Un urs a ramas blocat intr-un gard, in comuna Oituz din judetul Bacau. Jandarmii au intervenit

0

În această după-amiază, în urma unui apel la numărul de urgență 112, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău a fost direcționat în comuna Oituz, în satul Oituz, unde a fost semnalată prezența unui urs brun prins în sârma unui gard.

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021, care stabilește metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor în intravilanul localităților, la fața locului a fost constituită o echipă de intervenție formată din reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, care a fost convocată de către primarul localității Oituz.

La fața locului s-au deplasat jandarmii băcăuani, un medic veterinar, reprezentanți din cadrul Ocolului Silvic Privat Oituz și reprezentanți din cadrul Primăriei Oituz. În jurul orei 16.00, ursul a fost localizat în pădure, la aproximativ 1 km de satul Oituz, acesta era prins într-o sârmă. Au fost luate măsuri de delimitare a perimetrului și interzicere a accesului persoanelor neautorizate în zonă, cu scopul de a facilita intervenția personalului specializat pentru eliberarea ursului și redarea acestuia mediului natural, însă în momentul intervenției ursul a scăpat din sârma în care era prins și a venit brusc în apropierea membrilor echipei de intervenție, manifestând un comportament agresiv și punând în pericol viața acestora. Având în vedere riscul major şi iminent, s-a luat pe loc decizia intervenţiei prin împuşcare, dusă la îndeplinire de paznicul de vânătoare care participa la acţiune. Acţiunea de intervenţie s-a finalizat în siguranţă, fără ca vreo persoană să fie rănită. Pentru a preveni posibilele apariții ale ursului în zonele locuite ale comunei, echipajul de jandarmi a continuat activitățile de verificare și monitorizare a zonelor apropiate.

Le recomandăm cetățenilor ca în astfel de situații să apeleze numărul unic de urgență 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător și să respecte recomandările forțelor de ordine. Jandarmii băcăuani au fost solicitați prin apel la 112, de la începutul anului, de peste 20 de ori pentru a interveni în cazul apariției ursului brun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.