Spitalul Judetean Bacau a solicitat amanarea termenului de judecata in dosarul malpraxisului de 1 milion euro


Institutia medicala a depus o cerere de amanare la Tribunalul Bacau, in dosarul privind revizuirea solutiei pronuntata de Curtea Suprema, prin care Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) fusese obligat la plata a 1 milion euro, cu titlul de despagubiri, catre o persoana infectata cu virusul HIV in interiorul unitatii spitalicesti, la inceputul anilor ’90. 

Litigiul in care SJU Bacau spera sa intoarca, printr-o cale extraordinara de atac, solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) are termen vineri, 10 ianuarie. In prealabil, institutia medicala bacauana a inaintat Tribunalului Bacau o cerere de amanare a judecatii (depusa pe 8 si redepusa, se pare, pe 9 ianuarie). Problema spinoasa a despagubirilor de 1 milion de euro fixate de Curtea Suprema a iesit la iveala la ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ) Bacau din 2013 (20 decembrie), cand managerul SJU – Dan Stoica – a cerut alesilor bani pentru angajarea de avocati. Stoica admitea, la acel moment, ca sansele SJU de a „scapa” de povara platii pagubelor sunt infime, dar ca spitalul spera macar la diminuarea lor.

Intr-un amplu articol publicat de Bacau.NET, am prezentat in exclusivitate culisele eforturilor SJU de a compromite „partea vatamata”, conducerea spitalului sugerand ca persoana infectata (la acea data minora) „nu reprezinta manifestari grave ale unor simptome legate de imbolnavirea cu SIDA, ci este doar o simpla purtatoare a a virusului HIV in forma latenta si de asemeni prezinta un sistem imunitar eficient”. Pentru a motiva caracterul extraordinar al procesului, SJU a invocat descoperiri de data recenta in arhiva institutiei, desi litigiul cu victima infectata cu virusul HIV-SIDA se desfasura de 10 ani.

Pretinsele descoperiri au avut loc la mijlocul lui octombrie 2013, cand SJU a transferat aproape 3000 de cutii cu documente societatii A&B Activ Distribution SRL din Bucuresti, insarcinata prin contract sa asigure depozitarea documentelor ce constituie arhiva unitatii medicale. Transferul a fost facut in conditiile derularii unor lucrari de reabilitare si consolidare a subsolului SJU, unde era depozitata arhiva institutiei.

In noiembrie 2010, Tribunalul Bacau decidea ca Spitalul Judetean e bun de plata. Instanta fixa, cu acel prilej, valoarea pagubelor la 1 milion de euro, apreciind ca din documentele aflate la dosar reiesea, incontestabil, ca Rebeca T. G. a contractat virusul HIV in cadrul unei sectii a SJU Bacau. Dupa un an, in noiembrie 2011, Curtea de Apel „desfiinta” solutia Tribunalului, micsorand valoarea pagubelor la doar 100.000 euro. Speta a luat drumul ICCJ, magistratii Curtii Supreme reconfirmand – in iunie 2013 – solutia pronuntata de instanta de fond (Tribunalul Bacau), in 2010 (citeste mai multe AICI).

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentANSVSA: Toţi câinii cu stăpân trebuie identificaţi şi înregistraţi în termen de 60 de zile de la publicarea normelor
Articolul urmatorCele mai PERICULOASE obiceiuri care îţi distrug creierul

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.