FOTO: Exercitiu de amploare pe Aeroportul din Bacau

0

Miercuri, 16 octombrie 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a efectuat un exerciţiu pentru antrenarea structurilor de intervenție pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă pe Aeroportul „George Enescu” Bacău.

Desfășurarea exercițiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a avut mai multe situații specifice. Pentru rezolvarea acestora au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul I.S.U.J. Bacău. Totodată, au fost mobilizate și forțe și mijloace aparținând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Bacău, Spitalului Judeţean Bacău – Unitatea de Primiri Urgenţe, Crucea Roşie România – Filiala Bacău, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Serviciului Privat pentru Situații de Urgență a Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Bacău, Bazei 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” și a Serviciului Privat pentru Situații de Urgență a S.C. Aerostar S.A., Serviciul de Telecomunicații Speciale Bacău, Colegiul Psihologilor din România – Filiala Teritorială Bacău și Unitatea Specială de Aviație Iași

Conform scenariului, în data de 16 octombrie 2019, la ora 15:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău este anunţat prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, despre faptul că s-a produs un incendiu la bordul unei aeronave B 737-800, care urmează să aterizeze pe Aeroportului „George Enescu” Bacău. La bordul aeronavei sunt 120 de pasageri.


Imediat, s-a luat măsura alertării pentru intervenție a Detaşamentului de Pompieri Bacău și anunțarea Serviciul Privat pentru Situaţii de urgenţă aeroportului. De asemenea, se solicită activarea Planului Roşu de Intervenţie. În urma acestei solicitări prefectul dispune activarea Planului Roşu de Intervenţie, mobilizarea forţelor de intervenţie la faţa locului, pregătirea Spitalului Judeţean Bacău pentru primirea victimelor, convocarea grupului de suport tehnic pentru accidente deosebit de grave pe căi de comunicaţii, deplasarea specialiştilor în teren, întrunirea în şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și numirea inspectorului şef al I.S.U.J. Bacău – comandant al acţiunii.


Astfel, la locul evenimentului sosesc forțe și mijloace din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Bacău, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău și Crucii Roşii România – Filiala Bacău.
Odată cu sosirea forțelor de intervenție la fața locului, comandantul intervenţiei dispune deplasarea la locul intervenţiei a Punctul Medical Avansat din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, solicitarea în sprijin a forţelor din cadrul detașamentelor de pompieri Onești și Moinești.

La ora 15:20, aeronava B 737-800 aterizează pe Aeroportului „George Enescu” Bacău. Incendiul se manifestă în interiorul acesteia.
În vederea localizării şi lichidării incendiului, comandantul intervenţiei dispune – asigurarea condiţiilor pentru efectuarea manevrelor de forţe şi mijloace necesare în vederea desfăşurării acţiunii de intervenţie.

Totodată, în vederea evacuării şi acordării primului ajutor victimelor se dipune solicitarea în sprijin a elicopterelor de la Baza 95 Aeriană Bacău și SMURD Iași pentru transportul eventualelor victimelor, constituirea echipajelor de salvare evacuare a victimelor, executarea manevrelor de descarcerare a victimelor surprinse în interiorul aeronavei, executarea activităţilor de căutare şi evacuare a victimelor către Punctului Medical Avansat şi triaj acestora, transportul victimelor către centrul de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău de către ambulanţele S.M.U.R.D., și S.A.J.
În urma accidentului aviatic au rezultat 23 de victime (cinci persoane decedate, șase persoane rănite foarte grav și 12 persoane cu leziuni ușoare).

În urma investigaţiilor medicale de specialitate se constată că este necesar transferul a patru victime care au suferit arsuri grave de la Spitalul judeţean Bacău la unităţi spitaliceşti şi secţii specializate.

Exerciţiul a avut drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale – cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale. De asemenea, prin intermediul acestei simulări s-au urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, testarea Planului roşu de intervenție al judeţului Bacău, aplicarea procedurii de triaj al victimelor, precum și în luarea deciziei pentru derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor operativi de intervenţie.

Comunicat de presa ISUJ Bacau

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.