Suspectii din dosarul evaziunii de peste 50 milioane euro urmareau obtinerea monopolului. Parlamentar PSD, urmarit penal

0

Suspecții din dosarul de evaziune fiscală în care luni s-au făcut 160 percheziţii la peste 100 de societăţi comerciale coordonau o rețea infracțională ce viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, anunță DNA. În cadrul acestuia erau utilizate societăți comerciale de tip fantomă, pe care persoanele suspectate le controlau și care derulau operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Fiecare persoană din cadrul grupului avea atribuții bine determinate: unii se ocupau de înființarea firmelor fantomă, alții se ocupau de racolarea unor cetățeni străini pe care îi foloseau ca asociați în firmele respective, iar alții racolau cetățeni români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani. O altă parte a celor vizați se ocupau de reprezentarea firmelor în relația cu fiscul și găsirea funcționarilor gata să-i sprijine (prin mușamalizarea controalelor fiscal ori neefectuarea controalelor fiscale). Unii dintre suspecți au intermediat legăturile cu funcționari din cadrul ANAF cu atribuții în verificarea firmelor și s-au implicat în soluționarea controalelor fiscale asupra societăților fantomă. Alți suspecți întocmeau documentele contabile pentru operațiunile comerciale realizate de firmele fantomă sau coordonau operațiunile de transport și menținere a legăturii cu șoferii, cu reprezentanții firmelor beneficiare.

Principala modalitate prin care rețeau a ocolit plata datoriilor către bugetul de stat era reducerea substanțială a obligațiilor fiscale, prin omisiunea evidențierii contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Concomitent, erau evidențiate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale ori erau evidențiate operațiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În același timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA.

Operatiuni incrucisate

Membrii rețelei au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit ș.a.), în care au fost implicate societăți comerciale pe care membrii grupului le-au folosit pentru reducerea masei impozabile. Astfel, aceștia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare și menționau, tot fictiv, că operațiunile ar fi fost susținute și prin realizarea de tranzacții bancare în „buclă”. În realitate operațiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăților în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea inițiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor.

De asemenea, pentru eludarea sistemului de taxe și impozite, impus de legislația financiară a statului român, reprezentanții societăților menționate recurgeau la „reglarea” balanței de TVA sub forma corelării valorii achizițiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, controlate prin interpuși. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA neachitate, precum și TVA rambursat prin declararea de operațiuni fictive.

În dimineața zilei de luni, parchetul a coordonat 160 de percheziții domiciliare sau la sediile a 100 de societăți comerciale din rețea. Pentru această amplă operațiune, procurorii s-au bazat pe sprijinul tehnic și informativ al ofițerilor SRI. În acest dosar apar numele senatorului de Giurgiu Nicolae Bădălau (PSD) și a procurorului Angela Nicolae. De asemenea, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit și despre implicarea unor importanți funcționari ai Fiscului, ale căror nume nu pot fi date publicității, cel puțin până la punerea sub învinuire. Potrivit unor surse, până în acest moment, unui număr de 50 de suspecți le-a fost comunicată punerea sub învinuire.

Badalau a fost pus sub urmarire penala

Procurorii DNA au dispus începerea urmării penale faţă de senatorul Nicolae Bădălău pentru trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit senatorul Bădălău, a primit de la APIA 2,77 milioane lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Bădălău, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său. În aceeaşi perioadă, Bădălău a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist. Astfel, deşi aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată. În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte. Învinuitului Nicolae Bădălău i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, se precizează într-un comunicat al DNA.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.