Dosarul „Aeroportul”: Autoritatile bacauane au cerut, oficial, in instanta rezilierea contractului cu Blue Air

0

Regia Aeroportul International „George Enescu” a cerut oficial, in instanta, rezilierea contractului de concesionare cu Blue Aero SRL, firma detinuta de operatorul aerian low-cost Blue Air. Actiunea a fost intentata abia la mijlocul lui decembrie 2013, cand conducerea regiei a depus o cerere in acest sens la Tribunalul Bacau. 

Tribunal - litigiu blue air - aeroport reziliere contractActiunea Regiei Aeroportuare a fost inregistrata la Tribunalul Bacau pe 11 decembrie, anul trecut, avocatii solicitand rezilierea contractului de concesionare intrucat societatea de concesiune – Blue Aero – nu a realizat obiectivele asumate prin contract. Potrivit actiunii depuse la Tribunal, Regia solicita rezilierea contractului incepand cu data de 4 septembrie, motivand – intre altele – ca „investitiile” derulate de Blue Aero s-au cifrat in jurul a 13 la suta din volumul total asumat la data concesionarii. Concret, conform calculelor Regiei, din cele 45,35 de milioane euro care trebuiau investite in modernizare aeroportului din Bacau, peste 41 milioane euro reprezinta „prejudiciu lucrari nerealizate”.

„Prin adresele intocmite de parata Blue Air si comunicate subscrisei, aceasta precizeaza permanent ca nu recunosc nici o culpa de nici o natura a concesionarului sau a societatii de concesiune, fapt care ne-a determinat sa promovam prezenta actiune”, se precizeaza in plangerea formulata de Regia Aeroportul International Bacau. Potrivit aceluiasi document, Blue Aero SRL avea obligatia ca in 2013 sa subscrie si sa verse 3,1 milioane euro aferente transei a patra din capitalul social, insa societatea de concesiune controlata de operatorul low-cost nu s-a achitat de aceasta obligatie.

In toamna lui 2013, atat conducerea Regiei, cat si cea a Consiliului Judetean – institutie administrativa ce tuteleaza Regia Blue Air avion BcAeroportul International – decretau ca intelegerea cu Blue Air este pe punctul de a fi reziliata, contractul de concesiune fiind un esec. Contractul data de la 19 septembrie 2009, cand Consiliul Judetean si compania controversatului afacerist Nelu Iordache bateau palma in jurul unui contract de concesiune lucrari publice (un soi de parteneriat public privat) prin care Blue Air se obliga sa deruleze investitii de 45 milioane euro  la aeroport. Acestea ar fi constat in: construirea unui nou terminal, reabilitare cai rulare, construire platforma garare aeronave, parcare masini, drumuri interioare, precum si ridicarea unui nou turn de control. Investitiile nu s-au mai realizat, iar in decembrie 2012 Nelu Iordache, proprietarul Blue Air, a fost arestat  intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene, prin intermediul firmei Romstrade care executa lucrari la autostrada Nadlac – Arad.

Este de asteptat ca litigiul de contencios dintre Regia Aeroportuara si Blue Aero SRL sa aiba urmari in ceea ce priveste asocierea dintre Consiliul Judetean si Primaria Bacau, vizand modernizarea aeroportului. In decembrie, cele doua institutii administrative  au aprobat un amplu proiect de asociere pe mai multe obiective,  intre acestea numarandu-se aeroportul Bacau, sectia de radioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta sau viitoarea sala polivalenta din cartierul CFR. Asocierea pe aeroportul Bacau are in vedere un scenariu de modernizare in suma de 13,5 milioane euro, Primaria si Consiliul Judetean urmand sa vina cu contributii egale in proiect (50/50). La ultima sedinta din 2013 a Consiliului Judetean, alesii au aprobat inclusiv contractarea unui imprumut bancar, in suma de 20 milioane lei, o substantiala parte din credit urmand a fi folosita la finantarea lucrarilor de la aeroport.

Scenariul de 13,5 milioane euro vizeaza mai multe obiective: construirea unui nou terminal de pasageri, turn control, parcare, uzina electrica, rezervor de apa si statie de pompare. Acelasi scenariu investitional presupune realizarea unor lucrari de infrastructura, in vederea conectarii noilor facilitati aeroportuare la sistemul rutier din Bacau. Cum litigiul dintre Regia Aeroportuara si Blue Aero SRL/Blue Air este pe rolul instantelor de judecata, materializarea asocierii administrative Primarie – CJ, pe subiectul modernizarii aeroportului, mai are de asteptat. Odata cu obtinerea in instanta a rezilierii contractului de concesiune, autoritatile bacauane au un larg spatiu de manevra in privinta punerii in aplicare a proiectului de modernizare a aeroportului (citeste mai multe AICI).

Controversatul contract de concesionare a aeroportului a starnit si atentia DNA, procurorii anticoruptie chemand-o la discutii pe sefa Regiei Aeroportuare, Oana Chelaru. Aceasta declara pentru Bacau.NET, la mijlocul lui noiembrie, ca rezilierea contractului cu Blue Air nu s-a facut pe cai amiabile. „Transferul aeroportului nu s-a facut prin instanta, nu ne-am pupat in Piata Independentei cu concesionarul. A fost o reziliere unilaterala a contractului”, recunostea Chelaru. Ea a adaugat ca a discutat cu procurorii DNA generalitati si ca nu i s-au dat prea multe detalii privitoare la dosarul aflat in lucru (citeste mai multe AICI).


Tu ce parere ai? Lasa un comentariu mai jos.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.