Fost conducător al coloniei de muncă Onești, devoalat de IICCMER drept torționar comunist

0

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat marți numele celui de-al cincilea torționar, locotenent-major (r) Constantin Istrate, fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești și fost locțiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pe care l-a și condus.

radu-predaPreședintele executiv al IICCMER, Radu Preda (foto), a spus că Institutul a formulat și o acțiune penală la Parchetul General pe numele lui Istrate, în vârstă de 88 de ani, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. „În urma investigațiilor desfășurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că în perioada în care locotenent-major (r) Constantin Istrate a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești (decembrie 1953 — mai 1954), respectiv la Penitenciarul Gherla (august 1957 — noiembrie 1958, martie 1959 — octombrie 1962) și de comandant al Penitenciarului Gherla (decembrie 1958 — martie 1959) acesta a săvârșit infracțiuni contra umanității în legătură cu persoanele internate administrativ și condamnații aflați în executarea pedepselor privative de libertate, fapte prevăzute și pedepsite de art. 439 alin.1 lit. j din Codul Penal”, precizează un comunicat IICCMER, citat de agenția de știri Agerpres.

Potrivit cercetătorilor Institutului, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate în executarea pedepsei un regim de detenție inuman, care depășea ca duritate limitele prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor. Acest tip de regim aplicat în cadrul celor două unități penitenciare poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, responsabile pentru decesul a numeroși deținuți. „Acest regim de detenție a fost aplicat în mod intenționat și susținut de către Constantin Istrate, în exercitarea atribuțiilor sale de locțiitor al comandantului pentru pază și regim, la colonia de muncă Onești și la Penitenciarul Gherla, respectiv de comandant la Penitenciarul Gherla. El poate fi caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor și îngrijirilor medicale, abuzuri și, nu în ultimul rând, prin numărul mare de decese survenite”, potrivit IICCMER.

Biografia lui Constantin Istrate este una tumultuoasă, el însuși fiind condamnat în 1967 la 10 ani închisoare corecțională pentru delapidare, fiind eliberat cinci ani mai târziu. „Descris de către foștii deținuți politici drept unul dintre cei mai cruzi torționari din penitenciarele comuniste, Constantin Istrate se face responsabil, în virtutea funcțiilor îndeplinite și prin duritatea regimului de detenție aplicat, de decesul a 217 deținuți în Colonia de Muncă de la Onești (un deces) și Penitenciarul Gherla (216 decese)”, conform documentelor IICCMER.

Torționarii identificați de IICCMER, prea bătrâni pentru a fi pedepsiți penal

visinescu alexandruÎn luna aprilie 2013, IICCMER a anunțat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de mai mulți angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor și adreselor exacte ale persoanelor în cauză. Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav.

Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale față de lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu (foto) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal. Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava col. (r) Ioan Ficior (85 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de genocid.

Iuliu-Sebestyen - tortionarPe 24 octombrie 2013, Parchetul instanței supreme a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de Ioan Ficior sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcțiilor de comandant și locțiitor de comandant deținute în perioada 1958-1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva categoriei deținuților politici aflați în Colonia de muncă Periprava. Pe 16 ianuarie 2014, IICCMER a făcut public rezultatul investigațiilor în cazul lt.-maj. (r) Iuliu Sebestyen (foto), decedat în octombrie 2013 și suspectat de comiterea unor crime și abuzuri politice în perioada în care a îndeplinit funcția de locțiitor pentru pază și regim (ianuarie 1954 — decembrie 1955) în Penitenciarul Gherla (Formațiunea 0606).

Pe 11 februarie 2014, IICCMER a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva cpt. (r) Florian Cormoș, fost comandant al coloniei de muncă Cernavodă, pentru infracțiuni contra umanității. „Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile și încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist și să sesizeze organele în drept. În perioada 2010-2012, aceste atribuții au fost suprimate printr-o decizie a Executivului, Guvernul redând Institutului, în iulie 2012, dreptul a efectua investigații și de a sesiza Parchetul”, se precizează în comunicat.

*Sursă foto Constantin Istrate: DIGI24


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.