Situația patrimoniului de la falimentara CET SA Bacău, BOMBĂ cu ceas. CL a aprobat angajarea unor avocați în litigiul cu lichidatorul Sierra Quadrant

1

Consiliul Local (CL) Bacău a aprobat luni un buget de 400.000 de lei pentru contractarea de servicii de reprezentare avocațială a municipalității în 2016. Suma destinată angajării de avocați a crescut substanțial, față de cea aprobată la începutul anului, în condițiile în care – potrivit unei expuneri de motive – municipiul Bacău este parte într-un sensibil litigiu pe marginea dreptului de proprietate a bunurilor aflate pe platforma CET SA Bacău, fosta societate de termoficare a orașului, acum ajunsă în faliment. Edilii spun că patrimoniul fostei CET ar aparține domeniului public, fiind în proprietatea municipiului. De cealaltă parte, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant susține că respectivele imobile și bunuri s-ar fi aflat în proprietatea CET SA, iar acum acestea pot fi valorificate pentru a-i îndestula pe creditorii fostei companii de termoficare. CET Bacău a intrat în insolvență în toamna lui 2013, iar după un an, în septembrie 2014, Tribunalul Bacău admitea deschiderea procedurii de faliment, odată cu respingerea de către Comitetul creditorilor a planului de reorganizare. Fosta societate de termoficare a intrat în faliment cu datorii de peste 180 milioane lei. 

Contractarea de servicii avocațiale a stârnit o întreagă dezbatere pe tema patrimoniului de la fosta societate de termoficare – CET SA Bacău – în condițiile în care consilierul local Corneliu Dan Jitariu a acuzat administrația liberală că, timp de 12 ani, nu s-a preocupat de această problemă lăsând de izbeliște CET-ul. Jitariu a cerut explicații privitoare la situația creată, afirmând că administrația locală este datoare cu un răspuns. „Cei care au condus CET în toți acești ani nu au observat că s-a făcut o eroare? Nu se putea corecta această greșeală printr-o altă hotărâre a Consiliului Local? Am lăsat să treacă 12 ani de administrație PNL și să se ajungă aici. 12 ani ați avut timp suficient să intrați în legalitate. A trebuit să vină o nouă conducere la CET ca să se implice în rezolvarea situației”, a afirmat consilierul local, referindu-se la o presupusă eroare comisă în 2002, la înființarea CET, când în mod eronat patrimoniul societății a fost inclus în domeniul privat al municipiului Bacău, nu în cel public așa cum cerea o hotărâre de Guvern de la acea dată.

ababei radu viceprimarViceprimarul Radu Ababei a pledat pentru angajarea de avocați declarând că municipalitatea a intrat fără să vrea într-un proces care s-ar putea finaliza cu pierderea patrimoniului CET și intrarea în colaps a sistemului public de termoficare. Pe un ton populist, edilul a atras atenția că juriștii Primăriei Bacău sunt insuficient plătiți pentru a face față avocaților aduși de societățile private ce alcătuiesc atât Comitetul creditorilor, cât și lista entităților față de care CET are obligații odată cu intrarea în faliment. „Primăria a intrat fără voia ei într-o luptă cu instituții private, în care interesele sunt foarte puternice. Avem nevoie de avocați care să se bată de la egal la egal cu avocații firmelor cu care ne judecăm. Vreau să vă spun că un jurist din Primărie câștigă maxim 3000 de lei, sumă care nu se compară cu cei 5000 de euro încasați pe lună de avocații societăților private”, a spus Ababei.

Potrivit expunerii de motive ce a însoțit proiectul de suplimentare a bugetului pentru plata avocaților, municipalitatea Bacău are în derulare două litigii cu Sierra Quadrant, lichidatorul CET SA Bacău, având ca obiect patrimoniul fostei societăți de termoficare, respectiv „active ce compun sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”. „Valoarea și importanța acestora pentru domeniul public al municipiului Bacău, precum și intenția lichidatorului judiciar de a valorifica în regim de urgență aceste active în detrimentul funcționării sistemului centralizat de termoficare, justifică achiziționarea de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare în anul 2016, în valoare de 144.000 lei”, se mai arată în expunerea de motive.

Leonard Padureanu administrator public„Lichidatorul încearcă să returneze creditorilor ce sume poate din valorificarea activelor pe care le găsește. La momentul insolvenței, lichidatorul a făcut o inventariere a bunurilor, inventar pe care noi l-am contestat. Dacă am fi acționat mai din timp, s-ar fi ajuns la același litigiu dar poate mai devreme. Mișcări de patrimoniu între CET și Primăria Bacău s-au mai făcut, dar cu justă despăgubire. Nimeni nu se poate apăra cu propria culpă, e un principiu de drept. Acuma, la lichidare, se poate merge pe recunoașterea dreptului de proprietate al municipiului Bacău”, a declarat Leonard Pădureanu (foto), administratorul public al municipiului Bacău. El a amintit că în 2002, la constituirea CET, s-a produs o eroare, însă aceasta a rămas necorectată ani de zile. „Dacă ar fi fost așa de simplu, am fi reparat greșeala până acum”, a motivat Pădureanu.

CET SA a intrat în insolvență în 2013, iar după un an – pe fondul respingerii planului de reorganizare de către Comitetul creditorilor – Tribunalul Bacău a admis deschiderea procedurii de faliment. La data intrării în insolvență, fosta societate de termoficare acumulase datorii de peste 180 milioane lei, o sumă considerabilă. Restanțele către furnizorul de gaz E.ON, cifrate la 28 milioane lei, au fost invocate drept cauză principală pentru intrarea în insolvență. Contactat de portalul de știri Bacau.NET, lichidatorul Florin Dragomir (Sierra Quadrant) a refuzat să comenteze situația creată pe patrimoniul CET, afirmând că pe rolul instanței există deja un litigiu. „În opinia noastră, tot patrimoniul este al CET. În opinia celor de la Primărie, patrimoniul este al lor, al municipiului. Vom vedea ce va decide în final instanța. Suntem deja într-un litigiu”, a declarat Dragomir.

Situația patrimoniului fostei societăți de termoficare este cu atât mai complicată, cu cât un audit efectuat la sfârșitul lui 2015 de Camera de Conturi Bacău a scos la lumină mai multe nereguli privitoare la înregistrările din contabilitatea CET SA. Odată cu înscrierea dreptului de proprietate la Oficiul de Cadastru, pe numele CET SA, municipiul Bacău – au descoperit auditorii Camerei de Conturi – a fost pus în situația de a răscumpăra bunuri care fuseseră deja transmise în proprietatea municipiului încă din 2002, an în care a fost înființată CET pe scheletul fostei Termoelectrica ST Bacău (HG 104/2002). Camera de Conturi a descoperit, de asemenea, că peste 675.000 de metri pătrați teren au rămas în proprietatea CET SA, prejudiciul cauzat ridicându-se la mai mult de 35 de milioane lei.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. De ce cabinet de avocatura? Pentru ce platim atitia juristi la primarie?Daca nu le-ar conveni salariul, s-ar duce in avocatura sa cistige mai bine.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.