Oana Chelaru, sefa Regiei Aeroportul International Bacau: „La DNA am discutat generalitati. Nu mi s-au dat prea multe detalii”

   

Sefa Regiei Aeroportul International „George Enescu” Bacau, Oana Chelaru, a fost audiata miercurea trecuta (13 noiembrie), de procurorii anticoruptie la sediul central al DNA. Chelaru a declarat pentru Bacau.NET ca discutiile cu procurorii au vizat generalitati si ca nu a dat nicio declaratie oficiala in fata anchetatorilor. In aceasta toamna, Regia Aeroportul International „George Enescu” a reziliat, unilateral, contractul de concesionare a aeroportului din Bacau catre Blue Air. Concomitent, Regia a deschis un litigiu impotriva societatii de concesiune, Blue Aero, in vederea recuperarii unor chirii neachitate si a penalitatilor aferente. 

   

Aeroport lucrari 1Chelaru a declarat ca discutiile cu procurorii au vizat persoana lui Nelu Iordache, fostul patron al operatorului low-cost Blue Air, si firmele acestuia, raportat la contractul de concesionare a aeroportului. Ea a adaugat ca procurorii nu au oferit prea multe detalii vizavi de speta investigata si ca nu a dat nicio declaratie scrisa la DNA. „Am o rezerva in a da detalii prea multe pentru ca nici eu nu stiu prea multe despre acest caz. Nu vreau sa gresesc fata de nimeni, nici fata de organele de ancheta. Au fost doar generalitati pe marginea lui Iordache si a companiilor lui, in relatie cu concesionarea aeroportului. Nu a fost o audiere, e mult spus. Au fost intrebari cu caracter general”, a declarat Oana Chelaru pentru Bacau.NET.

Sefa Regiei Aeroportul International Bacau a lasat de inteles ca rezilierea contractului de concesionare ar fi nemultumit Blue Air, Chelaru promitand chiar o analiza juridico-economica a intregului proiect. „Transferul aeroportului nu s-a facut prin instanta, nu ne-am pupat in Piata Independentei cu concesionarul. A fost o reziliere unilaterala a contractului. Abia l-am reziliat si vrem sa facem o analiza pertinenta sa vedem daca se pune problema daunelor”, a mai spus Chelaru, cu referire la faptul ca Blue Air, in calitate de concesionar, nu a realizat investitiile la care s-a obligat prin contractul de concesiune.

Intr-un material publicat la mijlocul lui octombrie, Bacau.NET dezvaluia ca Regia Aeroportuara solicita in instanta achitarea de catre Aeroport-Bacau-lucrari-5Blue Aero a unor penalitati de intarziere in suma de 275.000 lei (vezi AICI). Institutia a invocat in actiunea depusa la instanta riscul de finantare aferent proiectului, precum si nerespectarea graficului de realizare a lucrarilor de investitii, principala cauza ce a determinat regia aeroportuara sa procedeze la calcularea penalitatilor. Conform unor date publicate de presa locala, Blue Aero ar mai datora Regiei alte 300.000 lei in contul unor chirii inca neachitate.

In februarie 2013, Regia condusa de Chelaru prezenta in Consiliul Judetean un raport privind mersul contactului de concesionare a aeroportului din Bacau. Documentul descria, negru pe alb, esecul concesionarii, consemnand ca Blue Air a realizat doar putin peste 10 la suta din lucrarile de modernizare asumate prin contract.

Punctul cel mai delicat al concesionarii il constituie modul in care, multumita pasivitatii Consiliului Judetean si a Regiei, Nelu Iordache a plimbat banii destinati modernizarii aeroportului intre Blue Aero, firma de concesiune, si Romstrade, firma de constructii detinuta de Iordache, prezenta in dosarul de coruptie vizand fraudarea fondurilor europene destinate constructiei tronsonului de autostrada Nadlac – Pecica. Cea mai mare parte din cele 42 milioane euro destinate lucrarilor de modernizare a ajuns in conturile Romstrade, in baza unui mecanism aplicat de Iordache si la alte proiecte: plata in avans a lucrarilor, fara ca acestea sa mai fie finalizate/realizate.

Oana Chelaru, Regie AeroportuarAstfel, sume consistente din societatea de concesiune Blue Aero au ajuns la Romstrade, in contul unor lucrari ce figureaza ca executate: 14,39 milioane euro, cea mai mare “halca”, a fost virata in temeiul unor facturi si inscrisuri doveditoare presupus “certificate” de catre inginerul independent Jaypart SRL, firma aflata – de asemenea – sub influenta lui Iordache. Jaypart isi are sediul in aceeasi locatie cu Blue Air Transport Aerian SA.

Aceeasi Oana Chelaru (foto) afirma ca autoritatile nu au putut prevedea ca firmele lui Iordache vor ajunge in reorganizare judiciara. “Cine ar fi presupus ca Iordache va ajunge la puscarie sau ca Romstrade va intra in reorganizare judiciara? Cu sau fara Blue Air, avem un aeroport pe locul 4 in tara ca numar de pasageri. Avem o problema in ceea ce priveste spatiul Schengen: nu poti certifica, la nesfarsit, o aerogara cu o singura poarta prin care trec toti si pasageri, si piloti, si tehnicieni”, declara Chelaru in februarie, citata de Bacau.NET (vezi AICI).

In sedinta Consiliului Judetean Bacau din iulie 2013, presedintele Dragos Benea (foto) dadea o declaratie asemanatoare, pe fondul Benea, conferintascandalului generat de angajarea de catre Regia Aeroportuara a unor avocati in vederea demararii procedurii de reziliere a contractului de concesionare. „Nu este nici vina mea şi nici a nimănui din mandatul 2008, sau 2008-2012, că managementul de la ROMSTRADE şi de la BLUE-AIR nu a fost cel pe care ni l-am fi dorit şi cel care să genereze investiţii şi profit, astfel încât să se poată face o investiţie estimată undeva la 30 de milioane de euro (…) Am făcut o licitaţie la care au cumpărat 8 societăţi caietul de sarcini şi s-a prezentat doar una (…) Practic riscul Consiliului judeţean este acela de a nu se realiza investiţia în integralitatea ei”, declara Benea in plenul sedintei amintite (vezi AICI).

Conform contractului de concesionare parafat de Blue Air si Consiliul Judetean, in primele 30 de luni de la intrarea in vigoare a contractului Blue Aero – societatea de concesiune – se obliga sa execute investitii in suma de 45 milioane euro. Acestea vizau mai multe obiective din cadrul aeroportului (modernizare cai rulare, pista, construirea unui nou turn de control, a unei noi platforme de garare a avioanelor). Poate cel mai important obiectiv era construirea unui nou terminal, la standarde UE. Investitiile nu s-au mai realizat, iar incepand cu noiembrie 2013, contractul de concesionare a fost reziliat de Regia Aeroportuara condusa de Oana Chelaru, dupa ce termenul limita prevazut in contract expirase.

*In fotografii, „investitiile” si „lucrarile” realizate la aeroport de Romstrade & Nelu Iordache

 

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here