Benea si Stavarache bat palma pe soarta Aeroportului Bacau si a Sectiei radioterapie de la Spitalul Judetean


Municipalitatea Bacau si Consiliul Judetean vor parafa o asociere administrativa in vederea continuarii lucrarilor de modernizare a Aeroportului International „George Enescu”. Acestea au ramas in… aer, odata cu esecul rasunator al concesionarii aeroportului catre Blue Air. Cele doua entitati administrative se vor asocia si pe un al doilea proiect, avand ca obiectiv modernizarea Sectiei radioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta, ramasa in stare de nefunctionare de mai multi ani. 

aeroport_bacauProiectul de asociere administrativa urmeaza a fi aprobat la sedinta Consiliului Judetean (CJ) de vineri, 20 decembrie, urmand a fi trecut si prin votul consilierilor locali. Documentul prevede ca cele doua entitati administrative vor avea contributii identice, de 50 la suta, in proiectul modernizarii aeroportului. Conform proiectului de hotarare ce va fi dezbatut de CJ, autoritatile par tentate sa mearga pe un scenariu de dezvoltare ce presupune investirea a aproximativ 13,5 milioane de euro in modernizarea aeroportului, suma imposibil de acoperit de catre Regia Aeroportuara.

Contractul de asociere este valabil pana la data receptiei lucrarilor de modernizare, cele doua institutii administrative avand stabilite atributii expres prevazute in cadrul articolelor 5 si 6 din document. Contractul precizeaza ca lucrarile de la aeroport vor fi atribuite in baza unor proceduri de achizite publica (licitatii), CJ si Primaria Bacau avand propriile comisii de receptie a lucrarilor. In cadrul asocierii urmeaza sa fie parte si Regia Aeroportul International „G. Enescu”, contractul stipuland o paleta larga de obligatii in dreptul acesteia.

Scenariul de 13,5 milioane euro vizeaza mai multe obiective: construirea unui nou terminal de pasageri, turn control, parcare, uzina electrica, rezervor de apa si statie de pompare. Acelasi scenariu presupune realizarea unor substantiale lucrari de infrastructura, in vederea conectarii noilor facilitati aeroportuare la sistemul rutier din Bacau.

In cadrul sedintei de vineri a CJ, consilierii vor aproba si contractarea unui imprumut in valoare de 20 milioane lei de catre judetul Bacau, banii urmand a fi folositi in proiectul de modernizare a aeroportului, precum si la modernizarea Sectiei radioterapiei de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Imprumutul va avea o perioada de maturitate de 15 ani.

Aceasta din urma face, la randu-i, obiectul unei asocieri intre CJ Bacau si municipalitate, contractul urmand a  fi agreat la aceeasi benea apel stoica cobaltoterapiesedinta din 20 decembrie. Conform contractului de asociere, contributia celor doua entitati administrative va fi egala (50-50), valoarea totala a investitiei estimate cifrandu-se la 3,5 milioane euro (din care 2,5 milioane euro, costul aparaturii de radioterapie, respectiv 1 milion euro costul modernizarii buncarului din cadrul Sectiei).

Asocierea dintre CJ si municipalitatea Bacau a fost anuntata de sefii celor doua institutii in urma cu mai multe saptamani, Dragos Benea – presedintele CJ – promitand un decembrie plin in viata administrativa locala. Cele doua proiecte pe care s-au asociat CJ si Primaria Bacau – aeroportul & radioterapia – insumeaza un efort investitional de 17 milioane de euro.

Ambele obiective s-au aflat ani de zile in curtea CJ, insa institutia s-a dovedit incapabila sa dea o dezvoltare concreta si coerenta acestora. Concesionarea aeroportului catre Blue Air s-a dovedit un fiasco de proportii, care intre timp a ajuns si pe masa DNA (vezi AICI); modernizarea Sectiei radioterapie a ramas la stadiul de buna intentie, fara ca Spitalul Judetean sau CJ sa poata gasi un investitor strategic sau bani de la minister in vederea repunerii in functiune a acesteia (vezi AICI).

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentAUTOSTOPUL, interzis prin lege. Vezi ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie
Articolul urmatorŞeful ISJ Bacău, în urma anchetei în cazul elevei moarte: Personalul liceului nu are nicio vină

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.