Ziua Culturii Naționale: băcăuanii vor putea vizita Muzeul, Observatorul, Vivariul și Casa Memoriala „Ion Borcea”

0

Ziua de 15 ianuarie desemnată ZI A CULTURII NAŢIONALE începând cu anul 2011, marchează data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut în ziua de 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost considerat de criticii literari drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. 

Criticul George Călinescu a afirmat despre marele poet „Universul se va împărţi, toată viaţa, pentru el, în lumea ideilor, înfăţişată prin cărţi şi natura vie. Dacă sub raportul intelectului el reprezintă poate cel mai ales individ al vremii sale, din punct de vedere al culturii simţurilor este, deşi nu totdeauna, geniul fiind prin definiţie locul contradicţiei, un om al naturii, o fiinţă inocentă şi sănătoasă (…)”.

Mihai Eminescu este recunoscut și la nivel internațional, fiind desemnat poetul anului 2000 de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), iar NASA (National Aeronautics and Space Administration) a atribuit numele său unui crater de pe planeta Mercur.

Lirica eminesciană este dominată de două teme – iubirea și natura, care se împletesc armonios. În poeziile marelui poet, natura are două ipostaze care interferează consonant, una terestră și una cosmică. Natura terestră apare cu elemente specifice: codrul, izvoarele, salcâmul, teiul, lacul, trestiile ș.a, văzute în veșnica rotire a anotimpurilor. Natura terestră este ocrotitoare, caldă, uneori sălbatică și participă mereu la frământările poetului, iar natura cosmică este îndepărtată cuprinzând elemente precum: luna, stele, luceferi etc.

Pentru a vă afla mai aproape de natura terestră și de elementele cosmice, atât de îndrăgite de marele poet național, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, vă invită să vizitați expozițiile de la: Muzeul de Științele Naturii, Vivariu, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” și Casa Memorială „Ion Borcea” din localitatea Racova.

La Muzeul de Științele Naturii se pot vizita: 

– Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei” „O lume dispărută”,„Împreună cu băcăuanii din anul 1958”;

– Expoziţiile temporare: „Prieteni și dușmani din lumea insectelor”, „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalităţi băcăuane – Ion Simionescu (1873-1944)”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”;

– Sera cu plante ornamentale.

La Observatorul Astronomic „Victor Anestin” se pot vizita: 

– Expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, cu următoarele teme:  „Sistemul solar”, „Astronautica”, „Gruparea stelelor”, „Evoluţie stelară”, „Forma şi evoluţia Universului”;

– Expoziția temporară „Reprezentări ale astronomiei în artă”;

– Expoziția itinerantă „Astrofotografie: Imagini astronomice realizate la Observatorul Astronomic din Bârlad în perioada 2017-2020”, realizată în colaborare cu specialiști de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.

La Vivariu se pot vizita:

– Expoziţiile permanente: „Păsări exotice cântătoare și de ornament”, „Specii autohtone și exotice de pești ”, „Rase de porumbei”, „Amfibieni si reptile”;

– Expozițiile temporare: „Cânepa – trecut, prezent și viitor”, „Exponatul lunii” și Fotoexpoziția „Sunet și culoare în lumea păsărilor – Cinteza”;

La Casa Memorială „Ion Borcea” din Comuna Racova poate fi admirată o valoroasă expoziție de obiecte personale care au aparținut savantului Ion Borcea.

La sediul fiecărei subunităţi dar şi în mediul virtual (în social media şi pe canalul nostru de YouTube), vizitatorii vor putea urmări un material multimedia dedicat Zilei Culturii Naţionale.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.