AEP spune că proiectul lui Luchian este „publicitate politică”, nu electorală. Autoritatea a demarat o anchetă privind sursele de finanțare

0

Într-un răspuns remis în urma sesizării efectuate de un blogger băcăuan, privitoare la campania derulată pe străzile Bacăului de Dragoș Luchian, candidatul PNL la Primărie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susține că proiectul electoral al senatorului liberal s-ar înscrie la „publicitate politică”. Potrivit aprecierilor AEP, publicitatea electorală se derulează doar în perioada campaniilor electorale (!), iar panourile lui Luchian ar fi o formă de publicitate stradală. Urmare a sesizării amintite, AEP a demarat o investigație vizând sursele de finanțare a campaniei outdoor derulate de Luchian. Costel Chiriac, șeful AEP pe regiunea Nord-Est (Moldova), a declarat Bacau.NET că Autoritatea a solicitat, în baza unei corespondențe oficiale, documente privitoare la finanțarea campaniei derulate de candidatul PNL la Primăria Bacău. Chiriac a mai spus că AEP se confruntă cu zeci de sesizări de campanie electorală ilegală, venite din județele Moldovei. 

raspuns AEPConform răspunsului transmis de AEP bloggerului băcăuan Cristian Ghingheș, acțiunile de publicitate preelectorală s-ar circumscrie legislației ce reglementează publicitatea stradală, „aplicabilă tuturor entităților”. În aceste condiții, arată AEP, „amplasarea materialelor de publicitate politică este condiționată, după caz, de avizele sau autorizațiile emise de autoritățile locale”. Răspunsul AEP mai arată că „legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după începerea campaniei electorale”. Cu alte cuvinte, nefiind în perioada de campanie electorală, publicitatea outdoor făcută de candidatul PNL la Primăria Bacău nu este reclamă electorală (!). Asta în condițiile în care senatorul Luchian și-a asumat proiectul electoral printr-un eveniment derulat la Teatrul de Vară, în prezența a 1500 de membri ai PNL, precum și a conducerii centrale a partidului, reprezentată de copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Cu acel prilej, Luchian și-a lansat public candidatura la funcția de primar (citește AICI).

Contactat de portalul de știri Bacau.NET, Costel Chiriac, șeful AEP pe regiunea Moldovei, a declarat că Autoritatea a demarat o investigație vizând sursele de finanțare a campaniei derulate de Luchian. Chiriac a arătat că AEP se confruntă cu zeci de sesizări venite din toate județele Moldovei privitoare la publicitatea derulată în spațiul public de diverși politicieni. „Având în vedere că sunt deja verificări în derulare, nu vă pot da declarații. E o întreagă procedură, iar până se finalizează nu pot comenta. La final, vom vedea dacă s-a încălcat sau nu legea. Ce pot să vă spun este că am solicitat mai multe P_20160221_141336documente, printr-o corespondență oficială, vizavi de finanțarea acestor panouri stradale”, a declarat Costel Chiriac.

La 18 februarie, senatorul Luchian a prezent „Proiect pentru Bacău” în cadrul unei conferințe de presă, organizate la fostul sediu al PDL. Acesta a fost tapetat cu mai multe coli de hârtie pe care băcăuanii au semnalat diverse nemulțumiri și probleme cu care se confruntă orașul. Cu acel prilej, Luchian a declarat că a ales să se consulte cu băcăuanii, întrucât un primar trebuie știe cum gândesc oamenii. Senatorul a mai spus că în acest fel a vrut să se convingă că propria strategie electorală coincide cu așteptările cetățenilor. „Mi-am făcut o agendă și și am vrut să mă conving că strategia mea coincide cu cea a băcăuanilor. Pentru mine este mai mult decât un sondaj. Un primar trebuie să știe cum gândesc oamenii. Campania va continua până la sfârșitul lui februarie”, a declarat candidatul PNL la respectiva conferință de presă (citește AICI).

 

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.