilului șef. Mari și grase.

 

Comentarii

3 comentarii

 1. Daca ma uit bine vad si acum strazile Milcov, Cuza si Vadu Bistritei in care am rupt arcuri, roti si masini timp de un an de zile. Arata la fel. O mare bataie de joc. O mare rusine pentru acest oras.
  Acum avem bonus si strada Stefan cel Mare.
  Sincer as lua toti constructorii si i-as baga in groapa si apoi as astupa bine sa nu mai sape nimic.
  Deci dom Primar mai bine stai acasa caci nu stiu daca este racoare „la racoare”.

 2. Ceea ce este de necrezut este ca acest primar a avut o copilarie nefericita.
  Dumnezeu, pe care-L invoca cu atita ardoare dl primar, i-a oferit sansa sa poata face ceva si pentru copiii cu probleme, inclusiv pentru cei care au „mincat” aceeasi piine ca el.Domnule primar, ati fost vreodata in centrele de plasament, de protectie a copilului pe care le aveti in subordine sa vedeti mizeria in care se zbat niste suflete nevinovate, batuti si maltratati de cei care ar trebui sa le ofere o educatie?
  Pina la referendumul cu maidanezii ( care au nevoie si acestia de o rezolvare a situatiei incredibile in care se afla) cred ca ar trebui sa luati decizia sa lasati pe altcineva sa „gestioneze” acest oras in care prioritatea trebuie sa fie intr-adevar cetateanul.Cred ca aveti nevoie de un concediu bine-meritat, prilej bun pentru reflectie si pentru scris …CARTI ( de subiecte nu cred ca duceti lipsa).

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.