Sistemul de certificare a alimentelor fără aditivi cu potenţial periculos sau controversaţi, lansat oficial

0

Sistemul de certificare a alimentelor fără aditivi cu potenţial periculos sau controversaţi a fost lansat miercuri în România, anunță Agerpres. Lansarea vine în contextul în care studiile au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informaţii clare şi transparente cu privire la adaosurile de aditivi.

aditivi alimentari OKCEFF România a lansat marca CEFF Certified E-Friendly Food, care este înregistrată la nivelul Uniunii Europene şi atestă că produsele alimentare inscripţionate cu acest logo nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamaţi cu potenţial periculos sau controversaţi, potrivit studiilor experţilor. Marca Certified E-Friendly Food vine în ajutorul consumatorilor care au dificultăţi în interpretarea listelor de ingrediente şi mai ales în a recunoaşte conţinutul de aditivi alimentari în produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea conţinutului de aditivi.

Ştampila CEFF de pe ambalajul produselor certifică faptul că nu conţin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanţe grupate în conservanţi, coloranţi artificiali, îndulcitori şi glutamaţi care fac obiectul unor controverse la nivelul experţilor, deşi sunt acceptaţi de Uniunea Europeană. Pentru a obţine certificarea CEFF producătorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate şi conţinutului de aditivi, documentele de conformitate, fişe tehnologice şi altele. Testările sunt coordonate şi supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.

Lista de aditivi alimentari permişi şi aprobaţi de UE ajunge la aproximativ 300, făcând evaluarea volumului şi tipurilor de aditivi certificare bio foodalimentari de către consumator cu atât mai dificilă. Aceştia pot fi însă verificaţi pe website-ul ceff.info, fiecare având marcajul ca fiind acceptat sau neacceptat de acest sistem de certificare. În prezent CEFF este mai prezentă în Cehia, Slovacia şi Polonia. Un sondaj realizat de CEFF anul acesta în România arată că aproximativ 80% dintre români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare şi conţinutul de E-uri. Procentul creşte chiar la 84% în cazul părinţilor cu copii minori, însă pentru nouă din zece respondenţi lista este greu de înţeles.

„Suntem în negocieri avansate cu un număr semnificativ de producători, am contactat în jur de 200 de producători de la care am avut diverse răspunsuri, dar sper ca până la sfârşitul trimestrului întâi să avem primele produse (cu acest sistem de certificare – n.r.) la raft”, a declarat directorul general CEFF România, Daniela Niculescu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.