EXCLUSIV. Cum vrea sa scape Spitalul Judetean de plata daunelor de 1 milion de euro in cazul unei infectii cu HIV

0

Subiectul daunelor pe care Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau este obligat sa le plateasca intr-un dosar vizand infectarea unei paciente cu virusul HIV-SIDA atinge limitele ridicolului, cel putin din perspectiva modului in care unitatea spitaliceasca intelege sa-si sustina demersul de revizuire a deciziei emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in iunie 2013. Curtea Suprema a mentinut, pe fond, o sentinta data de Tribunalul Bacau in 2010, prin care SJU a fost obligat la plata unor daune de 1 milion de euro numitei Rebeca T.G. Spitalul a formulat o actiune in revizuire, sustinand ca victima malpraxisului ar fi fost aparata cu „viclenie” de tatal ei (parte in proces) si ca, in realitate, virusul HIV contractat de aceasta ar fi inactiv (in stare de latenta), fapt ce nu justifica dimensiunea daunelor solicitate! 

spital-judetean-bacauPentru a-si sustine cererea de revizuire, care este o cale extraordinara de atac, conducerea SJU Bacau a venit cu o poveste menita a da credibilitate demersului tardiv de a „intoarce”/desfiinta decizia Tribunalului Bacau din 2010. Dupa aproape 10 ani de litigiu, in dosarul de malpraxis privind infectarea cu virusul HIV a unei persoane, SJU a descoperit „noi documente” cu prilejul mutarii arhivei spitalului, odata cu demararea unor lucrari de modernizare a subsolului unitatii medicale. Asa-zisa descoperire a avut loc la mijlocul lui octombrie 2013, cand SJU a transferat 2965 de cutii cu documente societatii A&B Activ Distribution SRL din Bucuresti, insarcinata prin contract sa asigure depozitarea documentelor ce constituie arhiva unitatii medicale. Cu acest prilej, scrie SJU in cererea de revizuire depusa la Tribunal, conducerea spitalului a dat peste documentele sectiei Boli Infectioase Copii, unde in 1990 copilul Rebeca T.G. a fost infectat cu virusul HIV.

Din documentele date la iveala dupa 10 ani de proces (!) rezulta, sustine conducerea SJU Bacau, ca persoana infectata (la acea data minora) „nu reprezinta manifestari grave ale unor simptome legate de imbolnavirea cu SIDA, ci este doar o simpla purtatoare a a virusului HIV in forma latenta si de asemeni prezinta un sistem imunitar eficient”. Pornind de la aceasta constatare, spitalul solicita instantei de judecata reevaluarea prejudiciului adus starii de sanatate a pacientei odata cu infectarea cu virusul HIV (sic!). Bomboana pe coliva cererii de revizuire este constatarea SJU ca interesele pacientei au fost aparate cu viclenie de cei care i-au sustinut cauza in fata instantelor de judecata. In acest sens, precizeaza cererea de revizuire, victima malpraxisului nu s-a prezentat in instanta, dupa ce a devenit majora, fapt socotit „ciudat” de conducerea SJU, pacienta fiind aparata de avocat, in conformitate cu uzantele juridice in vigoare! In concluzie, apreciaza SJU, instantele de judecata ar fi fost victimele unui santaj emotional impresionant, concretizat prin inducerea unei stari de compasiune artificiala asupra completului de judecata care a decis plata daunelor de 1 milion de euro!

Tribunalul spune ca spitalul este vinovat

In noiembrie 2010, Tribunalul Bacau decidea ca SJU trebuie sa-i plateasca victimei malpraxisului suma de 1 milion de euro, cu curtea_de_apel_bacautitlul de daune, pretentie considerata justificata de instanta de judecata. In sustinerea deciziei, instanta a retinut (contrar aprecierilor SJU) ca momentul infectarii cu virusul HIV este usor determinabil pe baza inscrisurilor prezente in dosar. „Tribunalul considera ca in urma acestor internari, in sectiile Spitalului Judetean Bacău reclamanta a fost infestata cu virusul HIV dat fiind faptul ca doar o unitate spitaliceasca are logistica si dotarile necesare tratamentelor injectabile, perfuziilor si transfuziilor care alaturi de folosirea instrumentarului medical nesteril, reprezintă principalele cauze care pot determina infestarea unui copil la o virsta frageda in conditiile in care ambii părinti sunt sănătoşi”, precizeaza motivarea deciziei Tribunalului Bacau. Instanta a mai retinut, de asemenea, ca estimarea prejudiciului, raportat la speranta medie de viata in Romania (70 de ani), este intemeiata.

„Instanta consideră că suma de 1.000.000 euro este o suma proportionala prejudiciului suferit avind in vedere media de virsta in Romania de 70 ani si ca, printr-un simplu calcul, ar rezulta suma de 15.000 euro pe an de viata. Din aceasta perspectiva si aceasta suma apare ca fiind insuficienta raportat la inexistenta unui tratament eficace, la faptul ca boala este incurabila şi ca efectiv reclamantei i-a fost anihilat dreptul la viata insă instanta a avut in vedere, la stabilirea cuantumului daunelor morale si posibilitatea concreta de executare a unei astfel de obligatii”, se arata in Sentinta civila nr. 1892 din 17 noiembrie 2010.

Cu prilejul judecarii apelului declarat de SJU Bacau, Curtea de Apel Bacau a admis – pe 16 noiembrie 2011 – reevaluarea prejudiciului cauzat victimei, magistratii Curtii considerand ca suma de 100.000 euro (de 10 ori mai mica) este suficienta pentru alinarea durerilor acesteia. Ulterior, in iunie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de victima Rebeca T.G., desfiintand sentinta Curtii de Apel si mentinand decizia instantei de fond (Tribunalul Bacau).

Angajeaza avocat pentru o cauza pierduta

Dan Stoica, manager SJUProblema spinoasa a daunelor colosale pe care SJU Bacau se vede obligat sa le plateasca in dosarul de malpraxis amintit a iesit la iveala la ultima sedinta a Consiliului Judetean, cand managerul unitatii medicale – Dan Stoica (foto) – a solicitat consilierilor aprobarea unor sume de bani in vederea contractarii de servicii juridice. Timp de ani de zile, spitalul s-a aparat cu propriii juristi in dosar, apeland la avocat cand „mortul” era deja in groapa.

Solicitarea lui Stoica s-a lovit de criticile consilierului judetean PNL Mihai Ichim, membru in Consiliul de Administratie al SJU Bacau. La baza medic, Ichim a declarat ca angajarea avocatului este inutila, intrucat nu mai exista sanse de desfiintare a deciziei ICCJ. Ichim a lasat de inteles ca victima a demarat procedurile de executare silita a SJU Bacau si ca o parte din suma a fost deja achitata de unitatea medicala. Revizuirea solicitata de spital are termen pe 10 ianuarie 2014, dosarul aflandu-se pe rolul Tribunalului Bacau (citeste mai multe AICI).

Spitalul Judetean de Urgenta este parte intr-un al doilea dosar de malpraxis, in care victima unui accident rutier petrecut in 2008, infectata ulterior cu stafilococul auriu, a pretins in instanta daune morale de 750.000 euro. Dosarul, a estimat conducerea spitalului, va dura aproximativ 3 ani, iar SJU Bacau intentioneaza sa angajeze un avocat pentru a nu pierde. Litigiul a ajuns in faza de apel, dupa ce Tribunalul Bacau a decis ca spitalul trebuie sa plateasca victimei 521.600 euro daune morale, intrucat infectia cu stafilococul auriu s-ar fi produs in cadrul SJU Bacau. Infectia a condus la scaderea la 60 la suta a capacitatii de munca a victimei, concomitent cu declararea „inapta” a acesteia pentru munca prestata anterior producerii accidentului. 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.