Autoritatile cer in instanta penalitati de intarziere de la concesionarul aeroportului Bacau. Valoarea acestora, 275.000 lei

0

Regia Aeroportul International „George Enescu” din Bacau, aflata in subordinea Consiliului Judetean (CJ), a actionat in instanta societatea Blueaero SRL, prin intermediul careia Nelu Iordache & Blue Air preluasera in concesiune aeroportul bacauan. Litigiul dintre regie si SRL-ul de concesiune vizeaza achitarea, de catre Blueaero, a unor penalitati de intarziere in cuantum de aproximativ 275.000 de lei. Acestea au fost calculate urmare a intarzierii realizarii obiectivelor stipulate in contractul de concesionare a aeroportului care, in final, au condus la compromiterea intelegerii dintre CJ Bacau si operatorul aerian low-cost detinut de controversatul om de afaceri. 

Aeroport Bacau - regie penalitatiLitigiul dintre regia aeroportuara si firma de concesiune Blueaero SRL vine in prelungirea contraperformantelor realizate de Blue Air & Nelu Iordache in proiectul privind modernizarea capitala a aeroportului din Bacau. Daca in urma cu cativa ani, atat conducerea CJ, cat si operatorul low-cost isi asumau un riscant contract de concesionare, promitand marea cu sarea in materie de dezvoltare a obiectivului aeroportuar, in 2013 autoritatile locale au ajuns la faza calcularii „penalitatilor de intarziere” pe numele Blueaero SRL. Cuantumul acestora s-a ridicat, numai in 2013, la peste 281.000 lei, suma din care Blueaero a platit putin peste 6000 lei. Restul banilor, adica 274.398 lei, face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Bacau de la sfarsitul lui septembrie.

Autoritatile au invocat in actiunea depusa la instanta riscul de finantare aferent proiectului, precum si nerespectarea graficului de realizare a lucrarilor de investitii, principala cauza ce a determinat regia aeroportuara sa procedeze la calcularea penalitatilor. Ele acopera prima jumatate a lui 2013, pana in luna iunie inclusiv, in aceasta toamna fiind asteptata oficializarea rezilierii contractului de concesionare incheiat de CJ Bacau si operatorul aerian Blue Air. La inceputul lui septembrie, Oana Chelaru (foto) – directorul regiei – declara ca aeroportul va reveni in patrimoniul CJ si ca procedura de transfer a activitatilor aeroportuare, de la Blueaero la CJ Bacau, nu va afecta traficul de pasageri sau confortul calatorilor (citeste mai multe AICI).

La sfarsitul lui iulie, CJ Bacau a aprobat un proiect avand ca obiect angajarea de avocati pentru demararea procedurilor de reziliere aOana Chelaru, Regie Aeroportuar contractului cu Blue Air. Perspectiva achizitiei de servicii juridice nu a trecut netaxata de Opozitia din CJ, pedelistul Petrica Mihaila declarandu-se impotriva. „Sunt împotriva acestui proiect motivat de faptul că avem experienţa anterioară în care am angajat pe bani grei firme celebre de consultanţă şi care ne-au adus în punctul care suntem astăzi”, a declarat la momentul respectiv Mihaila, cu referire directa la comisionul de succes de 3 milioane euro incasat de consultantul Deloitte.

Inca din februarie 2013, Bacau.NET publica o analiza din care reiesea ca Nelu Iordache si a sa societate de constructii – Romstrade – au drenat sume de ordinul zecilor de milioane euro din ceea ce ar fi trebuit sa fie bugetul afectat lucrarilor de modernizare a aeroportului din Bacau. Acestea au fost platite in avans, in temeiul unor inscrisuri furnizate de inginerul „independent” Jaypart SRL (firma controlata de asemenea de Iordache), fara ca lucrarile sa mai aiba loc. Un raport dat publicitatii de regia aeroportuara atesta ca Blue Air a realizat putin peste 10 la suta din obligatiile asumate prin contractul de concesionare, si asta doar la capitolul lucrari de modernizare (citeste mai multe AICI). 

Apararea factorilor administrativi implicati in controversata concesionare a aeroportului a facut recurs la problemele cu care se confrunta Romstrade, dar si Nelu Iordache, afacerist retinut de mai mult timp intr-un amplu dosar de deturnare a fondurilor europene destinate construirii de autostrazi in Romania. La sedinta CJ din iulie 2013, Dragos Benea – seful institutiei – se declara nevinovat de esecul concesionarii aeroportului.

„Nu este nici vina mea şi nici a nimănui din mandatul 2008, sau 2008-2012, că managementul de la ROMSTRADE şi de la BLUE-AIR nu a fost cel pe care ni l-am fi dorit şi cel care să genereze investiţii şi profit, astfel încât să se poată face o investiţie estimată undeva la 30 de milioane de euro (…) Am făcut o licitaţie la care au cumpărat 8 societăţi caietul de sarcini şi s-a prezentat doar una (…) Practic riscul Consiliului judeţean este acela de a nu se realiza investiţia în integralitatea ei, sau riscul de a merge într-un proces de mai lungă sau de mai scurtă durată. Sunt riscuri minime pe care nu le putem evita şi trebuia să ni le asumăm”, declara Benea in cadrul amintitei sedinte a CJ (citeste pe larg AICI).

In pofida esecului modernizarii aeroportului din Bacau, contractul de concesionare a avut si o parte buna, extrem de banoasa: operatorul low-cost a transportat, anual, sute de mii de pasageri catre diverse tari din UE. Caracterul de exclusivitate a operarii aeroportului de catre Blue Air si transformarea acestuia in baza de operatiuni a companiei lui Iordache a adus sume consistente in buzunarele controversatului om de afaceri. Din datele oficiale rezulta ca, numai in 2012, terminalul aeroportului a fost tranzitat de peste 393.000 de pasageri, fata de 120.000 cat era traficul inainte de preluarea aeroportului de catre Blue Air.

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.